Κοινωνία

26/10/2020 - 14:46

Μόρια: Γιορτάζουν τον Άγ. Δημήτριο μετά από 8 χρόνια

Της Ναταλίας Δανδόλου *

Για πρώτη χρονιά μετά το 2012 η Μόρια εορτάζει τον Άγιο Δημήτριο αλλά και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αναβιώνοντας έθιμα που ήταν αδύνατον να τελετούν όσο υπήρχε στην περιοχή το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ενάμιση μήνα μετά τις καταστροφικές φωτιές στο ΚΥΤ η ζωή επανέρχεται και οι κάτοικοι της Μόριας και της Παναγιούδας, που χρόνια τώρα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού φυλάσσοντας Θερμοπύλες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα.

Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ένας εκ των κατοίκων της Μόριας, ο Στράτος Σταυρακίδης οι κάτοικοι οργάνωσαν ένα μεγάλο τραπέζι στο κέντρο του χωριού για να γιορτάσουν «την απελευθέρωση του χωριού» και οι καμπάνες ηχούν από χθες για να τιμήσουν τον Άγιο Δημήτριο.

Χθες, επίσης αναβίωσε το έθιμο με τα άλογα, ενώ οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πεζοπορεία σε μέρη που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν «Η γιορτή συνεχίζεται και σήμερα. Την Τετάρτη θα κάνουμε κατάθεση στεφάνων στο ηρώον για πρώτη φορά μετά το 2012» τονίζει φανερά συγκινημένο ο κ. Σταυρακίδης. Το χωριό διαθέτει δύο εκκλησίες, του Αγίου Βασιλείου, στην είσοδο του χωριού, που χτίστηκε το 1769 σε ρυθμό βασιλικής και του Αγίου Δημητρίου στην κορυφή υπερυψωμένου λόφου, που χτίστηκε το 1889 στη θέση παλιού παρεκκλησίου.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι ο πεζοπορικός σύλλογος Μόριας «Η Διχάλα» διοργανώνει την πρώτη εθελοντική αιμοδοσία του, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου.

 

* Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων

«ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

 

Μοιράσου το άρθρο!