Κοινωνία

10/09/2020 - 11:33

Μόρια: Κάηκε το αρχείο της Υπηρεσίας Ασύλου- Εγκλωβισμένοι κινδυνεύουν να μείνουν στο νησί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης και κατέστρεψε το ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και τις νέες εστίες οι οποίες ξέσπασαν «αιφνιδίως» το απόγευμα της Τετάρτης γύρω από το κέντρο όπου βρισκόταν ο άτυπος καταυλισμός με σκηνές, οι 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες δεν βρέθηκαν απλώς στους δρόμους.

 

Κινδυνεύουν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι για αρκετούς μήνες ακόμη στο νησί, καθώς κάηκε το κτίριο της Υπηρεσίας Ασύλου, στο οποίο φυλάσσονταν όλα τα έγγραφα βάσει των οποίων όσοι δικαιούνταν θα έπαιρναν το χαρτί του αιτούντος άσυλο και θα μπορούσαν να μεταβούν στην ηπειρωτική χώρα, ενώ οι υπόλοιποι θα έπρεπε να επιστραφούν στην Τουρκία ή οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους.

Τώρα, η διαδικασία θα πρέπει ουσιαστικά να ξεκινήσει από μηδενική βάση εκτός και εάν κάποια στοιχεία που είχαν περαστεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές καταστεί δυνατόν να ανακτηθούν. «Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι τα αρχεία της Υπηρεσίας έχουν υποστεί τις συνέπειες της πυρκαγιάς» υπήρξε η χαρακτηριστική αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου. «Αυτή είναι μια πρόσθετη πρόκληση, την οποία όμως θα αντιμετωπίσουμε» τόνισε.

Ήδη, οι διαδικασίες καταγραφής των αιτούντων άσυλο –στην πράξη όσοι έφταναν στο νησί υπέβαλαν αίτημα ανεξαρτήτως εάν είχαν την ιδιότητα του πρόσφυγα ή όχι προκειμένου να μπορούν να παραμείνουν στη χώρα- ήταν χρονοβόρες. Το τελευταίο διάστημα, οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων είχε επιταχυνθεί σημαντικά.

Ωστόσο, βάσει των νέων δεδομένων, οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Ασύλου ενδέχεται να κληθούν να ξεκινήσουν την εξέταση εξ αρχής των αιτημάτων γεγονός που θα σημάνει νέα καθυστέρηση και παράλληλα μέχρι την οριστικοποίησή τους οι αιτούντες είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στη Μυτιλήνη.

 

Πηγη: 

https://www.dikastiko.gr/

Μοιράσου το άρθρο!