Κοινωνία

29/12/2015 - 06:32

Μυτιλήνη: Πρόσφυγες με κρυοπαγήματα στα πόδια

Πέντε περιστατικά προσφύγων με κρυοπαγήματα στα πόδια νοσηλεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Το γεγονός δεν είναι συμπτωματικό αφού ολοένα και πληθαίνουν τέτοια περιστατικά, ενώ πολλά από αυτά είναι και πολύ σοβαρά. 

Οφείλεται δε στην πολυήμερη παραμονή τους στα βουνά της Τουρκίας, αλλά και στο ότι ταξιδεύουν μέσα σε βάρκες επί ώρες με τα πόδια τους να βρέχονται από το θαλασσινό νερό που μπαίνει μέσα σε αυτές. Από τα πιο δύσκολα περιστατικά αυτά μιας νεαρής μητέρας με το 14χρονο γιο της, που θα πρέπει να παραμείνουν για τουλάχιστον δυο εβδομάδες στο Νοσοκομείο μέχρι να μπορέσουν να περπατήσουν ξανά.

Ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Μάκης Αξιώτης επικοινώνησε ήδη με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλες οργανώσεις γιατρών που δραστηριοποιούνται στις ακτές του νησιού και έδωσε τις σχετικές οδηγίες. «Οι πρόσφυγες», λέει ο κ. Αξιώτης «πρέπει αμέσως μετά την άφιξη τους να βγάλουν τις βρεγμένες κάλτσες και τα παπούτσια, να στεγνώσουν τα πόδια τους και να βάλουν ζεστά και στεγνά. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει πόδια με κρυοπαγήματα να τα βάλουν κοντά σε πηγές θερμότητας γιατί η άμεση θερμότητα επιδεινώνει την κατάσταση».

Όπως σημειώνει ο κ. Αξιώτης, «όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους με υγιή αγγεία, τα κρυοπαγήματα μπορεί να θεραπευτούν μέσα σε λίγες ημέρες. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις όταν παρουσιαστούν συμπτώματα γάγγραινας μπορεί να χρειασθεί να κόψουμε τμήμα από τα δάκτυλα, συνήθως όμως αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά».

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!