Κοινωνία

06/10/2020 - 20:26

Μυτιλήνη: Συγκέντρωση -καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή»

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, για την καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης, Χρυσής Αυγής. 

Εκατοντάδες κόσμου παραβρέθηκε στην πλατεία Σαπφούς, φωνάζοντας, οι ναζί να μπουν στην φυλακή. 

Η συγκέντρωση άνοιξε με το τον χαιρετισμό του Ιάσονα Ντότσικα, εκλεγμένος με την ΠΚΣ στο ΔΣ της Γεωγραφίας, στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την χορωδία «Κάντα Λαλούν», έπειτα πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία από τον Γιάννη Ζαφειρίου, αντιπρόεδρο του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και η συγκέντρωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα με αντιφασιστικά τραγούδια από τους Μακροθανάση Ερατώ, Πάγκα Περικλή και Τσιφτσή Βασιλική.  

 

δδ

Η ομιλία του Γιάννη Ζαφειρίου 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 

Αύριο, Τετάρτη, 7 του Οκτώβρη, μετά από 5,5 χρόνια, η δίκη της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, φτάνει στο τέλος της. 

Η διαδικασία της δίκης ολοκληρώθηκε σε 453 δικάσιμους και αναγνώστηκαν εκατοντάδες έγγραφα του κατηγορητηρίου. 

Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονταν χιλιάδες αποκαλυπτικά κείμενα, βίντεο, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα κ.ά., τα οποία αφορούσαν τη ναζιστική ιδεολογία και την εγκληματική δράση της οργάνωσης.

Η εξέλιξη της δίκης σε ό,τι αφορά το χρόνο που διήρκεσε θα ήταν διαφορετική, εάν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είχαν πάρει από την αρχή τα αναγκαία μέτρα για την επιτάχυνση της υπόθεσης.Τα κρινόμενα αδικήματα είναι η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίτ Εμπάρακ στο πλαίσιο της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών επίσης στο Πέραμα και πλέον αυτών, το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και της διεύθυνσής της από τους κατηγορούμενους της ηγεσίας της.

Επίσης, αυτά τα 5,5 χρόνια, εξετάστηκαν και δεκάδες άλλες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σε αντιφασίστες, σε προοδευτικούς-δημοκρατικούς ανθρώπους, σε μετανάστες και πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα. Τέλος όλα αυτά τα χρόνια αναδείχτηκαν τόσο η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως κινητήρια δύναμη των εγκλημάτων αυτών όσο και η δομή, λειτουργία και δράση της. 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, 

Παραδείγματα επιθέσεων, από ακροδεξιές ομάδες έχουμε και στο νησί μας. 

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, την οργανωμένη και σχεδιασμένη επίθεση που δέχτηκαν πρόσφυγες και μετανάστες, τον Απρίλη του 2018 στην πλ. Σαπφούς, από μερίδα ακροδεξιών στοιχείων, στο όνομα πως καταπατούν δημόσιο χώρο. 

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, τα διάφορα καλέσματα που γίνονται κατά καιρούς, 

για την οργάνωση ομάδων και την περιφρούρηση χωριών και δρόμων, στήνοντας μπλόκα και ελέγχοντας αμάξια, πολίτες, εργαζόμενους σε ΜΚΟ και άλλα πολλά. 

Και όλα αυτά, με την ανέχεια της Αστυνομίας.  Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, τους 5 Γερμανούς νεοναζί του κόμματος «Κίνημα Ταυτότητας» που είχαν έρθει στη Μυτιλήνη τον περασμένο Μάρτιο, ντυμένοι με τον μανδύα των δημοσιογράφων. 

Ήρθαν, γιατί τους κάλεσαν οι πολιτικοί τους συγγενείς και για να τους βοηθήσουν.  

Ήρθαν, για να οργανώσουν κόσμο, βάζοντας μπροστά το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, και πατώντας πάνω στην δίκαιη αγανάκτηση του κόσμου, επιδίωξαν να προβάλλουν τις ναζιστικές-φασιστικές τους ιδέες. 

Εξάλλου, πάνω στο μεταναστευτικό-προσφυγικό βασίζεται όλα αυτά τα χρόνια, όλη η προπαγάνδα τόσο της Χρυσής Αυγής όσο και όλων των άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων, που όπως εμφανίζονται έτσι και εξαφανίζονται κατά καιρούς. 

Πάνω στο προσφυγικό-μεταναστευτικό βασίστηκε η προπαγάνδα, αρκετών υποψηφίων, τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. 

  • Να τους πετάξουμε στη θάλασσα, 
  • Να πνίξουμε κανέναν για να μην έρθουν άλλοι,

Είναι μόνο 2 παραδείγματα από αυτά που έλεγαν και λένε, μερικοί από αυτούς. 

Αυτοί όμως, είναι και οι μόνοι που θέλουν πραγματικά και τους μετανάστες, και τους πρόσφυγες εγκλωβισμένους στα νησιά μας και στη χώρα μας. 

Γιατί μόνο τότε έχουν λόγο ύπαρξης. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, είναι βούτυρο στο ψωμί τους, ζούνε από αυτό, και μπορούν να αδειάζουν ανενόχλητοι μπόλικο ρατσιστικό δηλητήριο. 

Εξάλλου είναι γνωστό σε όλους μας, πως αυτές οι ακροδεξιές, πατριωτικές ομάδες, είναι υπέρ του κλειστού κέντρου πάνω στα νησιά μας. Ναι. 

Η αλήθεια είναι, πως όλοι αυτοί, θέλουν να χτιστεί μόνιμη κλειστή δομή στο νησί.

Και σήμερα, από αυτό το βήμα, καλούμε όλο το λεσβιακό λαό και κύρια την νεολαία του νησιού μας, να γυρίσει την πλάτη σε αυτού του είδους τις αντιλήψεις. 

Τους καλούμε να πουν όχι στο μίσος, όχι στον ρατσισμό, όχι στην ξενοφοβία. Μαγκιά, δεν είναι να χτυπάς τον μετανάστη, να χτυπάς τον πρόσφυγα.  Μαγκιά, είναι, να χτυπάς το σύστημα που γεννά την προσφυγιά.  Μαγκιά, είναι, να χτυπάς το σύστημα που γεννά και θρέφει τον φασισμό.  

Συνάδελφοι, 

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη για την επόμενη μέρα. 

Οι λουφαγμένοι σε ένα βαθμό σήμερα φασίστες, όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, θα συνεχίσουν να είναι η χρήσιμη εφεδρεία για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους, για να μπαίνουν εμπόδιο όταν οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι, ώστε να επικρατήσει παντού σιγή νεκροταφείου, ενισχύοντας το φόβο και το συμβιβασμό.

Δεν έπαψαν ποτέ να στηρίζουν όλα τα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα μας, τις συλλογικές συμβάσεις, την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. 

Οι ίδιοι οι Χρυσαυγίτες ήταν, που είχαν φτιάξει δουλεμπορικά γραφεία, και τους έβρισκαν δουλειές σε εργοστάσια, σε λιμάνια και αλλού, με ακόμα χαμηλότερους μισθούς από αυτά που ορίζει ο νόμος. 

Τέτοιοι ήταν, τέτοιοι είναι και έτσι θα παραμείνουν.  Πιστά σκυλιά των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. 

Το εργατικό κίνημα όμως, έχει τη δύναμη να τους απομονώσει με την οργάνωση αγώνων που στοχεύουν την αιτία που τους μεγαλώνει, τους τροφοδοτεί και τελικά τους χρησιμοποιεί όποτε και όπως βολεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους, την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν όσα έλεγαν τα Συνδικάτα πριν το ναζιστικό μόρφωμα συρρικνωθεί εκλογικά, τα στελέχη του αλλάξουν κόμματα και το κίνημα ακυρώσει με τον αγώνα του την εγκληματική του δράση. Ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

Το γεγονός ότι το ναζιστικό αυτό μόρφωμα, κάτω και από τη δράση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, βρίσκεται σήμερα εκτός Βουλής, είναι θετικό αλλά δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Δεν πρέπει να μας εφησυχάζει το γεγονός πως στελέχη της Χρυσής Αυγής την εγκαταλείπουν μπροστά στο φόβο που τους δημιουργεί η έκβαση της δίκης. 

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή, όπως και τα νέα φασιστικά μορφώματα που δημιουργήθηκαν από αυτούς που την εγκατέλειψαν, μπορεί πρόσκαιρα να αναδιπλώθηκαν, αλλά δεν θα εγκαταλείψουν την εγκληματική τους δράση, κατά των εργαζομένων, των μεταναστών, των ανθρώπων του μόχθου, καθόσον η εκμετάλλευση, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, η εργοδοτική τρομοκρατία είναι το σάπιο έδαφος που καλλιεργεί τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία.

Συνάδελφοι, 

Πριν λίγες μέρες, γίναμε μάρτυρες, των πιο γρήγορων αντανακλαστικών του αστικού κράτους όταν πρόκειται να χτυπηθούν απεργίες, με πρόσφατο επεισόδιο την επίθεση των ΜΑΤ στη διαμαρτυρία των επικουρικών γιατρών στο Υπουργείο Υγείας, με την κυβέρνηση της ΝΔ να εφαρμόζει τον νέο νόμο, για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Τους το ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά.

Όσα εμπόδια και να βάλουν, οι αγώνες μας, δεν πρόκειται να μπουν στο γύψο. 

Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, και θα το διεκδικούμε μέχρι να το αποκτήσουμε.  

Συνεχίζουμε λοιπόν τον αγώνα, ενάντια στην επίθεση που κλιμακώνεται με στόχο να πληρώσουν ξανά τα εργατικά φτωχά, λαϊκά στρώματα τη νέα κρίση, τις τεράστιες

ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και ενάντια στην κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στους στρατιωτικούς τους σχεδιασμούς.

Συνεχίζουμε λοιπόν τον αγώνα μας, για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά μας, στο να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό, στο να μην γίνουν τα νησιά μας φυλακές ανθρώπινων ψυχών.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, όποια και αν είναι η αυριανή απόφαση του δικαστηρίου, να μην μπορούν να σταθούν πουθενά, ούτε οι Χρυσαυγίτες, ούτε οι ακροδεξιές ομάδες, ούτε τα μορφώματα που δημιουργήθηκαν ή θα δημιουργηθούν. 

Είναι η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά. 

Μοιράσου το άρθρο!