Κοινωνία

13/01/2014 - 12:46

Μυτιλήνη: Βγάζουν στο σφυρί σπίτι για 534 ευρώ

Της Ανθής Παζιάνου- Εφημερίδα των Συντακτών

Σε σαφάρι χαμηλόμισθων, αγροτών, συνταξιούχων και ανέργων έχει εξελιχθεί, για τους Μυτιληνιούς, το κυνηγητό που έχει εξαπολύσει ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Μυτιλήνης, Παναγιώτης Μπαρούτης, ο οποίος, βασιλικότερος του βασιλέως, βγάζει στο σφυρί σπίτι ηλικιωμένης συνταξιούχου για οφειλές… 534 ευρώ! Όπως και τις προηγούμενες φορές, η τοπική κοινωνία, σωματεία και φορείς έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να αποπληρωθεί το χρέος, ώστε να μη χάσει η Ευστρατία Δουκαρέλη το σπίτι της, η οποία, μάλιστα το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Πρόκειται για το πρώτο γνωστό κρούσμα απόπειρας κατάσχεσης για το νέο έτος, αλλά έρχεται μετά από μία σειρά «κυνηγητών» σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, ενώ εντύπωση προκαλεί η άτεγκτη στάση του προϊσταμένου της, Παναγιώτη Μπαρούτη, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω επανεκλέχτηκε πρόσφατα για τρίτη συνεχή θητεία πρόεδρος του 13ου Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Εμπρός», ευχόμενος, κατά τα άλλα «δύναμη και κουράγιο για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα των αλλαγών που έρχεται στην κοινωνία και τον κλάδο» των οικονομολόγων.

Φορολόγηση και στα ξύλα!

Τον περασμένο Δεκέμβρη, κλιμάκιο της Εφορίας κατ’ εντολή του κ. Μπαρούτη «φακέλωσε» τα στοιχεία των οχημάτων αγροτών, όταν αυτά βρέθηκαν στην παραλία των Μυστεγνών, προκειμένου οι αγρότες να πάρουν μερικά από τους τόνους ξυλείας που ξέβρασε η θάλασσα. Η «παράβαση» αφορούσε τη μεταφορά αλλότριου φορτίου από το σκοπό για τον οποίο έχει χορηγηθεί το αγροτικό αυτοκίνητο!

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον περασμένο Οκτώβρη η ΔΟΥ Μυτιλήνης εξάντλησε το γράμμα του Νόμου βγάζοντας στο σφυρί την πρώτη κατοικία πολύτεκνης οικογένειας, μοναδικού της περιουσιακού στοιχείου, ενός σπιτιού μόλις 60 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται σε χωριό νοτιοανατολικά της Λέσβου για οφειλές ύψους 1500 ευρώ. Επρόκειτο για το σπίτι ενός απλήρωτου συμβασιούχου εργάτη και της άνεργης συζύγου του με τα 4 παιδιά τους, ηλικίας 4 έως 11 χρόνων. Για την κατάσχεση ξεσηκώθηκαν σωματεία και Εργατικό Κέντρο και τελικά το χρέος ανέλαβε να καλύψει ο Δήμος.

Λίγες μέρες νωρίτερα έγινε η κατάσχεση χωραφιού για οφειλές ύψους 1600 ευρώ, ενώ στα τέλη του 2012 είχε προηγηθεί η απόπειρα κατάσχεσης σπιτιού τριτέκνου για οφειλές 934 ευρώ, το οποίο «σώθηκε» μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ σε πανελλαδικό επίπεδο και την παρέμβαση του υπ. Οικονομικών. Μάλιστα τότε ο κ. Μπαρούτης είχε επιρρίψει τις ευθύνες στον δικαστικό επιμελητή, κάνοντας και λόγο για γκάφα. Τα επόμενα επεισόδια, ωστόσο, που γυρίστηκαν από τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, δεν επαλήθευσαν τον κ. Μπαρούτη

Μοιράσου το άρθρο!