Κοινωνία

18/02/2022 - 20:49

Μυτιλήνη: Ζήτησαν το αυτονόητο... μέτρα προστασίας του εισοδήματος και της υγείας

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα το συλλαλητήριο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου απαιτώντας μέτρα προστασίας του εισοδήματος και της υγείας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Μαντέο Κάλθι μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου, η Αμαλία Γκίκα εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών, ο Στρατής Κόμβος Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ο Μάνος Μαλαμάς μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Τσαγκαρέλλης μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία μέσα από την αγορά της Μυτιλήνης η οποία κατέληξε στην πλατεία Αλυσίδας. Τα συνθήματα που διαδέχονταν το ένα το άλλο δονούσαν την ατμόσφαιρα της αγοράς ενώ μέλη σωματείων μοίραζαν την ανακοίνωση-κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Τετάρτης 23 Φλεβάρη που διοργανώνουν φορείς, σωματεία και σύλλογοι.

-----

Χαιρετισμός Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου

Το συνδικάτο μας χαιρετίζει το σημερινό συλλαλητήριο, και συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου για την διεκδίκηση μέτρων προστασίας του εισοδήματος μας και της υγείας μας!
Η κατάσταση στον κλάδο μας είναι δύσκολη και τείνει να γίνει ακόμα δυσκολότερη. Το είδη χαμηλό μας εισόδημα χτυπιέται ακόμη περισσότερο με τις αυξήσεις σε τιμών σε λογαριασμούς ΔΕΗ, σε καύσιμα και είδη κατανάλωσης. Έχουμε φτάσει στο σημείο να τρέμουν τα χεριά μας όταν ανοίγουμε τον λογαριασμό, ή όταν πάμε στο
σουπερ μαρκετ να αγοράσουμε βασικά αγαθά για το σπίτι μας να μπαίνουμε σε διαδικασία υπολογισμών και εξισώσεων λες και θα αγοράσουμε κανένα οικόπεδο, για να μην μπούμε μέσα! Η κυβέρνηση αντί να λάβει ουσιαστικά μετρά για ανακουφίσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρωματά. Να Θωρακίσει το νοσοκομείο το κέντρο υγείας του νησιού εν μεσώ πανδημίας. Σύμφωνα και με τις επιδιώξεις της ΕΕ, έχει βάλει στόχο να φτιάξει κλειστεί δομή προσφύγων και μεταναστών. Ξοδεύοντας εκατομμύρια για να μετατρέψει τα νησιά σε φύλακες
ψυχών. Ενώ παράλληλα η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες δίνουν
δισεκατομμύρια κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ, το οποίο έχει βασική ευθύνη για τον βίαιο ξεριζωμό εκατοντάδων ανθρώπων απ τις πατρίδες τους!
Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χεριά μας με οργανωμένο και συλλογικό αγώνα να διεκδικήσουμε όσα δικαιούμαστε!

δδδδ

----

Χαιρετισμός από την Αμαλία Γκίκα εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Χαιρετίζω και εγώ με την σειρά μου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών Μυτιλήνης,
το αποψινό συλλαλητήριο.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, φοιτητές και φοιτήτριες, στο πλάι των εργατικών σωματείων για
να ενώσουμε τις φωνές μας, για την ακρίβεια που καθημερινά μας γονατίζει, για το δημόσιο σύστημα υγείας που είναι πιο εγκαταλειμμένο από ποτέ, για τα ανύπαρκτα μέτρα
προστασίας στις σχολές μας.
Παλέψαμε πολύ για να καταφέρουμε να περάσουμε στις σχολές μας και διπλά για να γίνουμε φοιτητές ξανά, την στιγμή που η κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, δεν σταμάτησε να μας βάζει εμπόδια. Καταδικάζουν εμάς και τις οικογένειες μας στην ακρίβεια και στη φτώχεια! Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι οι φοιτητές θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια όταν μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την αναβάθμιση των σπουδών μας και ταυτόχρονα δίνουν απλόχερα λεφτά για νέες δομές στο νησί μας, για αστυνομία στα ιδρύματα μας.

Απαιτούμε να μην υπάρξει κανένας φοιτητής που θα ξεπαγιάζει με το πρώτο κρύο γιατί δεν
φτάνουν τα χρήματα για πετρέλαιο, να έχουν θέρμανση οι συμφοιτητές μας στις εστίες όλη
μέρα, κάθε μέρα. Να μην υπάρχει φοιτητής που θα σκέφτεται τι θα αφαιρέσει από το καρότσι του σούπερ μάρκετ, να μην πεταχτεί άλλος φοιτητής εκτός από τις λιγοστές θέσεις δωρεάν σίτισης. Να μην σκεφτεί κανένας μας ξανά πόση ώρα θα έχει ανοιχτά τα φώτα, τον
θερμοσίφωνα, το ηλεκτρικό σομπάκι.
Δεν παζαρεύουμε την υγεία και τις σπουδές μας για τα κέρδη των λίγων! Καθημερινά πεθαίνουν και διασωληνόνονται δεκάδες συμπολίτες μας και η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στην νεολαία. Λογικό, άμα σκεφτεί κανείς τους χιλιάδες
φοιτητές που καθημερινά είναι αναγκασμένοι να παστωθούν στα λεωφορεία, ώστε να
μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις σε αμφιθέατρα που φοιτητές κάθονται ο ένας πάνω στον άλλον ή ακόμα και στα σκαλοπάτια των αιθουσών, ή οι ακόμα πιο ασυνείδητοι φοιτητές που στο δίλλημα «εξεταστική με την πιθανότητα να κολλήσουν ή χάσιμο της εξεταστικής» επιλέγουν το πρώτο. Το μέλλον και η υγεία μας δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζεται σαν κόστος.
Δεν περιμένουμε κανέναν σωτήρα! Με τον αγώνα μας θα κερδίσουμε όσα μας αξίζουν!
Παίρνουμε παράδειγμα και δύναμη από τις εκατοντάδες φοιτητικές και μαθητικές
κινητοποιήσεις σε όλης την χώρα, από τους αγώνες των εργαζομένων στην e-food, την
COSCO, τη ΛΑΡΚΟ, την KAVALA OIL, των αγροτών στα μπλόκα!
Η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή σε χώρους δουλειάς, εκπαιδεύει την πανεπιστημιακή
αστυνομία για να μπει στις σχολές, γιατί φοβάται τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα!
Φοβούνται ότι οι εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς, σχολές και σχολεία μπορούν να
πολλαπλασιαστούν, να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που
ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε, σε ένα μεγάλο μέτωπο συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας!

5

----

Κεντρική ομιλία  από το Νίκο Τσαγκαρέλλη  μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λέσβου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Από το σημερινό συλλαλητήριο στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στους συναδέλφους μας στη ΛΑΡΚΟ και τους λέμε πως, οι εργαζόμενοι της Λέσβου είναι δίπλα τους, φωνάζοντας: Να μην τολμήσουν να προχωρήσουν σε απολύσεις!  Ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας! Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη!

Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα, μέσα στις 5 μεγαλύτερες παγκοσμίως, με εκτιμώμενη αξία κοιτασμάτων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καλύπτει το 6% της ζήτησης της ευρωπαϊκής αγοράς στην οποία εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι που ζουν στην περιοχή με τις οικογένειές τους.

Κυβερνήσεις και ΕΕ αφού επί χρόνια προσπαθούσαν να την απαξιώσουν και να την λοιδορήσουν, πλέον περνούν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους. Να την παραδώσουν στους ιδιώτες απαλλαγμένη από τα «βαρίδια» των όποιον εργασιακών δικαιωμάτων είχαν απομείνει.

Λογάριασαν όμως χωρίς υπολογίζουν τον μεγάλο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των παιδιών τους και στην αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της χώρας.

Χωρίς τον ξενοδόχο είχαν λογαριάσει και με τους εργαζόμενους στην COSCO και με τους εργαζόμενους στην E-FOOD, και έφαγαν τα μούτρα τους και τα αφεντικά και οι κυβερνήσεις.

Γιατί η δύναμη βρίσκεται σε εμάς, στα δικά μας χέρια στις δικές μας ανάγκες και ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Συνάδελφοι,

Δε δεχόμαστε να στερούμε από τις οικογένειές μας και τα σπίτια μας βασικά είδη διατροφής, να παθαίνουμε ηλεκτροσόκ μπροστά στους λογαριασμούς του ρεύματος, να ξεπαγιάζουμε στα σπίτια μας, να αδυνατούμε να πληρώσουμε το νοίκι για τη στέγη μας, να στερούμε από τα παιδιά μας τα βασικά.

Δεν ανεχόμαστε να ζούμε με μισθούς πείνας, με απολύσεις, ανεργία, με δουλειά-λάστιχο.

Δεν συμφιλιωνόμαστε με την ατομική ευθύνη και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας μας, με το έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού.

Η ακρίβεια, η ανεργία, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στην υγεία, στις φυσικές καταστροφές δεν είναι φυσικά φαινόμενα, είναι γέννημα θρέμμα του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος. Ιός και αρρώστια είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός που ολοένα και συχνότερα, πιο επιθετικά μας δείχνει τα δόντια του, για τα κέρδη των λίγων.

Δύο χρόνια πανδημίας με περισσότερους από 24.000 νεκρούς αποδείχτηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι εργαζόμενοι έχουμε απέναντι μας ένα κράτος εχθρικό μέχρι το μεδούλι για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Αναδεικνύεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το χάσμα ανάμεσα στο πως θα μπορούσαμε να ζούμε και την πραγματικότητα που βιώνουμε. Αποδείχτηκε ότι ο λαός έχει απέναντί του ένα σύστημα που για τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζει και τις πιο στοιχειώδης ανάγκες.

Ο λαός έχει απέναντί του το κράτος των εργοδοτών που βλέπει τον ιό σαν «ευκαιρία» για να οξύνει την επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια που διαμορφώνουν και την ακρίβεια παντού, βάζουν φωτιά στο λαϊκό εισόδημα.

Την ώρα που από κοινού ψήφισαν και υλοποιούν την απελευθέρωση της ενέργειας η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα μαλώνουν για το ποιος θα διαχειριστεί και θα μοιράσει καλύτερα στους επιχειρηματικούς ομίλους τα δισεκατομμύρια της πράσινης ανάπτυξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Την ώρα που τσακώνονται για τη μοιρασιά του ταμείου ανάκαμψης μας αλυσοδένουν με τα προαπαιτούμενα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Την ώρα που μας καταδικάζουν στην ακρίβεια και τη φτώχεια μπουκώνουν με δεκάδες δισεκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους με το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Είναι πρόκληση για όλους μας να μας δίνουν «καθρεφτάκια» και να μας κλέβουν τα λεφτά μέσα από τις τσέπες.

Να μας εμπαίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις του για μεγαλύτερη στήριξη στο λαό «μέσα στα όρια της ΕΕ».

Δε μπορούμε να ανεχτούμε να ζούμε με τον τσακισμένο μισθό που συναποφάσισαν με τους άθλιους αντεργατικούς νόμους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (Βρούτση – Αχτσιόγλου – Χατζηδάκη). Που ορίζουν τον κατώτατο μισθό, πάντα με κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των ομίλων. Δεν μας ξεγελούν με τις ανακοινώσεις πλειοδοσίας για αυξήσεις στους μισθούς, το τσάκισμα της τιμής της εργασίας μας είναι προϋπόθεση για τα κέρδη τους. Έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και είναι μόνιμο προαπαιτούμενο, και στην περίοδο της κρίσης και στις περιόδους ανάπτυξης.

Ως εδώ και μη παρέκει!

Συνάδελφοι,

Η ακρίβεια και η πανδημία μας έχουν γονατίσει.

Διεκδικούμε από την κυβέρνηση:

  • Σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης, και όχι τα ψίχουλα των 50 cent την ημέρα
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Να αποσυνδεθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά από το προσφυγικό, να μειωθεί στο 50% και να καταργηθεί εντελώς στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες.
  • Διαγραφή χρεών στους επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας.
  • Μείωση των Δημοτικών Τελών για εργαζόμενους και επαγγελματίες.
  • Προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη των κενών στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Μέτρα πρόληψης για την υγεία, σε σχολεία και Πανεπιστήμιο.

ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΜΕΣ-ΦΥΛΑΚΕΣ.

Συνάδελφοι,

Το σημερινό μας συλλαλητήριο είναι και απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης της Κυβέρνησης, απέναντι στους διαδηλωτές που βρέθηκαν πριν λίγες μέρες στη Βάστρια, απαιτώντας να απομακρυνθούν άμεσα τα μηχανήματα από τον χώρο και να μην γίνει καμία εργασία για την κατασκευή δομής-φυλακής ανθρώπινων ψυχών.

Απαιτούμε να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες διώξεις και κατηγορίες σε συνδικαλιστές, αιρετούς και άλλους διαδηλωτές.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων με το νομοθετικό οπλοστάσιο που διαθέτουν οι κυβερνήσεις θα πάρει απάντηση από το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα, απ’ όλα τα σωματεία και τους φορείς.

Η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 23 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, εδώ στην πλατεία Σαπφούς, που διοργανώνουν φορείς, σωματεία και σύλλογοι, θα είναι ένα μήνυμα προς την Κυβέρνηση, πως η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει.

Καλούμε τους επαγγελματίες και τους καταστηματάρχες να ξεπεράσουν τις «Σειρήνες», να πάνε κόντρα στις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους, και να κλείσουν τα μαγαζιά τους, ώστε ενωμένοι να βροντοφωνάξουμε πως ο λαός της Λέσβου δεν θέλει καμία νέα δομή και να κλείσει και αυτή του Καρά-Τεπέ, να δοθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στους μετανάστες και στους πρόσφυγες και να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να δείχνουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους αυτούς, που τους ξεσπίτωσαν από τα σπίτια και τις πατρίδες τους και αναζητούν ένα καλύτερο αύριο για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, γιατί δίκαια είναι τα αιτήματα μας.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημα που βροντοφώναξαν Λέσβος και Χίος πριν από δυο χρόνια…

ΟΥΤΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΥΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ .

Συνάδελφοι

Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων

Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα.

Είναι πρόκληση και δεν θα επιτρέψουμε την επιβολή ελέγχου, από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία, της συλλογικής οργάνωσης και του αγώνα μας.

Η οργανωμένη αντίσταση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στους νόμους που περιορίζουν τη συλλογική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, είναι η μόνη απάντηση.

Δε θεωρούμε φυσικό επακόλουθο της πανδημίας τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τους δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, τον αποκλεισμό ασθενών που έχουν άλλα προβλήματα υγείας από τα νοσοκομεία.

Είναι εγκληματική η άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αντιμετωπίζουν την υγεία μας σαν κόστος.

Είναι πρόκληση αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας χωρίς αποζημίωση, να μας σπρώχνει στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα για να αυξάνουν την πελατεία τους και να αβγατίζουν τα κέρδη τους σε βάρος της υγείας και της ζωής μας, να πληρώνουμε από την τσέπη μας μάσκες και τεστ.

Είναι ανάγκη οι εστίες αντίστασης να πολλαπλασιαστούν, οι ηρωικοί αγώνες των εργατών στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στα E-FOOD, οι αγώνες των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών να απλωθούν παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά.

Να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι καταδίκης της πολιτικής που ευθύνεται για τα προβλήματα που βιώνουμε, σε ένα μεγάλο μέτωπο συλλογικής διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.

Συμπαραστεκόμαστε στην πανελλαδική απεργία των υγειονομικών στις 23 Φλεβάρη,

και στα δίκαια αιτήματά τους για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, καμία απόλυση, να επιστρέψουν στη δουλειά όσοι είναι σε αναστολή, επαναφορά των μισθών σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ στα πριν από τις περικοπές του 2012 επίπεδα, επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και άμεση ένταξη στα ΒΑΕ, άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα Υγείας, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και άλλα.

Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο των φορέων του νησιού, την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, για να δώσουμε όπως και πριν 2 χρόνια, σύσσωμοι και με μια φωνή απάντηση στην κυβέρνηση για καμία δομή-φυλακή!

Συνεχίζουμε, βγαίνουμε μπροστά διεκδικώντας μέτρα για την προστασία του εισοδήματος της δουλειάς και της υγείας του λαού.

Δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι απλά μαζί μας, θα μας βρίσκουν μπροστά τους μέχρι να κερδίσουμε όλα αυτά που μας αξίζουν.

Μοιράσου το άρθρο!