Κοινωνία

16/03/2023 - 14:55

Μυτιληνιός φοιτητής δίνει ελπίδα σε 11χρονο παιδί στην Αυστραλία!

Μια είδηση χαράς μας μεταφέρει  η κα Ζαρβού Μαρία Πρόεδρος του Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρεάς Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης :

 

Ναι λοιπόν ναι!

Άλλος ένας δότης που του πήραμε δείγμα μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο πριν δύο χρόνια

Ένας Μυτιληνιός φοιτητής του οποίου η μητέρα έπασχε από κακοήθη αναιμία αλλά δεν χρειάσθηκε να κάνει μεταμόσχευση!

Το παιδάκι που θα πάρει το μόσχευμα είναι από την Αυστραλία 11 χρόνων και ζυγίζει μόνο 29 κιλά.

Μέσα στην μαυρίλα των ημερών ένα φως Ελπίδας.

Να είσαι γερός αγόρι μου και να σε χαίρονται οι γονείς σου!

 

---

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα.

Εάν είσαι μεταξύ 18-40 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) μπορείς να γίνεις κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η ένταξή σου στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δεν σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος.

Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του.

Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000), χρειαζόμαστε πολλούς για να αυξήσουμε τις πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη.

 

Γιατί να γίνω δότης;

  • Γνωρίζετε πόσοι συνάνθρωποι μας έχουν την καθημερινή αγωνία μέχρι να βρουν τον συμβατό τους δότη που θα τους σώσει την ζωή, και ειδικά τα μικρά παιδιά;

  • Γνωρίζετε ότι μπορείτε να γίνετε δότες άπλα δίνοντας λίγο σάλιο;

  • Γνωρίζετε ότι μπορείτε να Χαρίσετε Ζωή απλά δίνοντας αίμα;

Οι ασθενείς δεν μπορούν να επιλέξουν.  Εμείς μπορούμε.

  • Κάθε 4 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο του αίματος.

  • Η λευχαιμία είναι ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία.

  • Για τους περισσότερους ασθενείς η μόνη τους ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών

  • 3 στους 10 θα βρουν συμβατό δότη από τη οικογένεια τους…

  • Η ζωή των άλλων 7 εξαρτάται από εθελοντές όπως εμείς.

Ποιά είναι η διαδικασία για να γίνω δότης μυελού οστών;

Για να εγγραφεί ένας νέος δότης μυελού των οστών αρκεί:

  1. να είναι 18-50 ετών
  2. να έχει καλή κατάσταση υγεία
  3. να είναι πρόθυμος να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του.

Η διαδικασία εγγραφής για τους νέους εθελοντές δότες μυελού των οστών είναι πολύ απλή. Αυτο που χρειάζεται είναι λίγο σάλιο σε μία μπατονέτα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε στα συνεργαζόμενα με το Χάρισε Ζωή κέντρα, είτε στο σπίτι σας, αφού προηγουμένως σας έχουν αποσταλεί οι ειδικές μπατονέτες στο σπίτι. Στη συνέχεια, το δείγμα αυτό θα μπει στην παγκόσμια τράπεζα δοτών, έτσι ώστε αν υπάρξει ταύτηση με οποιοδήποτε ασθενή στον κόσμο θα καλεστείτε να βοηθήσετε. Δυστυχώς οι πιθανότητες ταύτησης είναι πολύ μικρές. Για αυτό είναι αναγκαίο να αυξήσουμε τους εθελοντές μας, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη για κάθε ασθενή. Ακολούθως εάν ο εθελοντής δότης βρεθεί συμβατός και συμφωνήσει να προχωρήσει, η διαδικασία είναι πλέον πολύ απλή. Πολλοί θυμούνται ίσως την παρακέντηση. Αυτή η διαδικασία δεν συνηθίζεται πια και θα προταθεί στον εθελοντή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Πλέον η συλλογή μπορεί να γίνει από το αίμα και άρα δε χρειάζεται χειρουργείο, δε γίνεται αναισθησία και ο δότης μπορεί να επιστρέψει την ίδια μέρα στο σπίτι του. Κινητοποιούμε τα κύτταρα που χρειαζόμαστε, αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, στην κυκλοφορία του αίματος του δότη και στη συνέχεια προχωρούμε σε λευκαφαίρεση. Η λευκαφαίρεση είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα προαναφερόμενα κύτταρα διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα κύτταρα του αίματος με τη βοήθεια ενός μηχανήματος που συνδέεται με το δότη με δύο φλέβες στους αγκώνες. Το αίμα αναρροφάται από το μηχάνημα με συνεχόμενο τρόπο, φυγοκεντρείται, διαχωρίζονται τα κύτταρα που χρειάζονται, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφει πίσω στον δότη. Με απλά λόγια, συλλέγουμε αίμα από το ένα χέρι του δότη, κρατάμε τα κύτταρα που χρειαζόμαστε και στη συνέχεια το αίμα επιστρέφει από το άλλο χέρι στο δότη” μας ενημερώνει η Γκρέτα σχετικά με την διαδικασία.

 

Επικοινωνήστε με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης

Μοιράσου το άρθρο!