Κοινωνία

26/07/2012 - 11:20

"Ναρκωτικά, ένα πρόβλημα που αφορά και τα νησιά μας, ένα πρόβλημα όλων μας."

Τους τελευταίους μήνες έχουν πολλαπλασιαστεί στο νησί μας οι ειδήσεις που αφορούν στη σύλληψη συμπολιτών μας για κατοχή μικροποσοτήτων ινδικής κάνναβης ή ακόμα για την καλλιέργεια αυτής για ατομική χρήση με την κατάσχεση  από την Αστυνομία 2-3 δενδρυλλίων από την αυλή τους. Άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, συμπολίτες μας διασύρονται κοινωνικά, οδηγούνται ως κατηγορούμενοι στην Εισαγγελία, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες, ενώ είναι προφανές ότι η καλλιέργεια προορίζεται για προσωπική χρήση. Είναι απαράδεκτη η έμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων των συλληφθέντων, γεγονός που αντιβαίνει της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας για την προστασία των χρηστών. Παράλληλα νέα παιδιά χάνονται στη δύνη των ναρκωτικών και πολλές οικογένειες στο νησί μας παλεύουν να σταθούν όρθιες, αντιμετωπίζοντας πίσω από κλειστές πόρτες την σκληρή πραγματικότητα της χρήσης τοξικών ουσιών. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να προχωρήσουμε σε πολιτικές που θα μειώσουν τη βλάβη για την κοινωνία μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχοντας στη Συμμαχία «Αλλάξτε Πολιτική για τα Ναρκωτικά» έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ότι οι απαγορευτικές πολιτικές σκοτώνουν το χρήστη, πλουτίζουν τον έμπορο και αυξάνουν την βλάβη για την κοινωνία. Η αποποινικοποίηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών και η δωρεάν κρατικά ελεγχόμενη χορήγησή τους στους τοξικοεξαρτημένους χρήστες αποτελούν βασική προϋπόθεση για να καταπολεμηθεί το εμπόριο. Θεωρούμε αυτονόητη την αποποινικοποίηση της κλωστικής κάνναβης, που αποτελεί μοχλό για την αγροτική οικονομία.

 

Το προηγούμενο Σεπτέμβριο είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης για νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης που ήταν στην σωστή κατεύθυνση, αυτήν της μείωσης της βλάβης. Ενώ το προτεινόμενο νομοσχέδιο, με την αποποινικοποίηση της χρήσης, την ελαχιστοποίηση της ποινικής απαξίας της αυτοκαλλιέργειας, και την ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος στην απεξάρτηση, έκανε ένα πρώτο βήμα που θα μπορούσε να ενισχύσει τις κατευθύνσεις αλλαγής πολιτικής για τα ναρκωτικά που διεκδικούμε, δυστυχώς η υπόθεση σταμάτησε με τις απειλές του Προέδρου του ΛΑΟΣ για την αποχώρηση του από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου τελικά κατέρρευσε για άλλους λόγους, αφήνοντας ένα ακόμη κοινωνικό πρόβλημα άλυτο και κάθε μέρα χάνονται ζωές. Το θέμα δεν έχει κλείσει και πρέπει και πάλι να επανέλθει στην πολιτική ατζέντα, καθώς το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι μια κοινωνική γάγγραινα και αφορά πολλές οικογένειες και του νησιού μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε στη διεκδίκηση πιο δίκαιων πολιτικών για μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις και για αποποινικοποίηση των χρηστών. Απορρίπτουμε με υπευθυνότητα κάθε εξάρτηση και είμαστε αντίθετοι στη «ναρκω-κουλτούρα». Απορρίπτουμε, όμως, και κάθε στρουθοκαμηλισμό απέναντι στα προβλήματα και αρνούμαστε να αποδεχθούμε το τεράστιο κόστος της σημερινής πολιτικής σε ανθρώπινες ζωές και σε κοινωνική συνοχή. Αναζητούμε τρόπους για την εξουδετέρωση των οικονομικών συμφερόντων που προωθούν τη διάδοση των ναρκωτικών, αλλά και για τη δυνατότητα του χρήστη να διατηρήσει μια στοιχειώδη ένταξη στην κοινωνία. Σε τοπικό επίπεδο απαιτείται ενεργοποίηση όλων για τη στήριξη των πασχόντων, των κέντρων πρόληψης και των δομών στήριξης των χρηστών και των οικογενειών τους.

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!