Κοινωνία

31/07/2012 - 21:43

Νέα καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Παγανή Μυτιλήνης

Παγανή Μυτιλήνης

&n

bsp;

 
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης οικογένειας Αφγανών προσφύγων, στη Λέσβο.
Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για τις απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης, που επιφύλαξε σε οικογένεια Αφγανών προσφύγων, με ανήλικα παιδιά, κατά το διάστημα παραμονής τους στο κέντρο Παγανή της Λέσβου.
 
Για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης που απαγορεύουν την απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής, καταδικάσθηκε η Ελλάδα, από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση του Αφγανού πρόσφυγα Ιμπραήμ Μαχμούντι και της οικογένειάς του. Η εκδικασθείσα υπόθεση αφορούσε τις συνθήκες κράτησης του Μαχμούντι, της γυναίκας του που ήταν οκτώ μηνών έγκυος και των τεσσάρων ανήλικων τέκνων τους, που κλείσθηκαν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών Παγανή της Λέσβου, μετά τη διάσωσή τους από πλοίο του Λιμενικού, κοντά στη Λέσβο.
 
Το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ο Μαχμούντι, η έγκυος γυναίκα του, άλλα μέλη της οικογένειάς του και τέσσερα ανήλικα παιδιά, άρχισε να μπάζει νερά και αν δεν διασώζονταν από το Λιμενικό, θα είχαν πνιγεί στο Αιγαίο, παρασυρόμενοι από το πλοιάριο που βυθίσθηκε.
 
Εξετάζοντας την προσφυγή τους, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε δεκτές όλες τις αιτιάσεις τους για τις απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες κράτησής τους στο κέντρο της Παγανής και κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές, για μία ακόμη φορά, ότι, λόγω ελλείψεων στο ελληνικό δίκαιο, δεν υπάρχει η δυνατότητα δικαστικής επανεξέτασης των αιτημάτων των προσφύγων που κρατούνται ενόψει της απέλασής τους.
 
Με την απόφασή του το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλλει από 12.000 ευρώ στον Μαχμούντι και στο κάθε μέλος της οικογένειάς του για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 1.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
 
Στο σκεπτικό της απόφασής του το Δικαστήριο, εξαπολύει δριμεία κριτική στις ελληνικές αρχές, τόσο για τις συνθήκες κράτησης που επιφυλάσσουν στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όσο και για την αδυναμία τους να δώσουν τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να πετύχουν δικαστική συνδρομή για τη μη απέλασή τους.

Μοιράσου το άρθρο!