Κοινωνία

23/02/2016 - 15:43

Ντάριο Φο - Τζιανφράνκο Ρόζι: Να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στη Λέσβο

Τ

ην πρόταση του Ιταλού σκηνοθέτη Τζανφράνκο Ρόζι (σημειωτέον, νικητή της Χρυσής Αρκτου στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου) να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους της Λέσβου και της Λαμπεντούζα, στηρίζει και ο Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντάριο Φο, ο οποίος βραβεύθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997.

 
«Είναι μια υπέροχη ιδέα και την υποστηρίζω. Κατά την άποψή μου δεν θα ήταν μόνον μια συμβολική αναγνώριση, αλλά και πραγματική, για όλα όσα προσφέρουν κάθε μέρα οι κάτοικοι των νησιών αυτών της Μεσογείου, για να επιζήσουν οι άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές τους», δήλωσε ο Ντάριο Φο.
 
«Οι κάτοικοι της Λέσβου και της Λαμπεντούζα απέδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να είναι αλληλέγγυος κανείς, ότι μπορεί να υποδέχεται και να δείχνει ανοχή χωρίς να οικοδομεί τείχη και χωρίς να υποστεί η ζωή του φοβερές συνέπειες».
 
 Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Ντάριο Φο για το προσφυγικό ζήτημα. Ο ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης έχει γίνει κατά καιρούς «βραχνάς» για την εξουσία. Με όπλο του τη σάτιρα, την ειρωνεία και τη χρήση του παράδοξου στη θεατρική του γλώσσα, «υπογραμμίζει» την υγιή αντίδραση του κοινού αισθήματος απέναντι σε ό,τι το καταπιέζει. Στα έργα του έχει ασκήσει κριτική, μεταξύ των άλλων, στο Μεσανατολικό ζήτημα - αλλά και στην πολιτική της Καθολικής εκκλησίας για τις αμβλώσεις, τις πολιτικές δολοφονίες, το οργανωμένο έγκλημα, την πολιτική διαφθορά. Ο, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997, Ντάριο Φο, αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων, έχει υποστηρίξει τα δίκαια των αδυνάτων κι έχει συγκρουστεί με το συντηρητικό κατεστημένο, έχει ενοχλήσει, έχει λογοκριθεί κι έχει γράψει μέχρι και έργο αφιερωμένο στον Μπους (Δεκέμβριος 2005). Για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να βγάλει αμερικάνικλη βίζα λόγω του «La Signora e da buttare»  του έργου που έγραψε το 1967 με σχόλια για τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον Λη Χάρβεϊ ΄Οσβαλντ και τη δολοφονία του Κένεντι. 
 
 
«Η 9η Ιουλίου είναι μία υπέροχη ευκαιρία να θυμηθούμε, να συναντηθούμε και να απογειωθούμε με το χιούμορ, τη σάτιρα και το εφηβικό κέφι ενός ελεύθερου μυαλού», σημείωσε ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου τιμώντας τον Ιταλό θεατρικό συγγραφέα με την παράσταση «Avanti Dario» στις 9 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. 
 
Τζανφράνκο Ρόζι: Ο νικητής της Χρυσής Αρκτου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου 
 
Ο Ιταλός σκηνοθέτης Τζανφράνκο Ρόζι, ο οποίος κέρδισε την Χρυσή 'Αρκτο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, πρότεινε χθες να απονεμηθεί το Νομπέλ Ειρήνης στους κατοίκους των δυο αυτών νησιών, διότι «η βράβευση ενός λαού και όχι ενός μεμονωμένου ατόμου θα αποτελούσε ισχυρή συμβολική επιλογή».
 
Το φιλμ-ντοκιμαντέρ «Fuoccoammare» που σημαίνει «φωτιά στη θάλασσα» του Ιταλού σκηνοθέτη γυρίστηκε στην Λαμπεντούζα και πραγματεύεται ακριβώς την ανθρώπινη περιπέτεια των ατέλειωτων αυτών ταξιδιών προσφύγων και μεταναστών. «Στην Λαμπεντούζα, στο Παλέρμο ή στην Κατάνη της Σικελίας κανείς δεν μιλά για τείχη. Γυρίζοντας το έργο αυτό, το πρώτο που έμαθα είναι η αξία της υποδοχής και της φιλοξενίας», δήλωσε ο Τζανφράνκο Ρόζι.     
 
 
thetoc.gr

Μοιράσου το άρθρο!