Κοινωνία

07/10/2016 - 14:33

Ο Noori είναι στη Λέσβο και βρίσκεται σε κίνδυνο να επιστρέψει Τουρκία

yle="text-align: justify;">Ένας Σύριος πρόσφυγας βρίσκεται σε κίνδυνο να επιστρέψει αναγκαστικά από την Ελλάδα στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Το αίτημα ασύλου του απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι η Τουρκία είναι μια «ασφαλής τρίτη χώρα». Η απόφαση επί της προσφυγής του ενώπιον των Ελληνικών δικαστηρίων αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Βρίσκεται επί του παρόντος υπό αστυνομική κράτηση στο νησί της Λέσβου.

Ο Noori (δεν είναι αυτό το αληθινό του όνομα), ένα 21χρονος Σύριος πρόσφυγας, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να επιστρέψει αναγκαστικά στην Τουρκία, αφού το αίτημα ασύλου του κηρύχθηκε απαράδεκτο. Οι δικηγόροι του έχουν υποβάλλει αίτηση στα Ελληνικά δικαστήρια προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση αυτή. Ο Noori  βρίσκεται επί του παρόντος υπό αστυνομική κράτηση στο νησί της Λέσβου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, εξέδωσε προσωρινή διαταγή για να σταματήσει η απέλαση του, μέχρι να αποφασιστεί εάν θα ανασταλεί ή όχι η απόφαση της Επιτροπής προσφυγών που επιτρέπει την επιστροφή του Noori στην Τουρκία. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Αν ο Noori απελαθεί θα είναι ο πρώτος αιτών άσυλο που θα έχει αναγκαστικά επιστρέψει στην Τουρκία, από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής  Ένωσης - Τουρκίας τον Μάρτιο.

Ο Noori συμπλήρωσε αίτημα ασύλου ενώπιον της Ελληνική Υπηρεσίας Ασύλου στις 4 Αυγούστου, αμέσως μετά την άφιξή του από την Τουρκία στο νησί της Λέσβου. Η Ευρω- τουρκική συμφωνία, που υπεγράφη στις 18 Μαρτίου, άνοιξε το δρόμο στην Ελλάδα για να επιστρέφει αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. Το αίτημα του Noori κηρύχθηκε απαράδεκτο, και σε πρώτο βαθμό και σε επίπεδο προσφυγής, με την αιτιολογία ότι η Τουρκία είναι για αυτόν «ασφαλής τρίτη χώρα».

Ωστόσο, η Τουρκία δεν είναι επί του παρόντος μια ασφαλής χώρα για να επιστρέφονται οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες. Δεν προσφέρει πλήρη προσφυγική προστασία στους Σύριους πρόσφυγες. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων  δεν έχουν τα μέσα για να στηρίξουν τους εαυτούς τους και δεν τους χορηγείται κρατική υποστήριξη. Κατά συνέπεια, πολλοί πρόσφυγες είναι εντελώς άποροι και ζούν σε άθλιες συνθήκες. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο μεταχείρισης αυτών που επιστρέφονται στην Τουρκία, ειδικά αφού οι ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν έχουν πρόσβαση στα κλειστά κέντρα στα οποία εκείνοι έχουν επιστραφεί.

Υπόβαθρο

Ο Noori είναι 21 ετών και ο μεγαλύτερος αδερφός σε μια οικογένεια οκτώ κοριτσιών και αγοριών. Δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι σπούδαζε για να γίνει νοσηλευτής, αλλά έπρεπε να διακόψει τις σπουδές του λόγω του πολέμου. Έφυγε από τη Συρία στις 9 Ιουνίου του 2016 και κατάφερε μόνο να εισέλθει στην Τουρκία μετά από τέσσερις προσπάθειες. Ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των δύο πρώτων προσπαθειών συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία και ξυλοκοπήθηκε από τον τουρκικό στρατό προτού τον στείλουν πίσω στη Συρία. Στην τρίτη του προσπάθεια όπως είπε, η ομάδα με την οποία βρισκόταν δέχθηκε επίθεση από μια ένοπλη ομάδα, η οποία σκότωσε 11 από αυτούς. Κατάφερε να εισέλθει στην Τουρκία με την τέταρτη προσπάθεια και έμεινε ενάμιση μήνα.

Ο Noori έφτασε στην Ελλάδα στις 28 Ιουλίου του 2016 και αιτήθηκε άσυλο στις 4 Αυγούστου. Ενημερώθηκε για την έκβαση της προσφυγής του κατά της αρχικής απόφασης της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου στις 9 Σεπτεμβρίου. Η επιτροπή προσφυγών στήριξε την απόφαση ότι η Τουρκία ήταν μια «ασφαλής τρίτη χώρα» γι' αυτόν.

Αυτή είναι η τρίτη υπόθεση που παρακολούθησε η Διεθνής Αμνηστία, στην οποία τα αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα έχουν κριθεί ως απαράδεκτα προσφεύγοντας στην εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τουρκία είναι μια «ασφαλής τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες. Οι J. Β και Μ.F., δύο άλλοι Σύριοι αιτούντες άσυλο των οποίων τα αιτήματα είχαν κριθεί ως απαράδεκτα από τις Επιτροπές Προσφυγών, δεν έχουν ακόμη επιστραφεί στην Τουρκία.

Υπογράψτε την έκκλησή μας

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Προϊσταμένη Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ζητώντας:

Να διασφαλίσουν ότι ο Noori δεν θα επιστρέψει στην Τουρκία και πως θα εξεταστεί κατ’ ουσία το αίτημα ασύλου του στην Ελλάδα.
Να σταματήσουν αμέσως την επιστροφή όλων των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην Τουρκία, όπου οι πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση σε πλήρη προστασία.

 

Διεθνής Αμνηστία

Μοιράσου το άρθρο!