Κοινωνία

28/12/2015 - 09:21

Ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης Ai Weiwei στο πλευρό των προσφύγων στη Λέσβο

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης έφτασε στην Αθήνα παραμονές Χριστουγέννων, αλλά ο προορισμός του ήταν η καρδιά της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, στα ελληνικά νησιά.

Ο Κινέζος ακτιβιστής καλλιτέχνης Ai Weiwei, ένας από τους πλέον επιφανείς και αναγνωρισμένους εικαστικούς της σύγχρονης τέχνης, δημοσίευσε τις εικόνες από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές του στην Ελλάδα και τα μέρη που επισκέφτηκε. Στο ταξίδι του και στη επίσκεψή του στην Ακρόπολη και το κέντρο της Αθήνας τον συνόδευσε ο γιος του.

Mόλις το περασμένο καλοκαίρι, ο Κινέζος καλλιτέχνης απόκτησε ξανά το διαβατήριό του, το οποίο του είχαν κατασχέσει οι κινεζικές αρχές πριν από 4 χρόνια αφού συνελήφθη από την αστυνομία στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Ολόκληρος ο κόσμος της τέχνης ερμήνευσε την κίνηση αυτή ως μια προσπάθεια φίμωσης του καλλιτέχνη, καθώς είχε κριτικάρει την θέση της κινεζικής κυβέρνησης σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, τόσο μέσα από την τέχνη του και τις προσωπικές δηλώσεις.

Η παραμονή του στην Αθήνα φαίνεται πως ήταν σύντομη και ο ενδιάμεσος σταθμός ενός ταξιδιού που είχε ως προορισμό όχι την αναψυχή, αλλά μια πολύ πιο συμβολική κίνηση. Ο Ai Weiwei βρίσκεται από χθες τη Λέσβο και καταγράφει τις εικόνες της τεράστιας προσφυγικής κρίσης τις οποίες δημοσιεύει με σειρά μηνυμάτων στον προσωπικό του λογαριασμό. Ο Ai Weiwei βρέθηκε στον καταυλισμό των προσφύγων στη Μόρια Λέσβου και φωτογραφήθηκε με τις ομάδες εθελοντών, αλλά και πολλούς πρόσφυγες οι οποίοι είναι στο νησί.

Στις φωτογραφίες που αποτυπώνουν το δράμα στο ελληνικό νησί είναι καταγεγραμμένες οι αφίξεις των προσφύγων με τις λέμβους, οι στοίβες με τα σωσίβια στις παραλίες, οι ουρές στα συσσίτια και τα κέντρα καταγραφής, αλλά και τα πρόσωπα των πρωταγωνιτών αυτής της κρίσης.

Ο Ai Weiwei, φωτογραφήθηκε στο πλευρό μιας οικογένειας από τη Συρία και αναφέρθηκε στη γενναιότητα αυτών των ανθρώπων ενώ ένας ακτιβιστής που δραστηριοποιείται στο νησί μεταδίδει μέσω του periloushope.tumblr.com πως ο κινέζος καλλιτέχνης βρέθηκε σήμερα στη Σκάλα Συκαμιάς και είδε συγκινημένος από πρώτο χέρι τις στιγμές της άφιξης των λέμβων και όσα συμβαίνουν στο νησί.

 

 

Οι φωτογραφίες και το βίντεο από το instagram του Ai Weiwei

 

Refugees arrival #refugees #Moria

Ένα βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Ai Weiwei (@aiww) στις

lifo.gr

Μοιράσου το άρθρο!