Κοινωνία

01/09/2011 - 15:09

Ο πελαργός ήρθε για δεύτερη φορά … με ταξί

Γράφει: Γιακουμή Πέλλη/εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

Δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο ταξί - πάντα καθ’ οδόν για το Νοσοκομείο - έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι μια μητέρα από το Κάτω Τρίτος Λέσβου! Μέσα σε ταξί καθ’ οδόν για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης έφερε στον κόσμο χθες το πρωί το πέμπτο παιδάκι της μια 40χρονη μητέρα από το Κάτω Τρίτος. Για την Ταξιαρχούλα Κουρασατζή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που γεννούσε σε ταξί. Ούτε για τον οδηγό τού ταξί, Παναγιώτη Αναγνώστου, η πρώτη φορά που «ξεγεννούσε» τη συγκεκριμένη μητέρα. Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια είχε γεννήσει στο ίδιο ταξί και το τέταρτο παιδί της!

Η πολύτεκνη μητέρα έχει ξεπεράσει πλέον το φόβο της γέννας μετά από τέσσερις άλλες και η εμπειρία που έζησε όταν έφερε στον κόσμο το κοριτσάκι της μέσα στο ταξί, όπως λέει δεν ήταν κάτι που τη φόβισε ή την ανησύχησε. «Δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα, δε φοβήθηκα καθόλου. Όταν κατάλαβα ότι γεννούσα, φώναξα στον οδηγό να σταματήσει και μέσα σε λίγα λεπτά γέννησα.» Οι πόνοι ξεκίνησαν από τις 5 το πρωί και στις 5:30 «έσπασαν τα νερά». Ο σύζυγος της γυναίκας είχε φύγει από νωρίς για ψάρεμα, έτσι η ετοιμόγεννη ήταν μόνη στο σπίτι της. Ειδοποίησε μια γειτόνισσα που κάλεσε τον ταξιτζή του χωριού. Και εκείνος, όμως, βρισκόταν σε κούρσα και πήγε μετά από μια ώρα περίπου. Γύρω στις 7 παρά, ξεκίνησε το ταξί από το Κάτω Τρίτος για το Νοσοκομείο και στις 7 παρά πέντε, πριν προλάβει να βγει από το χωριό, σταμάτησε για να γεννήσει η 40χρονη.

Τα άλλα παιδιά… Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας είναι αγόρι 22 ετών. Έχει άλλα δυο αγόρια ηλικίας 18 και έξι ετών, ενώ τα δυο μικρότερα κορίτσια της οικογένειας ήρθαν στο κόσμο… μέσα σε ταξί. Για τον 65χρονο ταξιτζή Παναγιώτη Αναγνώστου το χθεσινό περιστατικό ήταν ένα από τα πολλά που του έχουν τύχει έχοντας συμπληρώσει πάνω από 35 χρόνια πάνω στο τιμόνι. Ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά που γεννούσε η συγκεκριμένη μητέρα μέσα στο ταξί του. «Την πρώτη φορά, το παιδί γεννήθηκε πάλι μέσα στο ταξί, μόλις όμως είχαμε φθάσει έξω από το Νοσοκομείο, οπότε δε χρειάστηκε να κάνω και πολλά πράγματα. Αυτήν τη φορά, δεν είχαμε προλάβει καλά-καλά να ξεκινήσουμε από το χωριό και σταμάτησα σε μια άκρη όταν η γυναίκα πια γεννούσε. Πήγα στη γυναίκα μια πετσέτα που είχε μαζί της για να τυλίξει το παιδί. Το πήρα μάλιστα στα χέρια μου για να τη βοηθήσω, ήταν πανέμορφο. Στη διαδρομή έτρεχα γιατί φοβήθηκα μήπως το παιδί έπαθε κάτι, καθώς έπεσε πάνω στο κάθισμα μόλις γεννήθηκε. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Φθάσαμε γρήγορα στο Νοσοκομείο, ειδοποίησα τους γιατρούς που της έκοψαν τον ομφάλιο λώρο και περίμενα να εξετάσουν και το παιδί, να βεβαιωθώ ότι όλα πήγαν καλά, για να φύγω.» Ο 65χρονος οδηγός ταξί μάς είπε, μάλιστα, ότι σκέφτεται σοβαρά, αν τα οικονομικά του τού το επιτρέψουν, να βαφτίσει το κοριτσάκι, αφού θεωρεί ευλογία το γεγονός ότι γεννήθηκε μέσα στο ταξί του.

Καμαρώνει… Μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος οδηγός ταξί έχει ζήσει μια τέτοια εμπειρία, όμως όπως λέει είναι για εκείνον κάτι συγκλονιστικό. «Στα χωριά οι άνθρωποι δεν έχουν μέσο μετακίνησης και το ταξί είναι η μόνη εύκολη λύση για να μετακινηθούν, ιδιαίτερα σε περιστατικά υγείας. Όταν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο, είναι πραγματικά ξεχωριστό. Το καμαρώνω που το έζησα και χαίρομαι που βρήκα και το θάρρος και είχα την ψυχραιμία για να βοηθήσω όσο μπορούσα τη γυναίκα. Ήμουν ο μόνος άνθρωπος εκεί και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά», λέει χαρακτηριστικά. Στα 35 χρόνια στο τιμόνι, ο κ. Αναγνώστου έχει τύχει πριν από πολλά χρόνια να γεννήσει στο ταξί του και άλλη γυναίκα από χωριό. Τότε, όπως λέει, βοήθησε τη γυναίκα η μητέρα της που ήταν μαζί της και εκείνος απλά τις μετέφερε στο Νοσοκομείο. Ενώ έχει συμβεί και θάνατος ενός ηλικιωμένου ασθενή μέσα στο ταξί του, καθ’ οδόν για τη Μυτιλήνη. «Δε νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να τύχει να ζήσει τέτοιου είδους γεγονότα, που βέβαια είναι σπάνια, όμως σε εμένα έχουν συμβεί και είναι πράγματα που θα μείνουν πάντα χαραγμένα στο μυαλό του», καταλήγει ο κ. Αναγνώστου.

Μοιράσου το άρθρο!