Κοινωνία

08/12/2015 - 18:31

O «προκλητικός» φωτορεπόρτερ και ο ξυλοδαρμός στη Λέσβο - Ένας αυτόπτης μάρτυρας καταθέτει

Τ

ις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε πολλά για το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό φωτορεπόρτερ στη Λέσβο. Ακούσαμε και τις δύο πλευρές και ο καθένας ίσως να έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ωστόσο αξίζει να διαβάζουμε τη μαρτυρία από τον Isidoros Plytas (που αναρτήθηκε στο προσωπικό του προφίλ) και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

 

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν οτι ποτέ δεν εχω αναρτήσει στα social και στο ιντερνετ οποιαδήποτε θεση ή γνώμη για οποιοδήποτε γεγονος, για τον απλούστατο λόγο οτι την γνώμη μου προτιμάω να την εκθέτω και να την συζηταω με τους άμεσα εμπλεκόμενους του εκάστοτε γεγονότος και οχι με τον Οποιοδήποτε.


Κανω την υπέρβαση και γράφω σημερα γιατι  παρακολουθώ να ξετυλίγεται μπροστα μου μια τεραστια αδικία.
Βρίσκομαι στο νησι της Λέσβου ως μέλος της ναυαγοσωστικής ομάδας Lifeguard Hellas που εθελοντικά και αφιλοκερδώς βοηθάει στην ασφαλή και ομαλή μετάβαση των προσφύγων στην χώρα μας.
Χθες το πρωι και αμεσως μετα αφου είχαμε βγαλει με επιτυχία μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες, έλαβε χώρα ενα περιστατικό μεταξύ της ναυαγοσωστικής μας ομάδας και ενος γνωστού Έλληνα φωτορεπόρτερ που συνοδευόταν απο δυο ξένες φωτορεπόρτερ.
Αυτο που εγινε ειναι οτι ο Έλληνας φωτορεπόρτερ προσπαθούσε να βγαλει φωτογραφίες απο την γυναικεία προσφυγική τεντα που άλλαζαν εκείνη την στιγμη οι γυναίκες. Μετα απο την αντίδραση των ανδρών προσφύγων, μέλος του εθελοντικού ιατρικού επιτελείου, Ιορδανικης καταγωγής, του ζήτησε να απομακρυνθεί.
Η απάντηση του φωτορεπόρτερ ηταν: (this is not your f...ing country, this is Greece and I will do whatever I want).
Έπειτα απο αυτο ο εθελοντής κάλεσε την ομάδα ναυαγοσωστών να βοηθησει στο να απομακρυνθούν οι φωτορεπόρτερ απο τον χώρο που άλλαζαν ρούχα οι πρόσφυγες.
Εγω ήμουνα ο πρώτος που ανταποκρίθηκα και πλησιάζοντας προς το μέρος τους, ο Έλληνας φωτορεπόρτερ με εριστικό τροπο μου έλεγε: (ναι ναι ελα να με βγαλεις) ενώ έκανε νόημα στις ξένες φωτορεπόρτερ να αποθανατίσουν τον καυγά που προσπαθούσε να στήσει. Οταν τον πλησίασα σε κοντινή απόσταση του ειπα ευγενικά οτι δεν ηρθα για να τον σειρω εξω, αλλα για να συζητήσουμε το τι κανει.


Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ αγνοώντας με, άρχισε να μιλαει εριστικα και υβριστικά απευθυνόμενος στον ναυαγοσώστη που ερχόταν απο πισω μου, τον φιλο μου Nikos Mavreas.
Απο εκει ξεκίνησε μια προσπάθεια απο μέρους μας να τον απωθησουμε απο τον χώρο που άλλαζαν οι πρόσφυγες, ενώ αυτός και οι συνεργάτιδες του με ύβρεις και προσβολές προσπαθούσαν να μας προκαλέσουν στο να τους χτυπήσουμε. Έπειτα απο πολυ ένταση καταφέραμε να τους απομακρύνουμε και να φύγουν με το αμαξι τους.


Απο εκει και ύστερα ξεκίνησε μια διαστρέβλωση των γεγονότων η οποία μάλιστα υποστηρίχτηκε και απο αρκετά γνωστά ειδησεογραφικά site, χωρις ποτε κανεις να ενδιαφερθεί να ρωτησει και την δικια μας πλευρά. Μας παρουσιάζουν σαν φασιστοειδή υποκείμενα και λένε οτι σπάσαμε κάμερες, οτι συνέλαβε η αστυνομία έναν απο εμας και οτι οι αλλοι κρύβονται. Πως γινεται να ειναι φασιστοειδή υποκείμενα παιδιά που εχουν κουβαλήσει στις πλάτες τους πρόσφυγες για να πατήσουν στεγνοί στην γη. Πως γινεται να λένε οτι μας συνέλαβαν και οτι κρυβόμασταν οταν οι μισοί απο εμας πήγαν οικιοθελως στο τμήμα και οι αλλοι μισοί μείνανε στον τόπο που εγινε το γεγονος σε περίπτωση που ερθει και άλλη βάρκα.
Ειμαστε μια ομάδα που απο κοινού εχουμε αποφασίσει να αναρτούμε στο διαδίκτυο το τι γινεται εδω, οχι για προσωπική προβολή, αλλα για να ευαισθητοποιηθεί κόσμος οπως ευαισθητοποιηθήκαμε και εμεις ισως και απο φωτογραφίες του συγκεκριμένου φωτογράφου.
Ειμαστε κατά της οποιασδήποτε μορφής βίας και πολλάκις εχουμε παρει με το αμαξι μας φωτογράφους χωρις όχημα για να τους μεταφέρουμε σε σημεία που βγαίνουν βάρκες για να κάνουν την δουλεια τους. Απο χθες πιάνουμε τον εαυτό μας να κοιτάμε πιο πολυ οθόνες παρα την θαλασσα και νιώθουμε άσχημα για αυτο. Οπως και να εχει εμεις παραμένουμε στο πόστο μας ξέροντας την αλήθεια και συνεχίζοντας την δουλεια μας

Μοιράσου το άρθρο!