Κοινωνία

07/09/2013 - 06:50

Ο Τούρκος μεγιστάνας κι οι θησαυροί από τα σκουπίδια

του Στρατή Μπαλάσκα /  ΕΜΠΡΟΣ
 
Στη Μυτιλήνη βρέθηκε προχθες για λίγες ώρες και ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια ο Ραχμί Κοτς. Ενας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες παγκοσμίως και σίγουρα ο πιο πετυχημένος Τούρκος επιχειρηματίας. Το πρωινό του το πέρασε στο «Μουσείο από τα σκουπίδια», το δημιούργημα του φίλου του παλαιοπώλη Δημήτρη Δεμερτζή στη Λάρσο, μιλώντας με υπερηφάνεια για τη μητροπολιτική εκκλησία του Ταξιάρχη στο αντικρινό Μοσχονήσι, που ανακαινίζει ο ίδιος με κόστος 9 εκατ. λιρών Τουρκίας (περί τα 4 εκατ. ευρώ).
Ο 84χρονος σήμερα Ραχμί Κοτς γευμάτισε στη συνέχεια στο παρεκείμενο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Μυτιλάνα», μιλώντας με θαυμασμό για τον Κόλπο της Γέρας που ανοίγονταν μπροστά του και ακούγοντας με ενδιαφέρον τα περί καταγωγής του Οθωμανού ναυάρχου Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα από τα χωριά της Γέρας.
 
Απλός, όπως πάντα, θυμήθηκε λεπτομέρειες προηγούμενων συναντήσεών μας και έδειξε ενδιαφέρον για τη συνεχή ροή Τούρκων τουριστών στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα προς τη Λέσβο, που φέτος ξεπέρασε το πρώτο οκτάμηνο του 2013 τους 35.000 επισκέπτες.
 
«Μυτιλήνη, Σύμη και Καστελόριζο είναι οι αγαπημένοι τουριστικοί προορισμοί», είπε, «και εσείς εδώ στο νησί κάντε ό,τι μπορείτε για να κρατήσετε τους Τούρκους επισκέπτες. Είναι καλοί οι Τούρκοι τουρίστες, όσο καλοί είναι και οι Ελληνες».
 
Με ενθουσιασμό ο Ραχμί Κοτς μίλησε και για το δημιούργημα του Δημήτρη Δεμερτζή. «Θυμάσαι τι είχα πει πέρυσι για την ελληνική οικονομία. "Η κρίση είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας". Να το, λοιπόν, ένα εντελώς συμβολικό έργο, από έναν ιδιώτη. Εφτιαξε ένα μοναδικό μουσείο, για την ποιότητα του οποίου έχω λόγο. Είναι εξαιρετικό. Το λοιπόν, δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα κάθε λογής εκτίθενται σε ετούτο το μοναδικό χώρο μαζεμένα όλα από τα σκουπίδια. Ενας ολόκληρος πολιτισμός βρισκόταν στα σκουπίδια και τον ανασκάλεψε, τον συντήρησε και μας τον παρουσιάζει μέσα στην κρίση ένας ιδιώτης».
 
Εδώ ας σημειωθεί ότι επί χρόνια ο Ραχμί Κοτς εθεωρείτο ο πρύτανης της προσπάθειας για προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία. Μάλιστα προ ετών είχε αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, επιδιώκοντας να φέρει κοντά τους δύο λαούς με τη μέθοδο της οικονομικής συνεργασίας.

Μοιράσου το άρθρο!