Κοινωνία

04/11/2015 - 21:03

«Οι φτερούγες του Ταξιάρχη μας είναι μεγάλες και χωράν όλοι»

Τ

ους βρήκες στο αναψυκτήριο της μεγάλης εκκλησιάς της Λέσβου να πίνουν καφέ και να σχεδιάζουν. Ο χειμώνας ήρθε, ετούτοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκες, κι ο Ταξιάρχης είναι ολονών. Ντόπιων και ξένων, χριστιανών κι όχι μόνο.

 
Μεσημέρι χτες, με τον αγέρα να φυσά, παγωνιά να κατεβαίνει από τον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου και στο Μοναστήρι του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο, ο προϊστάμενος του ναού παπα-Στρατής Δήσσος με τους Επιτρόπους του, τον Παναγιώτη Στρογγυλό και το Μηνά Βαξεβάνη, κανόνιζαν τις παρεμβάσεις του Ταξιάρχη στο προσφυγικό. Με φροντίδα λοιπόν του Μοναστηριού θα στηθούν σκηνές θερμαινόμενες και σύγχρονες, με υποδομές υγιεινής, στο παλιό γήπεδο του μπάσκετ στο Μανταμάδο. Κι ένα ξενοδοχείο στο Μόλυβο θα νοικιαστεί για μωρομάνες και παιδιά, αλλά κι οικογένειες που δοκιμάστηκαν στο πέρασμα αλλά και στα χέρια των δουλεμπόρων. Να ξαποστάσουν μια δυο μέρες, να ανασάνουν, να φάνε ένα πιάτο φαγητό, να σταθούν στα ποδάρια τους και να ξαναξεκινήσουν.
 
«Αλλά και το μοναστήρι στη διάθεση τους. Τα κελιά του μοναστηριού, οι χώροι του, άμα υπάρχει ανάγκη, και σε αυτά να 'ρθουν οι άνθρωποι ετούτοι που δοκιμάζονται να ξαποστάσουν. Οι φτερούγες του Ταξιάρχη μας είναι μεγάλες και χωράν κάτω από αυτές όλοι», λέει ο παπα-Στρατής.
 
Βγαίνοντας έξω στον αέρα της γειτονιάς, περνώντας τα χοντρά ντουβάρια του Μοναστηριού και τη μεγάλη εικόνα του Αρχαγγέλου ένιωσες πως είχαν πια νόημα τα Ευαγγελικά λόγια του Βασιλιά: «Πείνασα, και μου δώσατε να φάω, δίψασα, και μου δώσατε να πιω, ξένος ήμουν, και με φιλοξενήσατε, γυμνός ήμουν, και με ντύσατε, ασθένησα, και με επισκεφθήκατε, σε φυλακή ήμουν, και ήρθατε σε μένα». Κι η απόκριση του στην απορία των κοινών θνητών για το πότε έγιναν όλα αυτά. «Καθόσον το κάνατε σε έναν από τούτους τούς ελάχιστους αδελφούς μου, το κάνατε σε μένα».
 
Σα να ζέστανε ο καιρός στο δρόμο προς τη Σκάλα της Συκαμνιάς....
 
Στρατής Μπαλάσκας/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!