Skip to main content
|

Οκταπλασιασμό του «βερεσέ» στα φαρμακεία αναφέρει ο κ. Βαλτάς

Οκταπλασιασμό του «βερεσέ» στα φαρμακεία αναφέρει ο κ. Βαλτάς
Οκταπλασιασμό του «βερεσέ» στα φαρμακεία αναφέρει ο κ. Βαλτάς

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Τεφτέρι με τις οφειλές των πελατών τους διατηρούν τα φαρμακεία. Μόνιμοι πελάτες, άνθρωποι της γειτονιάς, που μέχρι πρόσφατα ήταν απόλυτα τυπικοί στις πληρωμές τους, αναγκάζονται να παίρνουν «βερεσέ» τα φάρμακά τους, να γράφονται στο «τεφτέρι», με την ελπίδα ότι στο τέλος του μήνα θα μπορέσουν να πληρώσουν.

Κι εάν πριν από έξι μήνες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανέφερε ότι οκτώ στα δέκα φαρμακεία διατηρούν βιβλία όπου γράφουν τις οφειλές των πελατών τους, σήμερα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, η εκτίμηση είναι ότι «δεν υπάρχει φαρμακείο στο οποίο η πλειονότητα των μονίμων πελατών να μην χρωστά από 60 ευρώ και πάνω».

«Είναι ένα φαινόμενο καθημερινό», αναφέρει φαρμακοποιός από την Ανατολική Αττική σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής. «Σχεδόν οι μισοί από όσους μπαίνουν στο φαρμακείο είτε παίρνουν φάρμακα “δανεικά” (σ.σ.: δεσμεύονται ότι θα φέρουν τη συνταγή μόλις πάνε στον γιατρό), είτε χρωστούν τη συμμετοχή τους. Εχουμε πελάτες που χρωστούν ακόμα και 500 ευρώ», σημειώνει. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσοι χρωστούν είναι συνεπείς. Ωστόσο, υπάρχουν πελάτες που έρχονται μετά από μήνες και δεν αναγνωρίζουν τα χρωστούμενα, ή ακόμα αλλάζουν φαρμακείο». «Το φαινόμενο διογκώνεται», επισημαίνει ο Στέλιος Καλογερόπουλος που έχει φαρμακείο στο Αιγάλεω. «Για έναν συνταξιούχο, 50 ευρώ για τα φάρμακα είναι βαρύς λογαριασμός». Στην ερώτηση εάν έχει αρνηθεί να δώσει φάρμακο «βερεσέ», η απάντηση είναι αρνητική: «προτιμώ να πάρει τα φάρμακά του παρά να πληρωθώ εγώ. Γνωριζόμαστε τόσα χρόνια. Κάποτε μας βοήθησαν αυτοί, τώρα είναι ώρα να βοηθήσουμε εμείς», τονίζει.

Για οκταπλασιασμό του «βερεσέ» την τελευταία τριετία στο φαρμακείο του κάνει λόγο ο κ. Βαλτάς από τη Μυτιλήνη. «Στην αρχή αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που πληρώνουν “στο τέλος του μήνα”. Συνταξιούχοι που ήταν τυπικότατοι στις πληρωμές, πλέον ζητούν να πληρώσουν όταν μπει η σύνταξη. Τώρα φτάσαμε στο σημείο στο τέλος του μήνα κάποιοι να μας δίνουν τα μισά από τα χρωστούμενα, καθώς δεν τα βγάζουν πέρα. Και σε μία επαρχιακή πόλη που τους γνωρίζεις προσωπικά, τι θα τους πεις; “Δεν σου δίνω φάρμακα!”;».

Αυτή τη στιγμή, τα φαρμακεία έχουν πληρωθεί το 62% της αξίας συνταγών που εκτέλεσαν τον Ιανουάριο. Εξοφλούνται από τον ΕΟΠΥΥ περίπου 90 -100 ημέρες μετά την κατάθεση των τιμολογίων όταν η δέσμευση του υπουργείου Υγείας ήταν 60 ημέρες. Επιπλέον, δεν έχουν καταβληθεί λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ληξιπρόθεσμες οφειλές Ταμείων ύψους περίπου 80.000.000 ευρώ. Από την άλλη, η μείωση του μέσου κόστους συνταγής έχει επιπτώσεις στο κέρδος των φαρμακείων. «Από 50 ευρώ πριν από λίγα χρόνια έχει φτάσει σήμερα στα 29,4 ευρώ και εκτιμάται ότι θα πέσει στα 25 ευρώ, αφήνοντας καθαρό κέρδος για τον φαρμακοποιό περίπου 2 ευρώ ανά συνταγή», καταλήγει ο κ. Βαλτάς.

Καλλιόπη Χουρίδου/difernews.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία