Κοινωνία

09/09/2020 - 10:54

Ολοκληρώθηκε η κυβερνητική σύσκεψη - Χάος μετά τη νύχτα κόλασης στη Μόρια - 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο

Που είναι οι 35 που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό;

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κυβερνητική σύσκεψη χωρίς να απαντήσει  στο μεγάλο ερώτημα  τι θα γίνει με τη στέγαση 13.000 προσφύγων και μεταναστών μετά τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

Στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης.

   Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε: "Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου"

 

 Οι 35; 

Μεγάλο είναι το ερώτημα τι επιπτώσεις θα υπάρχουν σχετικά με την πανδημία στο νησί μας καθώς κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται τα 35 άτομα που ήταν να τεθούν σε καραντίνα και είναι θετικοί στον κορονοϊό. 

Πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην Εθνική οδό στο ύψος της Παναγούδας και απέχει έξι μόλις χιλιόμετρο από την Μυτιλήνη ενώ αστυνομικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μπλόκα για να μην μετακινηθούν από κει.Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ συνολική δύναμης 60 ατόμων έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Πειραιά για τη Λέσβο ενισχύοντας τις δυνάμεις του νησιού. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο MEGA επιβεβαίωσε τις εφιαλτικές πληροφορίες, που ήθελαν τα 35 κρούσματα να μην γνωρίζουμε που βρίσκονται, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες περί έλλειψης σχεδιασμού της κυβέρνησης, όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τον συντονιστή Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Λευτέρη Παπαϊωάννου, τα 35 κρούσματα έχουν απομονωθεί, κάτι που ωστόσο όπως αναφέραμε δεν επιβεβαιώνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Τα πάντα παραδόθηκαν στις φλόγες -σκηνές και κοντέινερ έγιναν στάχτη. Η κυβέρνηση ωστόσο επιβεβαιώνει πως το θέμα στέγασης των 13.000 ανθρώπων που διέμεναν στον καταυλισμό πρόκειται να έχει λυθεί μέχρι το βράδυ. Το μεγάλο ερώτημα είναι πλέον που θα στεγαστούν και πως θα συγκεντρωθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων που τώρα έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή; Μια κατάσταση χαοτική ενώ παράλληλα όπως αναφέραμε η πανδημία του κορονοϊού δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες. 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η εικόνα όσον αφορά την εξέλιξη της φωτιάς είναι ότι γίνεται προσπάθεια να σβηστούν οι εστίες μέσα στον χώρο του ΚΥΤ. «Την περπατάμε τη φωτιά» είπαν πυροσβέστες στο protothema.gr.

«Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Όλα ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα. Έβαζαν φωτιές περιμετρικά του κλειστού ΚΥΤ στη Μόρια. Φαινόταν ότι ήταν κάτι οργανωμένο όπως μας λένε κάτοικοι που μένουν δίπλα στο ΚΥΤ» δηλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Άρης Χατζηκομνηνός.

Σύμφωνα με τον ίδιο «από τη μια είχαμε 13.000 ανθρώπους που βγήκαν και προσπάθησε να τους κρατήσει η αστυνομία στο δρόμο γαι να μην προχωρήσουν προς τη Μυτιλήνη δεδομένου ότι έχουμε κρούσματα κορωνοϊού. Τα 35 άτομα θα έπρεπε να οδηγηθούν σε εγκλεισμό. Αυτό δεν το δέχθηκαν με αποτέλεσμα να μπουν οι φωτιές. Τώρα περιμένουμε να δούμε πού θα στεγαστούν οι άνθρωποι αυτοί. σε καμία περίπτωση όχι μέσα στη Μυτιλήνη. Οι περισσότεροι από τους 13.000 είναι επί της επαρχιακής οδού Μόριας-Παναγιούδας» πρόσθεσε ο κ. Χατζηκομνηνός.

φωτο  @th_voulgarakis

Μοιράσου το άρθρο!