Κοινωνία

27/01/2014 - 16:27

Ομάδα μονογονεϊκών οικογενειών από το Κέντρο Πρόληψης «ΠΝΟΗ»

style="text-align: justify;">Η οικογένεια αποτελεί την σημαντικότερη ίσως πληθυσμιακή ομάδα για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία αποβλέπουν στην αποτροπή της χρήσης, στην ενδυνάμωση των στοιχείων της προσωπικότητας του ατόμου και στη βελτίωση του ευρύτερου οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος. 
     Η μονογονεική οικογένεια, η οποία αποτελείται από ένα μόνο γονέα που μεγαλώνει μόνος του τα παιδιά, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος οικογενειακής οργάνωσης, μια νέα κοινωνική πραγματικότητα που γίνεται ολοένα και πιο κυρίαρχη. 
     Σε όλες τις περιπτώσεις (εκτός από αυτές των άγαμων μητέρων) μια οικογένεια γίνεται μονογονεική αφού πρώτα περάσει μια περίοδος κατά την οποία οι δύο γονείς ζούσαν μαζί με τα παιδιά τους, ωστόσο κάποιοι λόγοι απρόβλεπτοι και ορισμένες φορές αναπόφευκτοι συνέτειναν ώστε να μετατραπεί σε μονογονεική. Οι γονείς αυτοί καλούνται να αντιμετωπίσουν αλλαγές, τόσο στον τρόπο ζωής τους, όσο και στη συναισθηματική τους κατάσταση. 
     Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θεωρούμε σημαντικό να υποστηριχθεί αυτός ο τύπος οικογένειας μέσα από την υλοποίηση προληπτικών παρεμβάσεων και τη σύσταση Ομάδας Γονέων.
Μέσα από την πραγματοποίηση της ομάδας και με την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών ελπίζουμε να συμβάλλουμε στην αναπλαισίωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μονογονεικές οικογένειες βλέποντας τις μέσα από άλλες οπτικές γωνίες. Η υποστήριξη, η απενοχοποίηση, η ιεράρχηση των αναγκών, η διαχείριση των καταστάσεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών με θετική – υγιή κατεύθυνση είναι η άμεση προσδοκία μας για τους ανθρώπους που οι συνθήκες τους έφεραν να είναι μόνοι στο ρόλο του γονέα στο υποσύστημα της οικογένειας.
     
     Η ομάδα μονογονεικών οικογενειών θα πραγματοποιείται, κάθε Παρασκευή 17:30-19:30 στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ (Καβέτσου 44 στο 2ο όροφο) και θα έχει διάρκεια 10 δίωρων συναντήσεων. Ημερομηνία 1ης συνάντησης 14 Φεβρουαρίου 2014.
 
Ενδεικτικά θέματα που θα επεξεργαστούμε στην ομάδα :
Τα χαρακτηριστικά και οι ανάγκες της μονογονεικής οικογένειας. 
Ο ρόλος του γονέα στην μονογονεική οικογένεια και η σχέση του με το παιδί.
Η σχέση του παιδιού με τον απόντα γονέα και η σχέση του με τον γονιό που «μένει πίσω».
Οι ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Τα όρια στη συμπεριφορά των παιδιών.
Ανασυγκροτημένη οικογένεια. 
 
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο του Κέντρου Πρόληψης 22510 20600.
 
Υπεύθυνη Σεμιναρίου
Σαμοθρακή Δέσποινα,  Κοινωνική Λειτουργός.
 

Μοιράσου το άρθρο!