Κοινωνία

28/12/2012 - 14:18

Όργιο εκμετάλλευσης σε βάρος των μεταναστών που φτάνουν στη Λέσβο ζωντανοί ή νεκροί

Όργιο εκμετάλλευσης σε βάρος των μεταναστών που φτάνουν στη Λέσβο ζωντανοί ή νεκροί

yle="text-align: justify;">Αποκαλυπτικό δημοσίευμα  του Στρατή Μπαλάσκα (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ) για την εκμετάλλευση των μεταναστών που φθάνουν στη Λέσβο. Όλοι ξέρουν και κανείς δε μιλά...η Αστυνομία «δεν βλέπει» και «δεν ακούει» τα καμώματα της τοπικής «μαφίας»

 
Οι ιστορίες τους, θυμίζουν τις ιστορίες των ηρώων της «Καλύβας του μπάρμπα Θωμά». Κι όμως δεν είναι προϊόν της φαντασίας ενός συγγραφέα. Είναι η πραγματικότητα που ζουν - δεν ζουν όσοι περνούν το θαλασσινό ποτάμι αναμεταξύ Λέσβου και τουρκικών ακτών. Είναι οι ιστορίες των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στη Λέσβο. Όσων κατάφεραν να φτάσουν ζωντανοί και όσων φτάσαν θαλασσοπνιγμένα τα κουφάρια τους.
Όσοι από τους εκατοντάδες παράνομους μετανάστες των τελευταίων μηνών, καταφέρνουν να φτάσουν ζωντανοί στη Λέσβο, ξαφνικά συνειδητοποιούν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Έχουν πληρώσει ένα μεγάλο ποσό, από δυο έως τέσσερις χιλιάδες ευρώ για το αεροπορικό ταξίδι τους στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια το ταξίδι κυρίως μέσα σε ειδικά διασκευασμένα κοντέινερ σε νταλίκες στην περιοχή του κόλπου του Αδραμυτίου απέναντι από τη Λέσβο. Και από εκεί με μια βάρκα περνούν στη Λέσβο, που όμως τα πράγματα είναι πλέον δύσκολα. Η απόκτηση ενός κινητού τηλεφώνου κοστίζει περί τα 300 ευρώ το ένα. Η προμήθεια του γίνεται από κύκλωμα Αφγανών κυρίως παράνομων μεταναστών που ζουν και λειτουργούν στη Λέσβο υπό μια περίεργη ανοχή των διωκτικών και κυρίως των αστυνομικών αρχών. Όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από γνωρίζοντα, «η τοπική Αστυνομία στην περίπτωση αυτή λειτουργεί σα να είναι οι παρανομούντες ο μακρύς της βραχίονας που συμβάλλουν στο να ξεμπερδεύει σε επίπεδο Λέσβου τουλάχιστον γρήγορα».  
 
Όταν το τηλέφωνο αποκτιέται, πέφτει το τηλεφώνημα και δίνεται το σύνθημα της αποστολής κάποιων χρημάτων ούτως ώστε να ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της διαδρομής, αυτό προς την Αθήνα και την άλλη Ευρώπη, που είναι και ο τελικός στόχος. Πώς στέλνονται όμως αυτά τα χρήματα από τις χώρες προέλευσης των παράνομων μεταναστών; Κυρίως μέσω διεθνών ταχυδρομικών υπηρεσιών που λειτουργούν νόμιμα. Πλην όμως σε αυτή την περίπτωση, η παραλαβή των χρημάτων πρέπει να γίνει με την απόδειξη της ταυτότητας του παραλήπτη. Αυτά τα χαρτιά όμως έχουν καταστραφεί ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα επαναπροώθησης τους στους τόπους καταγωγής. Τότε παρεμβαίνει η συγκεκριμένη «μαφία», που για την τοπική Αστυνομία λειτουργεί ως «εικονική πραγματικότητα». Παραλαμβάνουν τα χρήματα που στέλνονται στο όνομα τους και τα παραδίδουν στους πραγματικούς παραλήπτες κρατώντας για προμήθεια 20 έως και 30% του σταλμένου ποσού ως προμήθεια.
 
Η μαφία των «χαρτιών»
 
Έκπληκτοι πριν μέρες, οι πολίτες της Μυτιλήνης έβλεπαν μέσα στην Αγορά αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης, παράνομους μετανάστες να αγοράζουν ψεύτικα παράνομα έγγραφα και κυρίως κάρτες προσωρινής διαμονής από άλλους παράνομους μετανάστες και μάλιστα αντί ποσών που φτάνανε τα 600 έως και τα 1.000 ευρώ. Και όμως. Αυτό που οι πολίτες έβλεπαν, δεν έβλεπαν οι αστυνομικές αρχές. Η λογική που κυριαρχεί, είναι να φύγουν από τη Λέσβο με ψεύτικα ή παράνομα χαρτιά. Ακόμα και αν η εκδούσα αρχή αυτών των χαρτιών είναι μια τοπική «Αφγανική μαφία», να λειτουργεί σε βάρος των άτυχων αυτών ανθρώπων; ρωτάμε εμείς. 
 
Το δράμα των νεκρών
 
Αλλά και σε βάρος των νεκρών του πρόσφατου ναυαγίου και κυρίως των οικογενειών τους, εξελίχθηκε ένα χωρίς προηγούμενο όργιο οικονομικής εκμετάλλευσης. Από «νόμιμους» και «παράνομους» Αφγανούς που χρησιμοποιήθηκαν ως μεσάζοντες μεταξύ των τοπικών αρχών και των συγγενών των άτυχων, που θέλησαν να αναγνωρίσουν τη σορό του δικού τους ανθρώπου κι ακόμα χειρότερα να τους πάρουν για να τους θάψουν στο Αφγανιστάν, όπως η θρησκεία τους επιβάλει. 
 
Έως σήμερα έχουν αναγνωρισθεί επτά σοροί από τις 22 που έχουν βρεθεί (η τελευταία βρέθηκε στην περιοχή Παληός πριν τρεις μέρες) και έχουν μεταφερθεί για ταφή στο Αφγανιστάν τέσσερις σοροί. 
 
Πρωταγωνιστές στο όργιο κερδοσκοπίας «νόμιμοι» Αφγανοί, όπως κάποιος που επίσημα χρησιμοποιείται από κρατικές αρχές ακόμα και ο πρόσφατα μοναδικός συλληφθείς για πώληση πλαστογραφημένων εγγράφων. Το αδίκημα του ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα οπότε αφέθηκε ελεύθερος για νέες… business!
 
Ας σημειωθεί επίσης ότι από τις οικογένειες των νεκρών από κάποιον ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, εισπράττονται ποσά που δεν έχουν να κάνουν το παραμικρό με την πραγματικότητα, όπως για παράδειγμα ποσό 300 ευρώ για το γιατρό που έκανε τη διάγνωση θανάτου. Επίσης καταγγέλλεται ότι οι συγγενείς των μεταναστών καλούνται στη διαδρομή να πληρώσουν μεγάλα ποσά πέρα των αρχικά συμφωνηθέντων. Χαρακτηριστική η περίπτωση Αφγανού που στο ποσό των 1.500 ευρώ που είχε συμφωνηθεί στη Μυτιλήνη έως το Αφγανιστάν όπου θα γινόταν η ταφή, προστέθηκαν άλλα 2.500 στην Αθήνα προκειμένου η σορός να προωθηθεί στο Αφγανιστάν.
 
Επαναλαμβάνουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στις πιάτσες όσων ασχολούνται με το όλο θέμα. Είναι δυνατόν οι αρχές, κάθε λογής να αγνοούν το εντυπωσιακό αυτό απάνθρωπο, παράνομο και σε τελική ανάλυση και παραοικονομικό αυτό κύκλωμα;
 

 

Για το ίδιο θέμα μίλησε στον Ηλία Μαραβά (ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ) η  Ζωή Λειβαδίτου
 
Τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων εκμετάλλευσης προσφύγων κατήγγειλε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η επικεφαλής της ΕΟΔ παράρτημα Λέσβου, Ζωή Λειβαδείτου. Συγκεκριμένα η κ. Λειβαδείτου ανέφερε ότι ομάδες ατόμων, κυρίως αφγανικής καταγωγής, προσεγγίζουν kai προμηθεύουν τους πρόσφυγες, που καταφθάνουν στο νησί πλαστά έγγραφα, κινητά τηλέφωνα και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τον Πειραιά έναντι αδράς αμοιβής. Καταγγέλθηκε επίσης πως τα ίδια άτομα έχουν στήσει επιχείρηση εκμετάλλευσης συγγενών των θυμάτων του τραγικού ναυαγίου, που συνέβη προ δέκα ημερών ανοικτά της Λέσβου. Η μέθοδός τους είναι να εντοπίζουν αρχικά άτομα από Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αναζητούν συγγενικά τους πρόσωπα και στη συνέχεια να παίρνουν αμοιβή για υποτιθέμενη βοήθεια στη διαδικασία της αναγνώρισης.
Η Ζωή Λειβαδείτου δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ: «Τα συγκεκριμένα άτομα είναι γνωστά και η δράση τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Χθες με απείλησαν προσωπικά έξω από το νεκροτομείο του Νοσοκομείου. Όταν είδαν πως με την παρουσία τους απειλείτε η δράση τους. Θα γίνει σήμερα κιόλας επίσημη καταγγελία στην αστυνομία και θα ζητήσω ακρόαση από τον εισαγγελέα Μυτιλήνης».
 
(φώτο Μιχάλης Μπάκας)

Μοιράσου το άρθρο!