Κοινωνία

22/03/2012 - 17:30

Ουρές στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για συνταγές και φάρμακα ("επιτυχία" Λοβέρδου)

Γραφεί: Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα "Τα ΝΕΑ της ΛΕΣΒΟΥ"

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Ουρές στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης "Βοστάνειο"  για συνταγές και φάρμακα

- Μεγάλη η ταλαιπωρία και των ασφαλισμένων εξαιτίας της μη συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στον ΕΟΠΥΥ

Το Βοστάνειο φαίνεται ότι θα πληρώσει τα "σπασμένα" των μεγάλων αδυναμιών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς εκατοντάδες ασθενείς συνωστίζονται καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία για συνταγογράφηση, αλλά και δωρεάν εξέταση από τους γιατρούς. Επί της ουσίας το βάρος από τη σύσταση του νέου φορέα το έχουν επωμιστεί το ΙΚΑ Μυτιλήνης και το Νοσοκομείο, από τη στιγμή που οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν συμβληθεί πλην ελαχίστων (περίπου 10!) λόγω των χαμηλών αμοιβών των 6,5 ευρώ που τους παρέχονται για κάθε εξέταση και οι οποίες εκλαμβάνονται ως προσβλητικές από τους ίδιους.

Στην περίπτωση που είχαν πράγματι ανταποκριθεί στην πλειοψηφία τους ιδιώτες γιατροί τότε η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα ήταν ταχύτερη σε σχέση με το παρελθόν. Επί του παρόντος όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!

Στα όριά τους οι γιατροί

 

Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης λόγω της μεγάλης προσέλευσης των ασφαλισμένων που ζητούν να εξεταστούν, καθώς και τις συνταγές που υπογράφουν προσφέρουν καθημερινά υπηρεσίες κυριολεκτικά στα όρια των αντοχών τους. Όπως δηλώνει για το θέμα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου και μαιευτήρας του Βοστάνειου Παναγιώτης Προβέτζας: «Δίνουμε καθημερινά ένα μεγάλο αγώνα για να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους, καθώς έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου μας έναντι της τοπικής κοινωνίας σε τούτη τη δύσκολη περίοδο. Γι’ αυτό άλλωστε αντιδρούμε ως κλάδος στον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει τον ΕΟΠΥΥ».

Ανάλογη εικόνα διαπιστώνει κανείς και στο ΙΚΑ Μυτιλήνης με την προσέλευση ασθενών να έχει αυξηθεί στο πολλαπλάσιο δεδομένου ότι όπως και στο Νοσοκομείο, απευθύνονται πλέον και δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και ασφαλισμένοι άλλων Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα και που σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για να εξεταστούν σε ιδιωτικά ιατρεία.

«Η προσέλευση των ασφαλισμένων είναι πολύ μεγάλη και όλοι οι συνάδελφοι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν σε σύντομο χρόνο τον καθένα από αυτούς παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες. Πιστεύω ότι η κατάσταση θα γίνει χειρότερη όταν θα ενταχθούν στο νέο φορέα και τα ασφαλιστικά Ταμεία ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π., καθώς τότε θα κληθούμε να εξυπηρετήσουμε ακόμη περισσότερους», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Υγειονομικός Διευθυντής του ΙΚΑ Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

Σύγχυση και απογοήτευση

 

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας "Prognosis" που έγινε το Φεβρουάριο για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, λίγους μήνες μετά την επίσημη πρεμιέρα λειτουργίας του νέου ενιαίου Ασφαλιστικού Οργανισμού αυτό που επικρατεί είναι σύγχυση, άγνοια και απογοήτευση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων και των γιατρών. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν εξυπηρετούνται ικανοποιητικά και πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους, ενώ οι γιατροί στην συντριπτική πλειοψηφία τους απορρίπτουν το νέο φορέα και αρνούνται να συνάψουν σύμβαση.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% των ασφαλισμένων πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους.

- Ένας στους τρείς ασφαλισμένους θεωρούν ότι άλλαξαν όλα προς το χειρότερο.

- Το 60% των ασφαλισμένων αγνοούν την ύπαρξη του Φορέα.

- Το 64% των γιατρών αρνούνται να συμβληθούν.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ενώ ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του την 1/1/2012, μόνο το 31% των ερωτηθέντων γνωρίζουν την ύπαρξή του, το 10% γνωρίζει κάτι ακαθόριστο ως ενιαίο φορέα, ενώ το 60% δεν γνωρίζει καν την ύπαρξή του! Σχεδόν οι μισοί (το 47%) ασφαλισμένοι του πρώην ΙΚΑ, που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων του Φορέα, δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του ΕΟΠΥΥ.

Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει ότι το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ που αφορά 9.000.000 ασφαλισμένους απέτυχε να ενημερώσει ουσιαστικά τους πολίτες με συνέπεια το αλαλούμ και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Στην ίδια έρευνα το 43% των ασφαλισμένων δηλώνει ότι πληρώνει περισσότερα χρήματα για τα φάρμακά και το 39,4% για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι για τη διαδικασία παροχής φαρμάκων στους ασφαλισμένους επικρατεί άγνοια και ασάφεια, γεγονός που επιτείνει μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που βιώνουν οι ασφαλισμένοι ως συνέπεια των αλλεπάλληλων περικοπών σε μισθούς, αμοιβές και συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις ποιοτικές παραμέτρους από την παρεχόμενη περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, μόνο το 4%-16% βλέπει αλλαγή προς το καλύτερο.

Από πλευράς γιατρών τώρα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στην συντριπτική πλειοψηφία τους απορρίπτουν τον ΕΟΠΥΥ και αρνούνται να συνάψουν τη σύμβαση, επικαλούμενοι υποτίμηση και ευτελισμό στον οποίο επιχειρείται να οδηγηθεί το ιατρικό σώμα .

Το 70% των ερωτηθέντων γιατρών δηλώνουν ότι είναι από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι από το νέο σύστημα υγείας. Σημειώνεται ότι στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται νοσοκομειακοί γιατροί, γιατροί του ΙΚΑ, γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και μη συμβεβλημένοι γιατροί.

Μοιράσου το άρθρο!