Κοινωνία

19/02/2020 - 07:44

Tο «Πανηγύρι του Ταύρου Αγ. Χαραλάμπους» στη Μελβούρνη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Ο Ταξιάρχης», διοργανώνει την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 το «Πανηγύρι του Ταύρου Αγ. Χαραλάμπους» στο κτήμα της Παλλεσβιακής Ένωσης στη Μελβούρνη, που βρίσκεται σε μια καταπράσινη έκταση επί της Waldheim Rd., στο Bayswater.

Πρόκειται για μία από τις πλέον χαρακτηριστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της κωμόπολης της Αγίας Παρασκευής της Μυτιλήνης, δείγμα της διατήρησης των εθίμων και της παράδοσης, την οποία αναβιώνουν κι εδώ με πάθος και μεράκι, οι καταγόμενοι από την ομώνυμη περιοχή και όχι μόνο.

Το πανηγύρι που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, «του Γέρου» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα που «παντρεύει» με τόση αρμονία τον αρχαίο με τον νεώτερο ελληνικό κόσμο με την ιστορία του να ξεκινά κάπου στα μέσα του 18ου αιώνα, τότε που ο «Γέρος» έκανε το θαύμα του.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Το θαύμα του Ταύρου περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο ο Χριστόφας Δ. Χατζηγιάννης στο φυλλάδιο που εκδόθηκε με τίτλο «Το Πανηγύρι του Ταύρου Αγίας Παρασκευής Λέσβου Θρύλοι – Ιστορία – Περιγραφή».

«…Ανατολικά της Αγίας Παρασκευής απλώνεται το μεγάλο πευκοδάσος, το «Τσαμλίκι». Στο βορειοανατολικό τμήμα το Τσαμλικιού, στην πλαγιά του βουνού Ταύρος, χωμένο μέσα στα πεύκα, είναι το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Στις αρχές του 19ου αιώνα το ξωκλήσι ήταν χάλασμα. Εκεί είχε το λημέρι του ένας Καπιώτης Τούρκος νταής, που λυμαινόταν την περιοχή. Εδώ έγινε το θαύμα που στάθηκε η αφορμή του πανηγυριού του Ταύρου, σύμφωνα με την πιο έγκυρη παράδοση.

Ένας Αγιαπαρασκευιώτης ζευγάς, που λεγόταν Μαλομύτης, έχασε το ταυρί του. Πήρε το δρόμο αναζητώντας τα ίχνη του, που έπεφταν στο Τσαμλίκι. Ώρες πλανιόταν εκεί (…) αλλά ταυρί δεν φαινόταν. Τότε παρουσιάζεται μπρος του ένας καλόγερος ψηλός, ξερακιανός, με άσπρη γενειάδα. «Το ταυρί σου θα το βρεις εκεί» του λέει και του δείχνει πιο πέρα, κατά τον μαντρότοιχο, που ήταν το ξωκλήσι. Γυρίζει ο Μαλομύτης, να τον ρωτήσει ποιος είναι και πούθε έρχεται. Ο καλόγερος άφαντος… Του φωνάζει και τον καλεί… Τίποτα. Κάνει τότε το σημείο του Σταυρού και τραβά κατά τη μάντρα. Είδε το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους και κατάλαβε πως ο καλόγερος ήταν οπτασία θεϊκή, ήταν ο Άγιος… Κοιτάζει τριγύρω. Ερημιά! Ταυρί πουθενά. Τότε, ίσω από το ξωκλήσι βλέπει τον Τούρκο νταή, το λήσταρχο της περιοχής, με την κουμπούρα στο χέρι. (…) «Το ταυρί σου το ‘χω εγώ, κι έλα να στο δώσω, κι έχε χάρη σ’ αυτόν τον Άγιο που προσκυνάς καημένε… Τρεις φορές σ’ έβαλα σημάδι, μα και τις τρεις σ’ έχανα από μπρος μου την ώρα που ‘ταν να σου ρίξω. Σ’ έκρυβε αυτός ο Άγιός σου… Πάρε λοιπόν το ταυρί και σύρε στο χωριό σου. Μα να ξανάρθεις να γιορτάσεις εδώ τον Άγιο που σε γλύτωσε…»,είπε ο Τούρκος στον χωρικό.

Κάπως έτσι, σύμφωνα με την παράδοση καθιερώθηκε και με τη συγκατάθεση των Τούρκων το «πανηγύρι του Ταύρου» προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Τηρώντας και τιμώντας τις παραδόσεις που τους κληροδοτήθηκαν από τους προγόνους τους, τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Αγίας Παρασκευής Λέσβου «Ο Ταξιάρχης» αναβιώνουν το «Πανηγύρι του Ταύρου» στους αντίποδες με κάθε λεπτομέρεια.

Από τις 9 το πρωί της Κυριακής μέχρι αργά το βράδυ οι επισκέπτες του πανηγυριού θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν το παραδοσιακό κισκέτς αλλά και ποικιλία κυπριακών εδεσμάτων, σουβλάκια, παραδοσιακά γλυκά και ποτά.

Όπως κάθε χρόνο θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πρωταγωνιστές τα μέλη της ορχήστρας «Ήχος του Αιγαίου» και ντόπιους καλλιτέχνες, ενώ η ακαδημία χορού «Πήγασος», του Σωτήρη Σωτηρίου, θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων και χορούς από το όμορφο νησί της Λέσβου.

Ωστόσο, την παράσταση όπως και κάθε χρόνο αναμένεται να κλέψει η παρέλαση των καβαλάρηδων με τα καμαρωτά άλογα, που το έθιμο, τα θέλει στολισμένα με χάνδρες, μαντήλια, πολύχρωμα κιλίμια και χαϊμαλιά.

Το ίδιο εντυπωσιακή θα είναι και η παρέλαση του στολισμένου ταύρου και της εικόνας του τιμώμενου Αγίου Χαραλάμπους.

 

neoskosmos.com

Μοιράσου το άρθρο!