Κοινωνία

11/02/2019 - 05:48

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο Κρήνης (Τσεσμέ) – Το μήνυμα Βαρθολομαίου

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, και παρουσία πολλών πιστών σχεδόν από όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τη Χίο, τη Μυτιλήνη και τη Σάμο, γιορτάστηκε χθες 10 Φεβρουαρίου 2019 η μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους στον πάλαι ποτέ μητροπολιτικό ναό της Κρήνης (Τσεσμέ), στον οποίο από το 2011 μέχρι το 2014 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης και σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος από τον τοπικό Δήμο.

Τελέστηκε Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που συλλειτούργησε με τους μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνο και Σμύρνης Βαρθολομαίο. Επίσης, παρευρέθηκε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αργυρώ Παπούλια. Σύμφωνα με αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης, το αστυνομικό τμήμα του Δήμου Τσεσμέ είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την πραγματοποίηση της θρησκευτικής τελετής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της Χίου alithia.gr, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά την 25λεπτη ομιλία του, τόνισε τη σημασία των αλησμόνητων πατρίδων και κάλεσε τους μεγαλύτερους να συνεχίσουν να μεταλαμπαδεύουν τις μνήμες στους νεότερους, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι δύο λαοί οφείλουν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα φιλίας. Κάτι ανάλογο δηλαδή που επιχείρησαν να κάνουν και οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

 

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει (και μάλιστα στην τουρκική γλώσσα), τις Αρχές και όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στον Άγιο Χαράλαμπο, ενώ στο τέλος της δέχθηκε από τον μητροπολίτη Σμύρνης, ως δώρο, ένα αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Νεαμονήτισσας στη Χίο. Το λατρευτικό γεγονός πλαισίωσαν ο Σύλλογος Ψαλτών Χίου και πολλοί κληρικοί, μεταξύ των οποίων ο π. Ιωάννης Μουσσάς από τη Χίο, που συνόδεψε την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους από το Βαρβάσι, μαζί με αντιπροσωπεία του Μικρασιατικού Σωματείου «Φάρος».

 

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2016, στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ της Μικράς Ασίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε Θεία Λειτουργία για πρώτη φορά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μοιράσου το άρθρο!