Κοινωνία

13/10/2011 - 07:28

Πελόπη ώρα μηδέν - Ακούει ο Δήμαρχος Λέσβου ;

yle="text-align:center;">ΠΕΛΟΠΗ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ…….

            …..θα μου πείτε ότι από την στιγμή που όλη η Ελλάδα είναι στην ίδια ακριβώς ώρα γιατί να διαφέρει η Πελόπη; Τι το ιδιαίτερο έχει; Τίποτα απολύτως! Απλά είναι το χωριό μου που, αν και βρίσκομαι μακριά του, το πονάω και μαθαίνω τα νέα του από τους συγγενείς μου, που έχω αφήσει πίσω.

            Ένα μικρό χωριό λοιπόν στις πλαγιές του Λεπετύμνου γεμάτο από δέντρα και νερά, γραφικά καλντερίμια φτιαγμένα από πέτρα πελεκητή ή από απλές πέτρες που κάποτε ήταν η πρώτη υλη για την τοιχοποιία των σπιτιών. Κάπου κάπου μέσα στην γραφικότητα της Πελόπης με τους ήχους των πουλιών και του ψαρά από την πλατεία του χωριού άκουγες και κάποιες τηλεοράσεις να μεταδίδουν παλιότερα την «Λάμψη» και το «Καλημέρα ζωή» και σήμερα τα «Μυστικά της Εδέμ».

Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό το μικρό χωριό και τι ισχύει από όλα τα παραπάνω.

Από τα δέντρα και τα νερά του χωριού μας μείνανε μόνο τα δέντρα αφού σε αρκετά σπίτια του χωριού το νερό φτάνει με δυσκολία εδώ και αρκετό καιρό (ίσως και από το καλοκαίρι, τότε βέβαια υπήρχε η δικαιολογία ότι ίσως να φταίει η μεγάλη ζήτηση που υπήρχε λόγω της περιόδου). Σήμερα εικάζεται ότι κάπου υπάρχει διαρροή στον κεντρικό αγωγό ή σε κάποιο από τα παρακλάδια του, οι αρμόδιοι βέβαια ποιούν την νήσσα. Ο μόνος που ενδιαφέρεται για το όλο θέμα είναι η τοπική σύμβουλος η οποία όμως βρίσκει παντού δυσκολίες και γυρισμένες πλάτες, η απάντηση που λαμβάνει συνεχώς είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα και υπάλληλοι για να φροντίσουν το πρόβλημα  . Εν έτει 2011 λοιπόν το νερό το πλέον πολύτιμο αγαθό της Γής και στην συγκεκριμένη περιοχή σε αφθονία και με εξαιρετική ποιότητα και καθαρότητα να αποτελεί για την Πελόπη  (έστω για ένα τμήμα της) όνειρο απατηλό .

Όνειρο απατηλό λοιπόν το νερό στην Πελόπη λόγω έλλειψης πόρων! Εδώ όμως έρχεται και η μεγάλη αντίφαση και η απόδειξη για την ανοργανωσιά του Δήμου, από την αρχή του χρόνου (τουτέστιν από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής) στην Πελόπη δεν έχει εκδοθεί ούτε ένας λογαριασμός νερού!!!!!  Γιατί; Λόγω έλλειψης υπαλλήλου για την έκδοση και είσπραξη των λογαριασμών, για την ακρίβεια η δικαιολογία μέχρι προχθές ήταν   δεν μπορούμε να διαθέσουμε υπάλληλο για την είσπραξη  των λογαριασμών, μέχρι και το τέλος του προηγούμενου έτους δηλαδή υπήρχε ο υπάλληλος (ερχόταν ανά διαστήματα στην Πελόπη για την εξόφληση των λογαριασμών) και με την αλλαγή του χρόνου εξαφανίστηκε (σαν τους καλικάντζαρους ένα πράγμα).

Οπότε συνοψίζουμε ότι δεν έχουμε νερό γιατί μας λείπουν λεφτά και υπάλληλοι για να βρουν το πρόβλημα στο δίκτυο, και δεν έχουμε λεφτά γιατί δεν υπάρχει υπάλληλος να εισπράξει τους λογαριασμούς του νερού!!;; Για όλα δηλαδή φταίει ο υπάλληλος που λέγαμε πριν (αυτός που έφυγε με τους καλικάντζαρους )!

Εχθές βέβαια βρέθηκε μία κάποια λύση στο πρόβλημα  των λογαριασμών (τι νομίζατε της διαρροής;) οι κάτοικοι της Πελόπης μπορούν να πάνε στον Μανταμάδο στο εκεί γραφείο του δήμου να πληρώσουν.

Ωραία, να πάνε να πληρώσουν. Καλό δεν θα ήταν πρώτα να τους πουν πόσα πρέπει να πληρώσουν να τους δώσουν έναν λογαριασμό κάτι τέλως πάντων, και με τους ηλικιωμένους τι γίνεται,  πως θα πάνε; Μην ξεχνάτε ότι η συγκοινωνίες στην Λέσβο δεν είναι και ότι καλύτερο και από την άλλη μιλάμε για ανθρώπους ηλικιωμένους και μη, που ενδεχομένως να μην οδηγούν ή να μην μπορούν να μετακινηθούν άνετα.

Ας αφήσουμε όμως το  νερό κι ας προχωρήσουμε λίγο στα πλακόστρωτα καλντερίμια της Πελόπης που φτιάχτηκαν από μάστορες της περιοχής, λίγο προσεχτικά όμως!  γιατί αν προσέξουμε λίγο καλύτερα πολλές από τις πέτρες των δρόμων κουνιούνται ή λείπουν, (οι κυρίες που έχουν περπατήσει στα δρομάκια αυτά μάλλον το αντιλήφθηκαν λίγο νωρίτερα από τους κυρίους ). Ποια είναι λοιπόν η μαγική απάντηση στο αίτημα για την επιδιόρθωση των λακκουβών ;  Δεν υπάρχουν χρήματα και εργάτες για την δουλεία αυτή.

Ευτυχώς που υπάρχουν και εθελοντές και επιδιορθώθηκαν οι λακκούβες στους δρόμους οπότε σώθηκαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες από τα πολλαπλά κατάγματα. Τώρα βέβαια δεν μιλάμε πια για πλακόστρωτα  καλντερίμια άλλα για τσιμεντοπλακόστρωτους δρόμους  που μπορεί να μην είναι γραφικοί είναι όμως τουλάχιστον ασφαλείς.

Φθινοπώριασε λοιπόν και στα τσιμεντοπλακόστρωτα πλέον δρομάκια   της Πελόπης οι διαβάτες λιγόστεψαν το ίδιο και τα τιτιβίσματα των πουλιών, ακούγεται μόνο ο ψαράς από την πλατεία….  Κάπου εδώ θα έπρεπε να ακούγεται  και κάποια τηλεόραση με «Τα μυστικά της Εδέμ» ή με κάποιο δελτίο ειδήσεων. Αλλά τίποτα! κάπου ακούγεται μόνο το σήμα της ΝΕΤ και κάπου άλλου διαφημίσεις στα τούρκικα «εμ κρεμ, εμ σαμπού, εμ κοντισιονέρ! Ταμαμ…»

Ή που στο χωριό αυτό λατρεύουν τα κρατικά κανάλια ή μαθαίνουν όλοι τουρκικά ή έχει χαλάσει ο αναμεταδότης της περιοχής. Όπως καταλάβατε ισχύει το τρίτο (συγχαρητήρια κερδίσατε χρυσούν ωρολόγιον, όπως έλεγε και ένας παλιός παρουσιαστής).

Τα βασικά κανάλια είναι τρία:  ένα τοπικό, ένα τουρκικό και η ΝΕΤ, κάποιοι πιο τυχεροί και γνώστες της τεχνολογίας βρίσκουν κάπου κάπου και κάποιο άλλο κανάλι, «θολό». Το κόστος της επισκευής είναι 500€ αλλά όπως είπαμε πολλές φορές και παραπάνω  ο δήμος δεν έχει λεφτά, τσάμπα ΕΡΤ πληρώνουμε δηλαδή, όσο για τα ιδιωτικά είχα την εντύπωση ότι έχουν δικούς τους αναμεταδότες (αν κάποιος ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει με τα ιδιωτικά ας με ενημερώσει) ο κ. Βουνάτσος πάντως από ότι θυμάμαι πριν από καιρό είχε ενδιαφερθεί για ένα παρόμοιο θέμα στο Πλωμάρι (αλήθεια από πού κατάγεται;) μέχρι και επιστολή σε βουλευτές είχε στείλει.

Προς το παρόν θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα  οι κάτοικοι του χωρίου, ο εθελοντισμός και πάλι θα δώσει την λύση δηλαδή. Ότι κάνουμε μόνοι μας από δω και πέρα. Σε τελική ανάλυση τι τα θέλουν τα ελληνικά κανάλια αφού ούτως ή άλλως τουρκικά σήριαλ βλέπουν όλοι στην τηλεόραση; Για όσους δεν είναι από χωριά και για όσους δεν έχουν μείνει μεγάλα διαστήματα σε κάποιο χωριό το θέμα δεν μοιάζει σημαντικό, όσοι όμως έχουν μείνει ή μένουν σε  κάποιο χωριό μπορούν να καταλάβουν ποσό μεγάλο είναι το πρόβλημα ειδικά σε ένα χωριό που δεν έρχονται ούτε εφημερίδες.

Πελόπη λοιπόν ώρα μηδέν….. αν κοιτάζαμε λίγο πίσω καμιά εικοσαριά χρόνια θα βλέπαμε ένα χωριό με το οποίο ασχολούνταν όλα τα κανάλια του κόσμου και το είχε μάθει και η κουτσή Μαρία , τότε γύρω στα 1988 όταν ο Michael Dukakis υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι κατάγεται από αυτό το μικρό χωριό της Λέσβου, τότε το κράτος έδωσε κάποια χρήματα στην Πελόπη και έγιναν κάποια έργα …… και μετά ο Μιχαλάκης έχασε και η Πελόπη ξεχάστηκε, τέλειωσε ο χρόνος που της αναλογούσε. Αν είχε κερδίσει ίσως σήμερα να ήταν διαφορετικά τα πράγματα…..  ίσως πάλι και όχι…!

---------------------

Το κείμενο μας το έστειλε ο κος   Στράτος Γιαννής

Μοιράσου το άρθρο!