Κοινωνία

28/01/2013 - 21:31

Πέθανε ο τελευταίος φυλακισμένος χουντικός Νικόλαος Ντερτιλής, ο δολοφόνος του Μιχάλη Μυρογιάννη

Πέθανε ο τελευταίος φυλακισμένος χουντικός Νικόλαος Ντερτιλής, ο δολοφόνος του Μιχάλη Μυρογιάννη

&n

bsp;

Πέθανε τη Δευτέρα, στα 92 του χρόνια, στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», ο τελευταίος χουντικός ισοβίτης Νικόλαος Ντερτιλής. 
 
Ήταν από τους πλέον αμετανόητους της επτάχρονης δικτατορίας και είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη, έξω από το Πολυτεχνείο το μεσημέρι της Κυριακής 18 Νοεμβρίου 1973. 
 
Ήταν έγκλειστος τα τελευταίο 38 χρόνια στην ΣΤ' Πτέρυγα του Κορυδαλλού, αρνούμενος «για λόγους αρχής» όπως δήλωνε ο ίδιος, να υπογράψει αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο εδικαιούτο από τη νομοθεσία.
 
Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε διακομισθεί στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός με οξύ ισχαιμικό επεισόδιο και ελαφρό εγκεφαλικό. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αρνηθεί να παραστεί στη κηδεία του γιου του, αρνούμενος να υπογράψει τα σχετικά έγγραφα και να αποδεχτεί έτσι την αρμοδιότητα των δικαστηρίων για την καταδίκη του.
 
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης σε ερώτησή του στη Βουλή είχε ζητήσει να ενημερωθεί αν προτίθεται η πολιτική ηγεσία «να προβεί σε έμπρακτη δήλωση ανθρωπισμού αποφυλακίζοντας τον έγκλειστο παρασημοφορημένο αξιωματικό».
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, απάντησε, ότι ο Ντερτιλής είχε αρνηθεί «κατά τρόπο κατηγορηματικό την έξοδό του από τη φυλακή με ευεργετηματικές πράξεις της Πολιτείας».
 
«Στις 18-07-2010 απέστειλε προς το Πρωτοδικείο Πειραιά-Τμήμα Βουλευμάτων τη γραπτή δήλωσή του ότι αρνείται να αποφυλακιστεί υπό οποιοδήποτε όρο 'πλην εκείνου της απολύτου δικαιώσεως και αποκαταστάσεως' του» ανάφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.


«Έφυγε απροσκύνητος, με ψηλά το κεφάλι» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή, κάνοντας λόγο για «ένα ξεχωριστό Έλληνα, ένα Στρατιώτη». «Έφυγε από τον κόσμο αυτό χωρίς να υπογράψει δήλωση μετανοίας στους δεσμώτες του και τηρώντας στο ακέραιο τον λόγο του, ότι το αποφυλακιστήριό του μπορούν να το καρφώσουν στο φέρετρό του» προσθέτει η ανακοίνωση.

 


 Διαβάστε από το αρχείο του Lesvosnews:

Μιχάλης Μυρογιάννης νεκρός - Ντερτιλής: με τη μία τον πέτυχα στο κεφάλι, με παραδέχεσαι ρε;

Μοιράσου το άρθρο!