Κοινωνία

22/03/2019 - 07:02

Πίσω στη Μυτιλήνη η Ειρήνη: «Η περιπέτειά μου με ωρίμασε κατά 10 χρόνια»


Οι αγκαλιές, τα χάδια και η αγάπη των δικών της ανθρώπων αντικατέστησαν την απόγνωση και το γοερό κλάμα που ήταν η καθημερινότητα της Ειρήνης Μελισσαροπούλου για 16 ολόκληρους μήνες στο παγωμένο κελί των φυλακών του Χονγκ Κονγκ.

Η 20χρονη είναι πλέον στο σπίτι της στη Μυτιλήνη και χαίρεται την ελευθερία της με τον 10χρονο αδερφό της, τη μητέρα της και τον πατέρα της που ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της νίκης τους. Η φράση «not guilty» που ακούστηκε από το στόμα του δικαστή στο Χονγκ Κονγκ ηχεί χαρμόσυνα ακόμα στα αυτιά τους. Ήταν η στιγμή που δάκρυα χαράς έτρεξαν σαν ποτάμια από τα μάτια της Ειρήνης αλλά και των γονιών της ενώ οι σφιγμένες γροθιές του Έλληνα δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου έδειχναν το μέγεθος της δικαστικής επιτυχίας, αφού ίσως για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά του Χονγκ Κονγκ υπήρξε αθώωση στην κατηγορία για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Φανερά συγκινημένος αλλά και χαρούμενος ο γνωστός ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου κατάφερε να κερδίσει μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και μάλιστα σε μια χώρα με σκληρούς νόμους, παρόλο που στην αρχή ακόμη και ο ίδιος είχε εκφράσει την ανησυχία του για το αποτέλεσμα.

«Η αίσθηση ότι συνέβαλες, ότι συμμετείχες στην ελευθερία ενός ανθρώπου κι ότι βοήθησες να ξαναπιάσει το νήμα της ζωής του από την αρχή δε συγκρίνεται με τίποτα. Πραγματικά είμαι χαρούμενος γιατί ήταν μια εξαιρετική επιτυχία σε μεγάλο βαθμό, μη αναμενόμενη. Θεωρούσα ότι ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση και εγώ και οι συνάδελφοί μου, οι Βρετανοί και οι Κινέζοι στο Χονγκ Κονγκ γιατί δεν είχε συμβεί στο παρελθόν αθώωση κατηγορουμένου που να μεταφέρει δυόμισι κιλά κοκαΐνης στις αποσκευές του στο Χονγκ Κονγκ. Υπήρχαν μειωμένες ποινές, υπήρχαν κάποια ελαφρυντικά, αθώωση είναι η πρώτη φορά. Οπότε μπορώ να πω ότι είμαι περήφανος για αυτή την απόφαση» δηλώνει στο protothema.gr ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου.

«Η περιπέτειά μου με ωρίμασε κατά 10 χρόνια»

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της 20χρονης, κ. Σάκη Κεχαγιόγλου , οι πρώτες κουβέντες που του είπε η Ειρήνη μόλις την πρωτοσυνάντησε στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ ήταν ότι η περιπέτειά της αυτή, την ωρίμασε κατά 10 χρόνια.

«Συγκινήθηκα από την ιστορία της Ειρήνης και την ανέλαβα μετά από παράκληση των γονέων της. Μπήκα στη ψυχολογία αυτού του κοριτσιού. Ήθελε να γνωρίσει χώρες, καινούργια μέρη και ανθρώπους. Πείστηκε από κάποιες υποσχέσεις και έπεσε θύμα. Πείστηκα εξαρχής ότι αυτό το κορίτσι έπεσε θύμα κι ότι δεν ήξερε ότι μεταφέρει κοκαΐνη στις αποσκευές του. Με την Ειρήνη μιλούσαμε επί 16 μήνες, μια φορά το μήνα στο τηλέφωνο και μου έγραφε μακροσκελή γράμματα. Στις τηλεφωνικές μας επικοινωνίες, απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις που της έκανα και λόγω μιας μικρής εμπειρίας που διαθέτω, μπορώ να ξεχωρίσω ή να πιάσω το ψέμα του κατηγορουμένου. Της είπα κάποια στιγμή πριν από μερικούς μήνες «μήπως θα ήταν καλύτερα να ομολογήσεις ενοχή για να έχουμε μια πρώτη μείωση της ποινής σοβαρή και μετά με μια καλή συμπεριφορά, μια δεύτερη μείωση της ποινής παρά να πάμε όλα ή τίποτα». Και μου είπε: «Μα, πώς να υποστηρίξω το ψέμα, θα με ρωτούν και δε θα ξέρω τι να απαντήσω». Εκεί πείστηκα τελικά για την αθωότητά της. Και μάλιστα, πείστηκαν και οι επτά ένορκοι και αθώωσαν ομόφωνα την Ειρήνη.

Η κατάσταση στις φυλακές του Χονγκ Κονγκ ήταν ομαλή, ήσυχη. Διάβαζε, δούλευε αλλά ήταν 16 μήνες στέρησης της ελευθερίας της» δηλώνει ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου.

«Είχα πει από την αρχή πως είμαι αθώα»

«Με συγκίνηση και χαρά επιστρέφω στα πάτρια εδάφη μετά από 17 μήνες άδικης κράτησης και θλίψης. Είχα πει από την αρχή πως είμαι αθώα και χαίρομαι που το δικαστήριο με αθώωσε. Η μόνη μου επιθυμία είναι να γυρίσω στην Μυτιλήνη με την οικογένειά μου και να αρχίσω από την αρχή τη ζωή μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους για το ενδιαφέρον τους και την ηθική και υλική συμπαράστασή τους σε εμένα και την οικογένειά μου και θα ήθελα να σεβαστούν όλοι την ιδιωτική μου ζωή» είχε πει η Ειρήνη Μελισσαροπούλου στο protothema.gr κατά την άφιξή της στην Ελλάδα.

 

Νοέμβριος 2017: Η σύλληψη στο Χονγκ Κονγκ

 

Όταν στις 20 Νοεμβρίου του 2017 η 20χρονη κοπέλα έπεφτε στα δίχτυα των Αρχών του Χονγκ Κονγκ ο εφιάλτης για την οικογένεια και την ίδια μόλις ξεκινούσε. Η μεταφορά 2,6 κιλών κόκας, αξίας περίπου 300.000 ευρώ, κρυμμένης σε ένα σακίδιο πλάτης, είναι κατά τις τελωνειακές υπηρεσίες του Χονγκ Κονγκ σοβαρό παράπτωμα που τιμωρείται με πρόστιμο έως 5 εκατ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (640.000 δολάρια ΗΠΑ) και με ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η ίδια από την πρώτη στιγμή φώναζε πως είναι αθώα. Θύμα ενός περίεργου Ρουμάνου, του Πέτρου, ο οποίος την παγίδευσε και την έστειλε στο στόμα του λύκου. Αυτό το πρόσωπο με το οποίο η κοπέλα διατηρούσε για τρία χρόνια μια καθαρά φιλική σχέση στάθηκε μοιραίο στη ζωή της, καθώς εκμεταλλεύτηκε το πάθος της για τα ταξίδια και της έκανε δώρο δύο εισιτήρια για την Αντίς Αμπέμπα. Εκεί το κύκλωμα την παραμύθιασε λέγοντάς της ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει μοντέλο και ότι έπρεπε να πάει στο Χονγκ Κονγκ για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Ο μυστηριώδης Πέτρος τής έδωσε το εισιτήριο και την τελευταία στιγμή ακύρωσε το δικό του ταξίδι λέγοντας ότι βρήκε φθηνότερο εισιτήριο δύο ημέρες μετά. Μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα πήρε και ένα σακ βουαγιάζ ορειβατικό για να βάλει κάποια επιπλέον πράγματα που ήθελε η ίδια μέσα και, όπως υποστήριξε στην απολογία της, δεν κατάλαβε ότι η τσάντα ήταν βαριά λόγω της κοκαΐνης που είχε σε ειδική κρύπτη, γιατί πάνω είχε κρίκους και διάφορα μεταλλικά στοιχεία, ενώ, όπως είπε, την πήρε βιαστικά και έφυγε καθώς θα έχανε την πτήση.

Στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ η Ειρήνη Μελισσαροπούλου είπε ότι πέρασε από τρεις ελέγχους. Στον πρώτο άδειασαν το σακ βουαγιάζ και έβγαλαν τα πράγματά της χωρίς να εντοπίσουν τη μυστική κρύπτη που έκρυβε τον καφέ φάκελο με την κοκαΐνη. Στον δεύτερο απλώς τσέκαραν το διαβατήριό της, ενώ στον τρίτο τη σταμάτησαν, έσκισαν το σακίδιο και βρήκαν τα ναρκωτικά. Οπως τόνισε, επειδή ο πατέρας της είναι αστυνομικός και εργαζόταν στο τελωνείο Μυτιλήνης, γνώριζε τους ελέγχους και τα μηχανήματα x-ray που ανιχνεύουν ναρκωτικά και έτσι δεν θα προσπαθούσε ποτέ να περάσει ναρκωτικά με αυτό τον τρόπο.

Η οδύσσεια για τη νεαρή κοπέλα από τη Μυτιλήνη μόλις είχε αρχίσει. Οδηγήθηκε με βαριές κατηγορίες στη φυλακή, με τους δικούς της ανθρώπους να βρίσκονται στο σκοτάδι και να παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα. Μόνο τα χρήματα που απαιτούνταν για τους δικηγόρους ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ποσά αστρονομικά για μια μέση οικογένεια της Μυτιλήνης που με μεγάλες δυσκολίες καταφέρνει να τα βγάζει πέρα. Ο πατέρας αστυνομικός, η μητέρα νοσοκόμα στο Κέντρο Υγείας της Λέσβου. Δύο μισθοί που ίσα-ίσα φτάνουν για μια τετραμελή οικογένεια, αφού εκτός από την Ειρήνη το ζεύγος Μελισσαρόπουλου έχει και ένα 10χρονο αγόρι.

Ετσι, η κοπέλα βρέθηκε σε άσχημη οικονομική κατάσταση περιμένοντας μία φορά τον μήνα για να μιλήσει μόλις δέκα λεπτά με τους γονείς της, ενώ φοβόταν ακόμη και για τη ζωή της... Μοναδικός άνθρωπος που τη βοηθούσε και την έβλεπε ήταν ο Ελληνας πρόξενος, ο οποίος την προμήθευε με τα απολύτως απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης, όπως οδοντόβουρτσες, σαμπουάν, σαπούνια, ενώ οι γονείς της τής έστελναν από την Ελλάδα κάποια βιβλία.

Το απίστευτο είναι ότι την κατάσταση δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο τα capital controls που εμπόδιζαν τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ετσι, αν και είχε βρεθεί Βρετανός δικηγόρος να αναλάβει την εκπροσώπησή της, το θέμα κολλούσε στη μεταφορά των χρημάτων και για τον λόγο αυτό οι γονείς αναγκάστηκαν να καταθέσουν σχετική αίτηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να τους επιτραπεί να στείλουν τα χρήματα στον νομικό εκπρόσωπο. Το ποσό των 11.000 ευρώ συγκεντρώθηκε από τον έρανο που έκανε η οικογένεια προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις τεράστιες οικονομικές απαιτήσεις της υπόθεσης.

 

protothema.gr

Μοιράσου το άρθρο!