Κοινωνία

06/04/2022 - 16:35

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη - Τους περίμεναν τα ΜΑΤ (φωτογραφίες)

Εργατικό Κέντρο Λέσβου

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, σωματείων, φορέων και συλλόγων, σήμερα Τετάρτη 6 Απρίλη, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση για την ακρίβεια που πλήττει καθημερινά τα νοικοκυριά. 

Προσυγκέντρωση στα κεντρικά Λύκεια είχαν μαθητές και φοιτητές που με πορεία ήρθαν στην πλατεία Σαπφούς, δίνοντας παλμό στη συγκέντρωση. 

Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απεύθυναν η Στέλλα Γανωτή εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Φοιτητών, ο Νίκος Μπουλμπούλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου, ο Φώτης Κολαράς πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Λέσβου, η Μαρία Λόκκου πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων-Κομμωτών Λέσβου, ο Μάκης Βενέτας πρόεδρος των Συνταξιούχων ΟΤΕ του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Αιγαίου, ο Γιώργος Αλεξίου πρόεδρος των Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου, ο Γιάννης Μουτζούρης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης πρόεδρος του ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ. 

ματ

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μπάμπης Ντινενής, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. 

 

χ

Ακόμη παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από τον Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής, από τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης, από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, από τον Σύνδεσμό Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Λέσβου, από τον Σύλλογο Αρτοποιιών Λέσβου, από τον Σύλλογο Εστίασης «Ασπίδα» και από την Ένωση Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Πέτρας

2

Την συγκέντρωση «έντυσε» μουσικά με την κιθάρα του ο φοιτητής Νικηφόρος Μπέσιος

Στη συγκέντρωση ξεχώρισε η συμμετοχή των ιδιωτικών υπαλλήλων, των εργαζομένων του Δημοσίου, των αυτοαπασχολούμενων και των υπολοίπων κλάδων, ιδιαίτερα του Συνδικάτου Οικοδόμων που με μαζικό μπλοκ στη συγκέντρωση έδωσε συνέχεια στο νέκρωμα των γιαπιών και των εργοταξίων στη Μυτιλήνη.  

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για να κατατεθούν από τους απεργούς τα αιτήματα τους. 

Εκεί, υπήρχαν δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, γεγονός που καταγγέλθηκε από τον Θοδωρή Ασλανίδη πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, απαιτώντας να φύγουν από τον χώρο, όπως και έγινε. 

Εκπρόσωποι των φορέων και των σωματείων συνομίλησαν με τον Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας, θέτοντας του τα δίκαια αιτήματα του εργαζομένου λαού, που στενάζει καθημερινά από τις πολιτικές της Κυβέρνησης.  

6

Αναλυτικά η κεντρική ομιλία από τον  Μπάμπη  Ντινενή, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. 

Συναδελφισσες συναδελφοι

Χαιρετίζουμε όλους τους διαδηλωτές και τους απεργούς του νησιού! Χαιρετίζουμε τους οικοδόμους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους εργαζόμενους στον επισιτισμό! Χαιρετίζουμε τους εμπόρους και όλους τους αυτοαπασχολούμενους που δίνουν σήμερα το παρών! Χαιρετίζουμε τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους απολυμένους που δεν το βάζουν κάτω! Χαιρετίζουμε τους αγρότες, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους όλων των κλάδων! Χαιρετίζουμε τη νεολαία μας, τους φοιτητές και τους μαθητές που σήμερα κάνουν μάθημα αγώνα, για να νικήσει η ζωή κόντρα στη μιζέρια και το θάνατο! 

Η σημερινή απεργιακή μάχη δίνεται σε μία περίοδο που από τη μία τα κανόνια του πολέμου ηχούν στην περιοχή μας και από την άλλη κάθε νοικοκυριό, κάθε λαϊκό στρώμα στενάζει κάτω από τις συνέπειες της ακρίβειας, των αβάσταχτων λογαριασμών ρεύματος, τις ανατιμήσεις προς τα πάνω όλων των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η απάντηση μας είναι: ούτε αντέχουμε, ούτε θα ανεχτούμε να ζούμε άλλο σε αυτή την αθλιότητα. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΥΜΑΤΑ!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες 

Δεν είναι επιλογή μας να σφίγγουμε άλλο το ζωνάρι. 

Δεν είναι επιλογή μας να εξανεμίζεται ο μισθός μας τις πρώτες μέρες του μήνα. 

Δεν είναι επιλογή μας να ζούμε στην ανασφάλεια αν θα έχουμε αύριο δουλειά, αν θα έχουμε θέρμανση, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. 

Δεν είναι επιλογή του αγρότη να βλέπει το κόστος παραγωγής να διπλασιάζεται και η κυβέρνηση να αφήνει τους μαυραγορίτες να αλωνίζουν.

Δεν είναι επιλογή των καταστημάτων να πληρώνουν τριπλάσιο και τετραπλάσο ρεύμα.

Δεν είναι επιλογή των φοιτητών να κρυώνουν στις εστίες και στα αμφιθέατρα, να παστώνονται στα λεωφορεία.

Δεν είναι επιλογή των μαθητών το άγχος και η παπαγαλία, το κόστος σπουδών.

Τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο αφού η όποια προστασία πρώτης κατοικίας έχει καταργηθεί. 

Δεν δεχόμαστε την κοροϊδία με τις επιδοτήσεις ψίχουλα του πετρελαίου θέρμανσης και στα καύσιμα με 0,15 ευρώ/λίτρο όταν η τιμή του έχει σκαρφαλώσει πολύ πάνω από 2 ευρώ, ή το ξεροκόμματο αύξησης στον μισθό μας, ενώ ουσιαστικά με τις αυξήσεις στους φόρους μόνο χαμένοι βγαίνουμε τελικά. 

Οι ευθύνες για την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου ήταν τεράστιες και προ πολέμου. Η πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη προβλέπει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ με συνέπειες για τον Ελληνικό λαό αφού ο «φτηνός» εγχώριος λιγνίτης και η φιλική στο περιβάλλον εγχώρια υδροηλεκτρική παραγωγή, δεν ξεπερνούν πλέον το 13% στο συνολικό μίγμα. Το 42,7% ανήκει στο πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο και το 16% προέρχεται πλέον από εισαγωγές από τα Βαλκάνια, αφού εκεί η παραγωγή από στερεά καύσιμα δε τους ενοχλεί αν βλάπτει το περιβάλλον η όχι. Αυτή την πολιτική υλοποιεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη συναίνεση και τους νόμους που της κληρονόμησαν οι προηγούμενες, οι οποίες φυσικά ΠΟΤΕ δε μετάνιωσαν. 
Στις πλάτες του λαού φορτώνονται τα αποτελέσματα των αντιθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσία, οι οποίες αφορούν το βαθμό εξάρτησης της ΕΕ απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο και επιδρούν σήμερα στην τιμή του φυσικού αερίου.

ματε

Η κυβέρνηση από την άλλη μέσω του πρωθυπουργού, αποδίδει την ακρίβεια και τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας, στην «παγκόσμια γεωπολιτική κρίση από τη ρωσική εισβολή, μετά την πανδημία», τις «ασυμμετρίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης» και τις «πληθωριστικές τάσεις» όπως εκδηλώνονται «παντού στον κόσμο». Νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει ότι τις ανατιμήσεις τις ζούσαμε εδώ και μήνες, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε άλλωστε να παρουσιάσει ξανά ως «γεωπολιτική ευκαιρία» τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό καύσιμο και τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο διαμετακόμισης φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και υδρογόνου, που θα οδηγήσει στην εξάρτηση από το αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο. 

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, συνυπογράφουν τόσο τους στόχους του «πράσινου New Deal», όσο και τον «εθνικό» στόχο της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης στα ενεργειακά σχέδια ΗΠΑ – ΕΕ, του ταμείου ανάκαμψης, από το οποίο δεν προβλέπεται να πάρουμε ευρώ. 

Και ζητούμενο δεν είναι να συγκρίνουμε τη φτώχεια και την ανέχεια του λαού, γιατί με μαθηματική ακρίβεια στο ίδιο αποτέλεσμα θα βρισκόμασταν, όποιος και να κυβερνούσε. Η πολιτική τους είναι αυτή που μας ματώνει. Ο λαός όλα αυτά τα χρόνια πληρώνει τα δικά τους σπασμένα, ενώ βλέπει το δικό του εισόδημα να συρρικνώνεται χρόνο με το χρόνο, μέρα με τη μέρα. 

Η απάντηση των εργαζομένων εδώ και τώρα πρέπει να είναι άμεση. Δεν πάει άλλο.

Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε για ψίχουλα και να μην μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Διεκδικούμε τη ζωή που μας ανήκει. Δεν ανεχόμαστε να ζούμε μέσα στο άγχος, την ανασφάλεια, την αναδουλειά, να πληρώνουμε τα μνημόνια και τις κρίσεις τους.   

 Να απαιτήσουμε την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό, δεδομένου ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα επίπεδα του 2007. Επίδομα ανεργίας στο 80 % του βασικού μισθού. Έχοντας εδώ στο Βόρειο Αιγαίο ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην χώρα μας είναι ζωτικής σημασίας για την ζωή και το μέλλον ειδικά των νέων εργαζομένων, να μην ζουν στην ανασφάλεια της φτώχειας και της ανεργίας και να αναγκάζονται να μεταναστεύουν. 

Να απαιτήσουμε την επαναφορά κατακτήσεων όπως τις τριετίες και την κυριακάτικη αργία. Οι παππούδες μας κατακτήσανε το 8ωρο και την Κυριακή ως μέρα ανάπαυσης των εργαζομένων, στην γενιά μας οι κυβερνήσεις  με τις απλήρωτες υπερωρίες καταργήσανε και το 8ωρο. 

Είναι τόσο μεγάλος ο φόβος του κεφαλαίου, που μέσω των κυβερνήσεων τόλμησε να  νομοθετήσει φραγμούς στην ίδια την δύναμη των εργατών, την λειτουργία των σωματείων, από παρεμβάσεις στα ίδια τα καταστατικά τους, τις αρχαιρεσίες, μέχρι και στο χτύπημα της ίδιας της απεργίας σαν μέσω διεκδίκησης και πάλης των εργαζομένων βγάζοντάς τες κατά πλειοψηφία παράνομες και καταχρηστικές.

Συνάδελφοι, έχουμε πείρα! Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο οργανωμένος μας αγώνας θα βάλει φρένο στις απαιτήσεις τους, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να βγούμε στην αντεπίθεση προβάλλοντας τις δικές μας διεκδικήσεις.

 Το ξέρουμε γιατί οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ που κρατούν ανοικτό το εγροστάσιο,  οι εργάτες στα πετρέλαια Καβάλας που αντιστέκονται στην απόλυση, οι εργάτες της cosco που κέρδισαν μέτρα προστασίας στη βάρδια, οι εργαζόμενοι της e- food που εμπόδισαν τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, οι αγρότες στα μπλόκα, και τόσα άλλα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι ΜΟΝΟ  οργανωμένα και ταξικά διεκδικώντας μπορούμε να σταματήσουμε την επίθεση εις βάρος μας. Μετράμε σημαντικές μικρές η μεγάλες νίκες. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε .

Μαζικά να διεκδικήσουμε και μετά από 2 χρόνια πανδημίας μαζικές προσλήψεις στο υποστελεχωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και στο νοσοκομείο. Την στιγμή που νοσοκομεία κλείνουνε αφήνοντάς μας απροστάτευτους, την στιγμή που εκατοντάδες υγειονομικοί βρίσκονται σε αναστολή, η κυβέρνηση σπρώχνει τον λαό στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, δίνοντας και ζεστό χρήμα στους μεγάλους ομίλους τις υγείας.

Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει στην κατασκευή δομής φυλακής στο νησί, φέρνοντας νέα μηχανήματα στη Βάστρια! Έλεος!

Εδώ και τώρα να κλείσει ο καρα τεπες, να σταματήσει οποιαδήποτε εργασία στη βαστριά. Το έδειξε ο λεσβιακός λαός ότι δεν θέλει κανένα κέντρο φυλακή σε όλες τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα, και θα το ξαναδείξει. ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ! Να παρθούν τώρα πίσω οι απαράδεκτες διώξεις και κατηγορίες απέναντι σε αιρετούς, συνδικαλιστές και άλλους διαδηλωτές!

Συνάδελφοι συναδελφισσες

Η λήψη άμεσων μέτρων για την υπεράσπιση και ενίσχυση των λαϊκών νοικοκυριών είναι επιτακτική ανάγκη! 

Να βάλουμε μπροστά τις διεκδικήσεις για:

Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.

Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

Προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση και στους τομείς Πολιτικής Προστασίας.

Δραστική Μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα καθώς και του κόστους μεταφοράς προϊόντων. 

Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό

Διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία για τους επαγγελματίες σε εμπόριο και εστίαση. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τους αγρότες, επιδότηση ζωοτροφών και αγροεφοδίων, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

Συνάδελφοι 

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα απολύτως με τους εργάτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, και όλων των λαών που ζούνε κάτω από τα μπαρουτοκαπνισμένα κανόνια των Ιμπεριαλιστών. 

Σε καμία ιμπεριαλιστική σύγκρουση δεν κέρδισε ο λαός.  

Πάντα, οι μόνοι κερδισμένοι ήταν μία χούφτα ολιγάρχες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, διάφοροι επιχειρηματικοί κολοσσοί, που ελέγχουν τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου κ.λ.π. 

Η εργατική τάξη της χώρας μας, απαιτούσε και απαιτεί, την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ. 

Να θυμίσουμε, πως η χώρα μας πληρώνει κάθε χρόνο 4 δις για εξοπλισμούς, φρεγάτες, αεροπλάνα κ.λ.π., ενώ όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τον τόπο, έχουν κάνει την χώρα μας μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ που μόνο μπλεξίματα μπορούν να μας φέρουν. 

Φτάσαμε στο σημείο να στέλνουμε πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, βαθαίνοντας την εμπλοκή μας με εμφανείς κινδύνους αντιποίνων από την πλευρά της Ρωσίας, ΕΝΩ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΜΨΥΧΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.

Στην αθλιότητα του πολέμου, εμείς δεν θα κάτσουμε να διαλέξουμε στρατόπεδο ληστών. Από τη μία τη Ρωσία, και από την άλλη ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΕΕ. Την απάντηση θα πρέπει να την δώσει ο ίδιος ο λαός, ο πραγματικός παραγωγός του πλούτου. Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη, στον αγώνα που θα σφραγίζει τις εξελίξεις. Ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής και όχι θεατής των εξελίξεων. Ταιριάζουν σήμερα τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή Τάσου Λειβαδίτη: 

είμαστε εμείς που ζυμώνουμε και δεν έχουμε ψωμί
εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε
είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα
κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο, Ειρήνη Ειρήνη

Απαιτούμε:

Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Να μην χρησιμοποιηθούν υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Να κλείσουν όλες οι Αμερικανο – ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας.

Συνάδελφοι

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν θέση μέσα στα σωματεία τους, μέσα στις συνελεύσεις, μέσα από τους μαζικούς φορείς, τους αγροτικούς συλλόγους, τις συνταξιουχικές οργανώσεις, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων.

Χαμένος είναι ο αγώνας που δε γίνεται. Αντίθετα ο αγώνας που στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι διαρκής, που είναι ενωτικός για την εργατική τάξη, την αγροτιά, τη νεολαία, τους μικρούς επιχειρηματίες μόνο κέρδος είναι, για να αποσπάμε κατακτήσεις αλλά και για να ενισχύουμε το δρόμο συνολικής ρήξης με την πολιτική που ενισχύει τα κέρδη των μονοπωλίων σε βάρος της ζωής μας. Μόνο ο δικός μας αγώνας, τόσο στο νησί όσο και πανελλαδικά μπορεί να εγγυηθεί την υπεράσπιση του δίκιου μας. 

Σήμερα στείλαμε μήνυμα! Επόμενος σταθμός οι δράσεις μέσα από τα σωματεία και τους φορείς μας. Επόμενος μεγάλος σταθμός ο εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς. 

Καλή δύναμη σε όλους. Καλή συνέχεια στον αγώνα μας.

Μοιράσου το άρθρο!