Κοινωνία

19/05/2012 - 18:48

Πλωμάρι: Ο Αριστείδης Τυροπώλης γιόρτασε τα γενέθλια του - ετών 100 !!!

pan style="text-decoration:underline;">Πλωμάρι Λέσβος

Ο κυρ Αριστείδης Τυροπώλης γιόρταζε σήμερα -  19 Μαΐου 2012 -  τα 100α του γενέθλια!!!  Γεννήθηκε  στις 19 Μαΐου 1912.

Πρόσκοποι, Λυκόπουλα και Ανιχνευτές του 6ου Συστήματος ναυτοπροσκόπων Πλωμαρίου τον επισκέφθηκαν στο Μιχαλέλειο Οίκο Ευγηρίας όπου ζει με τη γυναίκα του και του έκαναν ένα πάρτυ έκπληξη γιορτάζοντας μαζί με τα γενέθλια του κυρ Αριστείδη και τη μεγάλη γιορτή των προσκόπων της Λέσβου.

Τα 100 χρόνια της λεφτεριάς του νησιού  της Λέσβου, τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Προσκοπικής Κίνησης στο νησί, τα 100 χρόνια του κυρ Αριστείδη.

H Βαγγελιώ Χρηστίδου (εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ" 02/11/2011 ) σε αφιέρωμά της για το κυρ Αριστείδη γράφει:
Ο Αριστείδης Τυροπώλης γεννήθηκε στο Πλωμάρι το 1912, τη χρονιά της απελευθέρωσης της Λέσβου.
Οι γονείς του, Μανώλης και Γαρυφαλλιά, ήταν αγρότες, ενώ η αδελφή του, Δέσποινα, πέθανε νέα, έχοντας σκλήρυνση κατά πλάκας. Η οικογένειά του ήταν από τις φτωχές του Πλωμαρίου, παρ’ όλο που ο παππούς του, Αριστείδης, είχε υπάρξει από τους πιο πλούσιους κατοίκους, έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα καράβια της εποχής εκείνης, όταν το Πλωμάρι γνώριζε τη μεγάλη του άνθιση. «Οι Τυροπώληδες είχαν τα καλύτερα καράβια και μαγαζιά. Το 1912, τη χρονιά που γεννήθηκα εγώ, είχε 250 Τυροπώληδες στο Πλωμάρι. Γεννήθηκα μέσα στο μετάξι, με το μαύρο χαβιάρι, ως πλούσιος. Ο παππούς μου όμως είχε ένα ατύχημα, σε ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε από ασφυξία, επειδή το μαγκάλι στο πλοίο δε δούλευε καλά. Έτσι, η οικογένεια φτώχεψε», θυμάται ο 100χρονος ηλικιωμένος.
Τα παιδικά του χρόνια στο Πλωμάρι, αν και φτωχά, ήταν γεμάτα από εντυπωσιακές εικόνες· τα ελαιοτριβεία, τα σαπωνοποιεία και τις ποτοποιίες του χωριού του που ζούσε τη βιομηχανική ανάπτυξη των αρχών του 20ού αιώνα, εποχή που όλα είχαν μεγαλύτερη αξία.
Έχοντας σπουδάσει κομμωτική στη Βιέννη, όσο ο ίδιος ο Αριστείδης ήταν μικρός ο πατέρας του έφυγε στην Αμερική προκειμένου να δουλέψει, αφήνοντας πίσω γυναίκα και παιδί. Το σχέδιο ήταν να επιστρέψει και να τους πάρει μαζί του, είχε όμως ένα σοβαρό ατύχημα, αφού μια συμμορία γκάγκστερ τού επιτέθηκε και τον λήστεψε και ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, όταν το περιπολικό που τους κυνηγούσε χτύπησε σε ένα στύλο. Τραυματισμένη ήταν και η μητέρα του Αριστείδη, που, δουλεύοντας σε κάποιο χωράφι του Πλωμαρίου, έπεσε από γκρεμό και χτύπησε επίσης το πόδι της.

.......................

Έχει γίνει τρεις φορές παππούς, ενώ τα εγγόνια του Φραντσέσκα, Αριστείδης και Μανώλης ζουν με τους γονείς τους στην Αθήνα και επισκέπτονται το Πλωμάρι καλοκαίρια και γιορτές. Τα δίδυμα αγόρια, μάλιστα, έχουν πάρει τα ονόματα που εδώ και 200 χρόνια πάνε από παππούδες σε εγγόνια στην οικογένεια των Τυροπώληδων.
Μια ερώτηση του κάνουμε, λίγο πριν αφήσουμε τον ίδιο και την κυρα-Βασιλική: Πώς έφτασε σε αυτή την ηλικία, με ελάχιστα προβλήματα υγείας; «Καλό φαΐ, γυμναστική καθημερινά, όχι ποτό και τσιγάρο. Μέλι, τσάι και χόρτα έτρωγα και προπαντός σκόρδα. Από εκεί και πέρα, φρόντιζα πάντα τους γονείς μου και τη γυναίκα μου, δεν την αποχωρίστηκα ποτέ. Το βασικό, όμως, είναι να δουλεύει το μυαλό…»

(διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ)

Μοιράσου το άρθρο!