Κοινωνία

29/09/2012 - 11:23

Πως θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

Πως θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

yle="text-align: justify; ">Με 28,3 λεπτά ανά λίτρο θα επιδοτήσει το υπουργείο Οικονομικών τους δικαιούχους που σε λίγες ημέρες θα διαπιστώσουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει περίπου 1,40 ευρώ ανά λίτρο όταν πέρυσι δεν ξεπερνούσε το 1,04 ευρώ ανά λίτρο. Χιλιάδες νοικοκυριά που δεν πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να λάβουν επιδότηση ενοικίου θα χρειαστεί εφέτος το Χειμώνα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ξοδεύοντας επιπλέον έναν μισθό από την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει επιστροφή φόρου με βάση την κατανάλωση των νοικοκυριών σε λίτρα, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η επιδοτούμενη κατανάλωση να ξεπερνάει τα 3.000 λίτρα ετησίως για όσους ζουν στην Α΄Ζώνη, τα 1.800 λίτρα για όσους ζουν στην Β΄ζώνη, τα 960 λίτρα για όσους ζουν στη Γ΄ζώνη και τα 600 λίτρα. Μάλιστα επειδή η μέγιστη κατανάλωση υπολογίζεται ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας με μέγιστο εμβαδόν τα 120 τετραγωνικά γι΄ αυτό και προκύπτει ότι στην Α΄ζώνη η ανώτατη ετήσια επιστροφή φόρου θα είναι 850 ευρώ, στη Β΄ζώνη 510 ευρώ, στη Γ΄ζώνη (270 ευρώ) και στη Δ΄ζώνη 170 ευρώ.
 
Από υπολογισμούς προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα επιστρέφει στο σύνολό του τον ΕΦΚ + ΦΠΑ που προστέθηκε εφέτος στον περυσινό φόρο αλλά περίπου 5 λεπτά λιγότερα. Αυτό διότι, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει από την Τρόικα μεγαλύτερο κονδύλι καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη στον εφετινό προϋπολογισμό.
 
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, το επίδομα θέρμανσης θα χορηγείται με τέσσερα κριτήρια: εισοδηματικό, οικογενειακής κατάστασης, τετραγωνικά και αξία κατοικίας και γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται η κύρια κατοικία του φορολογούμενου.
 
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) να ξεκινήσει την προετοιμασία για την υποστήριξη της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε δικαιούχους που αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης.
 
 
Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει:
 
• Να χορηγείται αποζημίωση έπειτα από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
 
• Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
 
• Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
 
• Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.
 
• Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για την συμπλήρωση της αίτησης.
 
• Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 
• Η αποζημίωση θα αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.
 
• Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).
 
 
Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:
 
 
 

Κλιματική ζώνη

Ανώτατη κατανάλωση /m2 (lt)

Α΄ ΖΩΝΗ

25

Β΄ΖΩΝΗ

15

Γ΄ ΖΩΝΗ

8

Δ΄ΖΩΝΗ

5

 

Τα ανώτατα m2 επιδότησης ορίστηκαν σε 120.

 
Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται:
 
 
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΝΟΜΟΙ
 
ΖΩΝΗ Α
 
Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας
 
 
ΖΩΝΗ Β
 
Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου
 
ΖΩΝΗ Γ
 
Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας
 
 
ΖΩΝΗ Δ
 
Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού

Μοιράσου το άρθρο!