Κοινωνία

09/07/2015 - 14:39

Προειδοποίηση 60 λεπτών στον Καρά Τεπέ Μυτιλήνης - Η "βόμβα" σε λίγο θα εκραγεί

yle="text-align: justify;">Για 60 λεπτά οι πρόσφυγες - μετανάστες έκλεισαν το δρόμο στον Καρά - Τεπέ Μυτιλήνης στο ύψος που είναι το "Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής" και προσωρινό κέντρο φιλοξενίας. Βασικό τους αίτημα να ολοκληρωθεί η καταγραφή και να προωθηθούν στο Πειραιά. Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών (πάνω από 4500 άτομα) , οι καθυστερήσεις στη διαδικασία καταγραφής, η διακοπή υδροδότησης στην περιοχή από τη ΔΕΥΑΛ, τα προβλήματα σίτισης και ο μικρός αριθμός προωθήσεων προς τον Πειραιά (300 άτομα την ημέρα)  έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα που σύντομα θα πάρει διαστάσεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

 

 
Η διαμαρτυρία των προσφύγων (από τις 11 το πρωί έως 12) προκάλεσε πολλά ρατστιστικά σχόλια και διαβάσαμε διάφορες αναρτήσεις για τη μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών λες και αυτό είναι η ουσία του θέματος.
 
Οι επισκέψεις Υπουργών στη Λέσβο ουσιαστικά δεν έχουν αποδώσει καρπούς καθώς παραμένουν ίδιες οι διαδικασίες ενώ αυξάνονται οι ροές προσφύγων..
 
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και ξεπερνά τις δυνατότητες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, κάτι που καθιστά σαφές ότι πρόκειται για πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και γιατί όχι του ΟΗΕ, δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ο αναπληρωτής Γ. Γρ. αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος. Από πλευράς υπουργείου, σημειώνει ο κ. Φιλιππάκος, γίνονται προσπάθειες και στη Μυτιλήνη για ταχύτατη ταυτοποίηση. Γι αυτό και έχουν αποσταλεί στο νησί τέσσερα επιπλέον συνεργεία – κινητές μονάδες, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ταυτοποίησης και αποχώρησης των προσφύγων από το νησί.
 
Οι Αφγανοί διαμαρτύρονταν διότι, όπως υποστήριζαν, οι Σύροι πρόσφυγες φεύγουν εντός δυο ημερών από το νησί, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τις άλλες εθνικότητες.
 
Ακόμη στην σελίδα του "Χωριό του ΟΛΟΙ Μαζί" έχει αναρτηθεί καταγγελία για καθημερινές βρισιές και τραμπουκισμούς από τις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού σε βάρος των προσφύγων.
 
Υπενθυμίζουμε ότι έχει αποφασισθεί έκτακτη χρηματοδότηση για τη σίτιση των προσφύγων στη Μυτιλήνη και με τροπολογία είναι δυνατή η μετακίνηση των προσφύγων από τρίτους εντός του νησιού χωρίς κυρώσεις. 
Το θέμα αφορά πλέον όλη την Ευρώπη και χρειάζονται άμεσες ενέργειες πριν το θέμα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Με βάση την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  οργανισμός FRONTEX που διαχειρίζεται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα λάβει 26,8 εκατ. ευρώ (σε αναλήψεις υποχρεώσεων και πιστώσεις πληρωμών), τριπλασιάζοντας έτσι την διαθέσιμη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις Τρίτων και Ποσειδών.
 

Μοιράσου το άρθρο!