Κοινωνία

15/05/2016 - 22:06

Πρόγραμμα εκδρομών στη Λέσβο για τους ανήλικες πρόσφυγες από την«Συνύπαρξη»

            Τα μέλη της «Συνύπαρξης», μετά την εφαρμογή  της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας  και την μετατροπή του κέντρου  προσφύγων – μεταναστών της Μόριας από ανοιχτό κέντρο καταγραφής σε κλειστό κράτησης, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στα ασυνόδευτα παιδιά που διαμένουν  εκεί.

            Ουσιαστικά πρόκειται  για «Φυλακή μέσα στην φυλακή»,  όπου έως πριν μία εβδομάδα σχεδόν 200 ανήλικοι ασυνόδευτοι  μετανάστες, παραμένουν  έγκλειστοι σε ξεχωριστό περιφραγμένο  χώρο. Όση καλή διάθεση κι αν έχει κανείς να κατανοήσει τους  λόγους  που επιβάλλουν την ιδιαίτερη μεταχείριση τους, το καθεστώς διαμονής τους στην Μόρια δεν παύει να είναι απάνθρωπο.  Οι άθλιες αυτές συνθήκες διαβίωσής τους προκάλεσαν και την εξέγερση τους πριν λίγες ημέρες. Γι αυτό χαιρετίσαμε την απομάκρυνση απ το κέντρο των μισών περίπου απ τα παιδιά σε δομές πιο ανθρώπινες με σχετική επιτήρηση. Εξακολουθούν όμως σήμερα να παραμένουν στη Μόρια 90 παιδιά .

            Όλο αυτό το διάστημα, σε συνεργασία με τις αρχές του κέντρου, προσπαθήσαμε προσφέροντας  τους εφόδια ( όπως κάρτες τηλεφ. επικοινωνίας, ρούχα , είδη καθαριότητας γραφική ύλη, γλυκά  κλπ ) να απαλύνουμε κάπως την συναισθηματική φόρτιση που επιφέρει η απομόνωση τους.  

            Όμως καμία προσφορά αγαθών δεν  υποκαθιστά το υπέρτατο για την ανθρώπινη φύση αγαθό της ελευθερίας.  Γι αυτό προτείναμε στις αρχές ένα πρόγραμμα  ημερήσιων εκδρομών, όπου τα παιδιά θα γνωρίσουν τον τόπο που τους φιλοξενεί και θα νιώσουν, έστω για λίγες ώρες, ελεύθερα. Την Παρασκευή, 13/5/16  διοργανώσαμε την πρώτη εκδρομή για τα ασυνόδευτα, με την συνοδεία  εθελοντών της «Συνύπαρξης» και του κέντρου της Μόριας. Με λεωφορείο περιηγήθηκαν στην πόλη της Μυτιλήνης και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον κόλπο Καλλονής ενημερώθηκαν στις αλυκές για την συλλογή και παραγωγή του αλατιού, απόλαυσαν τα πουλιά (φλαμίνγκο) και κατέληξαν στο Μουσείο Ελιάς της Αγίας Παρασκευής, όπου μετά την ξενάγησή τους , με την φροντίδα του Συνεταιρισμού γυναικών τους προσφέρθηκε μεσημεριανό γεύμα. Ακολούθησε βόλτα και αναψυκτικά στο χωριό και επέστρεψαν το απόγευμα στο κέντρο της Μόριας.

            Την επόμενη εβδομάδα η «Συνύπαρξη» θα διοργανώσει  άλλες δύο εκδρομές  με γκρουπ ασυνόδευτων παιδιών, ελπίζοντας ότι μέχρι να επιληφθούν οι αρχές της επιβαλλόμενης απομάκρυνσης  όλων των ασυνόδευτων  απ την φυλακή της Μόριας,  τα παιδιά  θα μπορέσουν σταδιακά να απολαύσουν «μια σταγόνα» ξενοιασιάς και  ελευθερίας» . Το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζεται οικονομικά απ την ΜΚΟ “DIAKONIE” (Soligen Γερμανίας).

Μοιράσου το άρθρο!