Κοινωνία

10/05/2013 - 13:15

Προς πώληση η νησίδα Άγιος Γεώργιος στην Πέτρα Λέσβου ; - Προβληματισμοί Κ. Μουτζούρη

Προς πώληση η νησίδα  Άγιος Γεώργιος στην Πέτρα Λέσβου ;

yle="text-align: justify;">«Το ότι παραχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ - Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσιου - διάφορες εκτάσεις ή εγκαταστάσεις άλλου είδους για αξιοποίηση τους από υποψήφιους επενδυτές δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι κατ ανάγκη κακό» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Κώστας Μουτζούρης μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου (Αναστασία Σπυριδάκη) με αφορμή δημοσιεύματα για αναζήτηση από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων επενδυτών για την πώληση της νησίδας του Αγίου Γεωργίου Πέτρας, και εκτάσεων στον Κότσινα και τον Μπουρνιά της Λήμνου, προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος. «Η περίπτωση της πώλησης της νησίδας του Αγίου Γεωργίου θεωρώ ότι είναι τραβηγμένη» είπε ο κ. Μουτζούρης «γιατί πρόκειται για περιοχή Natura, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Ερωτηθείς για το ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι «όπως έχει αποδειχθεί οι ΟΤΑ δεν είναι οι καλύτεροι επιχειρηματίες για τέτοιες αναπτύξεις. Σε πολλούς ΟΤΑ όπως και υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν μείνει, πρόσθεσε, πολλές περιουσίες αναξιοποίητες που σήμερα εξαιτίας της εγκατάλειψης έχουν καταστραφεί. Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις ΟΤΑ που έκαναν πολύ καλή δουλειά όπως στην περίπτωση της Κω όπου ο Δήμος έχει αναλάβει την αξιοποίηση της Μαρίνας με πολύ καλά αποτελέσματα».

Για την νησίδα του Αγίου Γεωργίου που είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιοχή Natura η όποια εκμετάλλευση γίνει κατέληξε ο κ. Μουτζούρης «εάν και εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον είναι πολύ σημαντικό να συμβαδίζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Πιστεύω ότι εκείνο που προέχει στην παρούσα στιγμή είναι να είμαστε σε εγρήγορση όσον αφορά τους όρους των συμβάσεων».

πηγή: ΕΡΑ Αιγαίου


 

info:
 ΟΝΟΜΑ ΝΗΣΟΥ :    ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ :    39ο 20' 6''
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ :    26ο 8' 47''
ΕΚΤΑΣΗ (σε τετραγωνικά χιλιόμετρα) :    0.168
ΜΗΚΟΣ ΑΚΤΗΣ (σε χιλιόμετρα) :    1.712

Το σημαντικότερο νησί της συστάδας των νησιών που βρίσκονται απέναντι από την Πέτρα Λέσβου . Το όνομά του το πήρε από το εκκλησάκι που βρίσκεται επάνω του. Η εκκλησία αυτή αναφέρεται και στο έργο του Γαβριήλ Μητροπολίτου Μηθύμνης (1618-1621) με τίτλο "Περιγραφή της Λέσβου" ως εξής : " 47. Έμπροσθεν αυτής (Πέτρας) ως από σημείου ενός, εισί νήσοι μικροί. Εν τη μείζονι νήσω 'εστι ναός άνω του αγίου Γεωργίου και ύδωρ αγαθόν" . Πράγματι εκτός του εκκλησάκι πάνω στο νησί και σήμερα υπάρχει πηγάδι με πόσιμο νερό. Το ύψος του νησιού είναι περίπου 40 μέτρα. Έχει μεγάλη βλάστηση με πεύκα και θάμνους , επίσης ζούν κουνέλια. Πάνω στο νησί υπάρχει φάρος και κατοικία. Τό νησί μέχρι σήμερα ήταν στην ιδιοκτησία της  Κτηματικής Τράπεζας και χρησιμοποιείται για βοσκή και τουρισμό..Παλιότερα χρησιμοποιούνταν για σπορά και κηπευτικά.Πάνω στο νησί ζούν πολλοί γλάροι.

Μοιράσου το άρθρο!