Κοινωνία

19/01/2012 - 14:16

Προσεχώς Κοινωνικό Παντοπωλείο στην πόλη της Μυτιλήνης

Στη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου προχωρά ο Σύνδεσμος  Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου έχοντας ως  σκοπό  την κάλυψη των  πρωτογενών αναγκών επιβίωσης των απόρων οικογενειών  του νησιού. Παράλληλα με τη δράση αυτή θα προωθηθεί και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ανακύκλωσης και  επαναδιάθεσης προϊόντων καθώς και η οργάνωση δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Συνδέσμου  όπως αυτό έχει σχεδιαστεί μέχρι τώρα θα παρέχονται δωρεάν είδη παντοπωλείου, ρούχα,  έπιπλα, παιχνίδια, βιβλία, είδη οικιακού εξοπλισμού και  απορρυπαντικά σε επιλεγμένες οικογένειες. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο τη δικτύωση, ενίσχυση και συνεργασία συλλόγων και διαφόρων άλλων πρωτοβουλιών, ομάδων και θεσμών  κοινωνικού και περιβαλλοντικού  χαρακτήρα καθώς και την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το κοινωνικό παντοπωλείο θα λειτουργεί σε κεντρικό σημείο της πόλης σε χώρο που θα παραχωρηθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Στο χώρο του παντοπωλείου θα πρέπει να υπάρχει μια αποθήκη συγκέντρωσης των υλικών, διαμορφωμένος χώρος έκθεσης προϊόντων (ράφια) αλλά και ένας ή περισσότεροι καταψύκτες για τρόφιμα. Για παράδειγμα μπορεί να παραχωρηθεί (με χρησικτησία) κάποιο από τα δημοτικά καταστήματα, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και ταυτόχρονης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δήμου.

Τα κριτήρια για τους  δικαιούχους

Η επιλογή των οικογενειών που θα έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο θα γίνει από ειδική επιτροπή, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, σε συνεργασία με τα αρμόδια γραφεία- διευθύνσεις άσκησης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και της Περιφέρειας. Οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προσκομίσουν μια σειρά από δικαιολογητικά (π.χ. εκκαθαριστικό, κάρτα ανεργίας, λογαριασμοί ΟΤΕ/ΔΕΗ, ιατρικές γνωματεύσεις, μισθωτήριο κλπ.). Αφότου πάρουν την έγκριση της ειδικής επιτροπής θα μπορούν να παραλάβουν την ειδική κάρτα.

Το κοινωνικό παντοπωλείο θα εφοδιάζεται από επιχειρήσεις- χορηγούς, οι οποίοι  θα διαφημίζονται μέσω του παντοπωλείου και μέσω του δικτύου των ΜΜΕ, από όπου θα προωθείται η κίνηση. Οι επιχειρήσεις θα παρέχουν είδη παντοπωλείου και ρούχα, από το αδιάθετο εμπόρευμα των καταστημάτων τους. Οι συμπολίτες μας πέρα από την εθελοντική προσφορά της εργασίας τους και τη διάδοση του σκοπού της κίνησης αυτής, θα μπορούν να εφοδιάζουν το παντοπωλείο με τρόφιμα, γάλα, χυμούς, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, έπιπλα, οικιακό εξοπλισμό κλπ. τα οποία θα βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Τα προϊόντα που θα διατίθενται είναι τρόφιμα, ποτά αλλά και καινούρια ή μεταχειρισμένα έπιπλα, ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, οικιακός εξοπλισμός κλπ. Παράλληλα στόχος  της  προσπάθειας αυτής είναι η επαναχρησιμοποίηση και επαναδιάθεση προϊόντων όπως και η  ανάπτυξη της εναλλακτικής ανακύκλωσης μέσω της επαναχρησιμοποίησης των άχρηστων αντικειμένων η οποία συμβάλει  στην κάλυψη αναγκών και επιθυμιών για ορισμένους συμπολίτες μας, στην μείωση  του όγκου των απορριμμάτων, στην ενίσχυση και προώθηση πρωτοβουλιών κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Οι  συμπολίτες  που  θα ήθελαν να  στελεχώσουν  την προσπάθεια αυτή  θα  μπορούν να προσφέρουν  εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό παντοπωλείο  εργαζόμενοι σε δίωρες βάρδιες.  Παράλληλα όπως αναφέρει και η σχετική πρόταση του Συνδέσμου των Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου  θα μπορούσε να γίνει και προσφορά εργασίας στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης φοιτητών, προσφορά εργασίας από πολίτες ή ακόμα και από τους ίδιους τους απόρους. Όσοι  θα εργάζονται ως εθελοντές θα τους σημειώνονται  οι ώρες εργασίας και θα έχουν σημαντική έκπτωση (30-50%)  από συγκεκριμένα συμβεβλημένα  καταστήματα επιχειρήσεις, αναλόγως των ωρών εργασίας τους, αλλά και καταγεγραμμένη  προϋπηρεσία (κοινωνική απασχόληση), αναγνωρισμένη από τον πρώτο και δεύτερο  βαθμό αυτοδιοίκησης.

Τέλος, μια φορά την εβδομάδα τα μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Λέσβου θα διοργανώνουν και προσφορά  έτοιμου  φαγητού για όσους το έχουν ανάγκη.  (ήδη υπάρχουν προσφορές από μέλη του συνδέσμου).  Ανάλογα κοινωνικά παντοπωλεία λειτουργούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας τα οποία έχουν βοηθήσει σημαντικά τους αναξιοπαθούντες οι οποίοι πληθαίνουν καθημερινά λόγω της οικονομικής κρίσης.

πηγη: ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

------------------- Μυτιλήνη,Λέσβος, Lesvosnews, Lesvos news

--------------------------------------

κάντε like στην επίσημη σελίδας του Lesvosnews στο Facebook

--

Μοιράσου το άρθρο!