Κοινωνία

15/11/2021 - 12:06

«Πρώτα διασώζουμε και μετά συζητάμε όλα τα άλλα» - Ξεκίνησε από τη Λέσβο το 2015 και συνεχίζει...

Στον απόηχο του επεισοδίου μεταξύ της ολλανδής δημοσιογράφου Ινγκεμποργκ Μπούεχελ και του έλληνα πρωθυπουργού, που συζητήθηκε δυσμενώς σε όλη την Ευρώπη, η Ναταλία Γερμανού (και τις αξίζουν εύσημα γι αυτό) κάλεσε τον έλληνα διασώστη, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρές επιθέσεις και συκοφάντηση από ακροδεξιά και κυβερνητικά στελέχη λόγω του ότι αναδεικνύει τις βίαιες επαναπροωθήσεις και τις παράνομες ενέργειες του ελληνικού κράτους στο Αιγαίο.

«Το διεθνές δίκαιο επιτάσσει ότι είναι καθήκον όλων μας να βοηθήσει κάποιον που πνίγεται. Πρώτα τους διασώζουμε και μετά συζητάμε όλα τα άλλα», δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος.

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις διασώσεις προσφύγων από τη Λέσβο στο απόγειο της προσφυγικής ροής το 2015, με μια ομάδα αλληλέγγυων. Πήγαμε εκεί και προσφέραμε ρούχα φαγητό και περίθαλψη, στο αποκορύφωμα των αφίξεων προσφύγων», δήλωσε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος και συνέχισε: «Εκείνη την περίοδο ήμουν άνεργος. Είχα αρχικά προγραμματίσει να πάω για δυο εβδομάδες για να βοηθήσουμε όπως μπορούσαμε, να δίνουμε ρούχα και φαγητά στην παραλία. Ήταν όμως τόσο συνταρακτικά αυτά που βιώσαμε που δεν γινόταν να φύγουμε. Τελικά κάτσαμε 9 μήνες. Ήταν αδιανόητο να βλέπεις ολόκληρες οικογένειες με ένα πλαστικό βαρκάκι, να διασχίζουν το Αιγαίο με όλα τους τα υπάρχοντα».

«Το γεγονός που μας επηρέασε όσο τίποτα άλλο και μου άλλαξε τη ζωή για πάντα ήταν το μεγάλο ναυάγιο στις 28 Oκτωβρίου το 2015, στη βόρεια Λέσβο, στο Μόλυβο, όπου μια βάρκα με 300 πρόσφυγες βούλιαξε, ελάχιστα μίλια από την ακτή. Βλέπαμε το ναυάγιο απο τη στεριά και ξέραμε πως δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Η χειρότερη αίσθηση, να βλέπεις ανθρώπους να πνίγονται και να μην έχεις το μέσο να τους βοηθήσεις», τόνισε ο έλληνας διασώστης.

«Δεν υπήρχαν ΜΚΟ, δεν υπήρχε τίποτα, μόνο οι ψαραδες του νησιού μπόρεσαν να βοηθήσουν. 70 άνθρωποι χάθηκαν εκείνη τη μέρα. Τότε αποφασίσαμε με την ομάδα μου να στήσουμε μια ομάδα διάσωσης και αυτό κάναμε για εννιά μήνες». 

 

-----

 

up date δήλωση του Ιάσονα Αποστολόπουλου:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που μια συντηρητική κυβέρνηση ελέγχει σχεδόν απόλυτα το τηλεοπτικό τοπίο και σε ένα συντριπτικό ποσοστό το σύνολο των ΜΜΕ. 23 ώρες το 24ωρο, οι κάτοικοι αυτής της χώρας ακούμε στο repeat το κυβερνητικό αφήγημα.

 

Σε αυτό το καθεστώς, ένα 7 λεπτό συζήτησης με την Ναταλία Γερμανού, χθες στην εκπομπή της, με θέμα την καθολική υποχρέωση διάσωσης ανθρώπινων ζωών (ναι οι πρόσφυγες είναι και αυτοί άνθρωποι) ήταν αρκετά για να ξεχυθεί ένα κύμα χυδαιότητας και να ζητούν την κεφαλή της επί πίνακι.

 

Ο ακροδεξιός μηχανισμός πήρε μπροστά και ξεκίνησε ένας οχετός μαζικής λάσπης, fake news, στοχοποίησης και παραληρηματικής συκοφαντίας απέναντι και στους δυο μας. Όπως και η Beugel έτσι και η Ν. Γερμανού, ως γυναίκες στοχοποιήθηκαν έξτρα με άφθονο σεξιστικό και μισογυνικό μένος.

Η δολοφονία χαρακτήρα είναι μια κλασσική τακτική απέναντι σε άτομα που ασκούν ενοχλητική κριτική στο κράτος αφού διαστρέφει την κουβέντα απο την ουσία του ζητήματος στην εξόντωση του υποκειμένου και λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επόμενους. Για ένα περίεργο λόγο και τα 3 αυτά πρόσωπα συνδεόμαστε με το προσφυγικό.

Μήπως αυτή η λύσσα του κράτους να φιμωθεί κάθε κριτική λέει πιο πολλά από την κριτική την ίδια; Ο φορέας αυτής της μαζικής επίθεσης είναι κυρίως ανώνυμοι λογαριασμοί στο Twitter.

Έτσι, ενώ ιστορικά η ανωνυμία λειτουργούσε για να προστατεύει τα άτομα από την αυθαιρεσία της εξουσίας, εδώ χρησιμοποιείται για να εντείνει την αυταρχικότητα της εξουσίας, για να τρομοκρατήσει και να ενισχύσει κι άλλο το βαθύ κράτος, μια και όλο αυτό το κύμα λασπολογίας δεν είναι αυθόρμητο, αλλά απόλυτα συντονισμένο.

Αλληλεγγύη στην Ναταλία, στην Ingeborg και σε κάθε αποδεκτ@ ρητορικής μίσους. Να μπει ένα φρένο στον ακροδεξιό οχετό και στην ασφυξία της δημόσιας σφαίρας». 

Δείτε βίντεο  από την εκπομπή:

 

πηγη: 2020mag.gr

Μοιράσου το άρθρο!