Κοινωνία

12/03/2011 - 09:25

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Την Τρίτη 15 Μαρτίου, θα συζητηθεί το θέμα των κεραιών στο περιφερειακό συμβούλιο στην Μυτηλήνη! Μια από τις δράσεις που προώθησε πρόσφατα η ομάδα  Κοινωνία Ενεργών Πολιτών Σάμου μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες, είναι ο έλεγχος της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στην Σάμο. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βλάπτει την υγεία ανθρώπων, ζώων και φυσικού περιβάλλοντος! Το σύστημα που τοποθετούνται έως τώρα οι κεραίες των διαφόρων εταιρειών και μάλιστα της κινητής τηλεφωνίας, ισχυρής ισχύος κεραιών, είναι χωρίς να έχει προηγηθεί μια ολοκληρωμένη συνολική τεκμηριωμένη μελέτη. Επί πλέον δεν γνωρίζουμε τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουμε, αφού μόνο περιστασιακά ελέγχονται κάποιες κεραίες.

Στοχεύοντας στην μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στην Σάμο, αλλά και σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου, όπου υπαγόμαστε σαν περιφέρεια, προτείνουν  να εφαρμοστεί συγκεκριμμένο πλαίσιο ελέγχου αυτής της ακτινοβολίας.

To ψήφισμα που ακολουθεί είναι ανοιχτό και καλούνται να το υπογράψουν όλοι οι φορείς , σύλλογοι , ομάδες.

Στοχεύοντας  στον περιορισμό της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στα νησιά μας, προτείνουμε:

1. Ολοκληρωμένη μελέτη  σχεδιασμού πρωτογενών και δευτερογενών  πηγών ΗΜΑ δικτύου κεραιών κάθε φύσεως ΗΜΑ (κινητή τηλεφωνία, Τηλεόραση, ράδιο, ασύρματα δίκτυα,κλπ)

α. Αίτημα στις 3 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, να καταθέσουν  άμεσα  ολοκληρωμένο σχέδιο κάλυψης των  νησιών, με λεπτομερή αναφορά στις θέσεις και συχνότητες που έχουν οι κεραίες υψηλής, μέσης και χαμηλής ισχύος. Σήμερα  η cosmote  έχει τοποθετήσει κεραίες μέσα στους οικισμούς και στις αστικές περιοχές, σε ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις που διαθέτει σε πόλεις και χωριά. β.Στόχος,  πυκνό δίκτυο χαμηλής ισχύος, ώστε ταυτόχρονα να υπάρχει  ισχυρό σήμα στα κινητά μας, αλλά  να προκαλείται η ελάχιστη δυνατή ηλεκτρομαγνητική επίδραση κατά τη χρήση. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ,- κατά παραδοχή των εταιρειών-τα νέας γενιάς κινητά, εκπέμπουν συχνά διπλάσια ακτινοβολία, απ' ότι τα αμέσως προηγούμενα. Δηλαδή   με την νέα γενιά κινητών, διπλασιάζεται ο κίνδυνος και η έκθεση μας στην ακτινοβολία!

2. Μέτρηση  σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα  2 φορές  ετησίως  της  ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κινητή μονάδα του προγράμματος Ερμής (Πανεπιστήμια  Αθηνών & Θεσ/νικης) σε συνεργασία με την περιφέρεια και  τους δήμους του βορείου Αιγαίου.

Αυτό ως μια μόνιμη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, και επί πλέον  όπου και όταν κρίνεται αναγκαίο.

Το Αρχιπέλαγος, θα διαθέτει  στο άμεσο μέλλον, φορητή μονάδα διασυνδεδεμένη στο δίκτυο Ερμής, η οποία θα βρίσκεται μόνιμα στην περιοχή της Σάμου. Θα  μπορεί να παρέχει άμεσα αποτελέσματα, τα οποία παράλληλα θα τεκμηριώνονται από  εξειδικευμένους επιστήμονες του  προγράμματος  Ερμής.

Γνωρίζουμε ότι  για τις κεραίες τηλεόρασης & ραδιοφωνίας, υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, που καθορίζει τη λειτουργία και τοποθέτηση, καθώς και την εκπομπή  συγκεκριμένης ισχύος. Προτείνουμε  με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης να εφαρμοστεί  το θεσμικό πλαίσιο.

 

Μοιράσου το άρθρο!