Κοινωνία

16/02/2020 - 16:28

Ψύχραιμη φωνή από το χωριό που σήκωσε το βάρος το προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο

Ο Σύλλογος Σκαμνιωτών Λέσβου «Παναγιά η Γοργόνα» εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την άσχημη τροπή που παίρνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα στο νησί μας.  Η υπερσυσσώρευση και εγκλωβισμός πληθυσμού άνω των 20000 στο νησί έχει ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες τόσο για τους ντόπιους κατοίκους όσο και για τους πρόσφυγες-μετανάστες.                                                                     

Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεση μας στην επιχειρούμενη μετατροπή του ακριτικού νησιού μας σε φυλακή και αποθήκη  χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων, με διαδικασίες που θυμίζουν εμπνεύσεις άλλων εποχών, όπως είναι το μέτρο επίταξης δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ακολουθείται μεθοδευμένα και συνειδητά η πολιτική εγκλωβισμού στο νησί μας για να μην δυσαρεστηθούν παράγοντες και κάτοικοι άλλων περιοχών. Μας βρίσκουν αντίθετους ακραίες φωνές που δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες- μετανάστες, επιδιώκοντας να στρέψουν εναντίον τους την αντίδραση των κατοίκων. 

Το μικρό μας χωριό σήκωσε για πολλά χρόνια μεγάλο και δυσανάλογο βάρος της προσφυγικής κρίσης και αναδείχθηκε φάρος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, συγκεντρώνοντας βλέμματα θαυμασμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σ’ αυτή τη στάση ανθρωπιάς μένουμε σταθερά προσηλωμένοι. 

Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης σύσσωμου του Λεσβιακού λαού και των αιρετών εκπροσώπων του.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Άμεση και μαζική αποσυμφόρηση.
  • Καμιά νέα δομή στο νησί. Ισοκατανομή προσφύγων-μεταναστών σ’ όλη τη χώρα.
  • Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας.
  • Επιτάχυνση διαδικασιών παροχής ασύλου.
  • Πίεση στην ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.
  • Αναθεώρηση συνθήκης Δουβλίνου και συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
  • Καταγραφή και έλεγχος ΜΚΟ και όχι δαιμονοποίηση

Μοιράσου το άρθρο!