Κοινωνία

22/09/2017 - 20:13

Ρατσιστική επίθεση κατά πρόσφυγα στη Μυτιλήνη

Θ

ύμα ρατσιστικής επίθεσης έπεσε νεαρός Σύριος στη Μυτιλήνη σε μία υπόθεση που πέρα από αποτροπιασμό προκαλεί ερωτηματικά όχι μόνο για την επίθεση αυτή καθ’ αυτή, αλλά και για την απροκάλυπτη δημόσια ομολογία της επίθεσης σε σελίδα ρατσιστικού περιεχομένου στο facebook. Η επίθεση έγινε εναντίον του ατόμου με τα αρχικά του ονόματος που εμφανίζονται στον λογαριασμό του στο facebook να είναι Α.A.A.Κ, ο οποίος μιλώντας στο freereporter, έκανε λόγο για τρεις επιθέσεις που έγιναν εναντίον του και τον οδήγησαν να εγκαταλείψει το νησί τρομοκρατημένος.

Η απίστευτης κυνικότητας ομολογία της μίας τουλάχιστον επίθεσης, έγινε στη σελίδα του facebook με τον ονομασία Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης. Ο διαχειριστής ή οι διαχειριστές της εν λόγω σελίδας στην ανάρτηση που μπορείτε να δείτε παρακάτω, στις 2 Αυγούστου, δημοσίευσαν το προφίλ του προσωπικού λογαριασμό facebook του νεαρού Σύριου, υποστηρίζοντας ότι “την πέφτει σε κοριτσάκια στην Προκυμαία και τους λέει ότι θα τα πάρει Σουηδία και θα τα παντρευτεί” και ότι “τους τάζει λαγούς με πετραχήλια” καλώντας παράλληλα και “κάποιους γονιούς που είχαν πρόβλημα” να μιλήσουν.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο βρίσκεται στα σχόλια που ακολουθούν της ανάρτησης. Στις 4 Αυγούστου, ο χρήστης με τα αρχικά Γ.Τ. γράφει τα εξής: “Σήμερα έκανε την πρώτη του βουτιά στο λιμάνι! Από αύριο τα καλύτερα!”

Θράσος ή ασυλία;

Προφανώς τα “καλύτερα” στα οποία αναφέρεται ο… πατριώτης, ήταν η περαιτέρω στοχοποίηση ενός ανθρώπου που φαίνεται ότι για τους θιασώτες της ρατσιστικής ρητορικής ήταν ένας ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος.

Ο νεαρός Σύριος όχι μόνο επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη επίθεση, αλλά έκανε λόγο για συνολικά τρεις επιθέσεις που δέχτηκε και υποστήριξε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Πρόσθεσε επίσης ότι εγκατέλειψε το νησί για να “ξεφύγει από αυτούς”, ενώ έχει δεχτεί και ένα τουλάχιστον απειλητικό μήνυμα.

Πρέπει να τονιστεί ότι η σελίδα στο facebook της αυτοαποκαλούμενης πατριωτικής κίνησης Μυτιλήνης, περιέχει έναν οχετό ύβρεων και βρίθει υποτιμητικών αλλά και απειλητικών σχολίων εναντίον των αλλοδαπών αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για μία σελίδα με ανοικτά ακροδεξιό προφίλ, με ακόλουθους που δηλώνουν οπαδοί της Χρυσής Αυγής, με εχθρικές αναρτήσεις γα κάθε πρωτοβουλία βοήθειας και αλληλεγγύης προς τους “αλλόθρησκους”, με ευθείες απειλές προς αλληλέγγυους.

Ενδεικτικό του διανοητικού επιπέδου μερίδας των ακολούθων της σελίδας είναι ένα σχόλιο που υπάρχει στην ανάρτηση για τον Σύριο, το οποίο γράφει αυτολεξεί: “Τωρα εξηγηται λοιπον γιατι μας εχουν χεσμενους εμας οι κοπελες και ουτε μας κοιταν στο δρομο…τους εχει παρει τα μυαλα αυτος ο ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣ”.

Χαρακτηριστική επίσης, είναι η αντίδραση του, προαναφερθέντος, Γ.Τ. σε άλλη ανάρτηση, όπου βρίζει με ποταπό τρόπο ένα άτομο με ψευδώνυμο που έχει δημοσιεύσει στο twitter μία εκδήλωση αλληλεγγύης σε απεργούς πείνας στη Μυτιλήνη, έχοντας προσθέσει κάτω από το ελεεινό σχόλιό του μία φωτογραφία όπου φαίνεται μπλούζα της Χρυσής Αυγής.

Πέρα από τα εμετικά σχόλια που βρίσκονται διάσπαρτα στη σελίδα αυτή, είναι εντυπωσιακό, το πόσο απροκάλυπτα έγινε η ουσιαστική παραδοχή της επίθεσης εναντίον του νεαρού Σύριου.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα των δημοσιεύσεων της σελίδας αυτής, φέρνει στο μυαλό το πρώτο διάστημα της εισόδου της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο, όταν οι επιθέσεις εναντίον ξένων ήταν στην καθημερινή ατζέντα, με την πολιτεία να παρακολουθεί απαθής τις πρωτόγνωρες μέχρι τότε εικόνες. Μέχρι που φτάσαμε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 για να φανεί ξεκάθαρα το μέγεθος της εγκληματικής αμέλειας που είχε επιδειχθεί μέχρι τότε. Φαίνεται ότι ένα παρόμοιο αίσθημα ατιμωρησίας διακατέχει για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο τους Λέσβιους θιασώτες του ρατσισμού.

 

Αλήθεια, η δημόσια ομολογία μίας επίθεσης κατά ενός ανθρώπου και η ταυτόχρονη, έστω και έμμεση, απειλή για νέες μελλοντικές επιθέσεις δεν επισύρει αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση; Εκτός αν περιμένουμε να επαναληφθεί η Ιστορία προκειμένου να χυθούν εκ νέου κροκοδείλια δάκρυα. Ο στόχος των ρατσιστών, πάντως, επετεύχθη. Ο… διαφθορέας των νέων κοριτσιών της Μυτιλήνης τρομοκρατήθηκε και έφυγε από το νησί. Μπορούμε πλέον να κοιμόμαστε ήσυχοι.

 

Καληνύχτα μας.

 

 

πηγη:

Νίκος Κασκαράς / http://freereporter.gr/

Μοιράσου το άρθρο!