Κοινωνία

14/12/2022 - 18:16

Σάββατο 17 Δεκέμβρη στη Μυτιλήνη: Στέλνουμε πίσω τον βαρύ λογαριασμό της ακρίβειας

Από το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο

Συλλαλητήριο-Πικετοφορία, Σάββατο 17 Δεκέμβρη στις 10:30 π.μ.

στο Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43)

Στέλνουμε πίσω τον βαρύ λογαριασμό της ακρίβειας, των περικοπών, της επιδρομής στο εισόδημα και τις ανάγκες του λαού!

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες,

Έχουμε πλέον χορτάσει από σωτήρες και η υπομονή των εργαζομένων έχει εξαντληθεί και έχει μετατραπεί σε οργή και αγανάκτηση.

Αυτή πρέπει να κατατεθεί στον οργανωμένο αγώνα και να γίνει χείμαρρος διεκδίκησης για όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα εμείς και οι οικογένειές μας.

Αυτό ήταν και το μήνυμα της μεγάλης απεργίας στις 9 Νοέμβρη που ήταν από τις πιο μαζικές των τελευταίων ετών, με χιλιάδες εργαζόμενους πανελλαδικά να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις και ακόμη περισσότερους να νεκρώνουν εκατοντάδες χώρους δουλειάς.

Η 9η Νοέμβρη έστειλε ηχηρό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα.

Ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι δεν συμβιβάζονται με την βαρυχειμωνιά και την φτώχεια που προετοιμάζουν μεθοδικά οι εργοδότες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα διάφορα PASS και VOUCHER, τα καλάθια του νοικοκυριού για να ξεστοκάρουν τα supermarket ή την ξεφτίλα του καλαθιού του «Αη Βασίλη».

Δεν υπάρχει Αη Βασίλης, ούτε και το ψυγείο μας γεμίζει επειδή συγκρατούνται ψηλά οι τιμές σε προϊόντα ετικέτας, ούτε το σπίτι ζεσταίνεται αν δεν έχεις πετρέλαιο, αν δεν έχεις να πληρώσεις το ρεύμα.

Όπως έγινε και με την πολύτεκνη οικογένεια στην Αγιάσο, που έκοψαν το ρεύμα, αλλά κάτω από την πίεση που άσκησε το Εργατικό Κέντρο και κάτοικοι του χωριού, επανασυνδέθηκε, αναδεικνύοντας πως δεν χωράει αναμονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, σε όλους αυτούς που υπόσχονται προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας και κάθε φορά μας φορτώνουν επιπλέον βάρη στην πλάτη μας.

Δεν πρόκειται να παγώσουμε για τα κέρδη τους, αντίθετα δυναμώνουμε τη διεκδίκηση μας, με νέους αγώνες σε κάθε κλάδο, χώρο δουλειάς και γειτονιά, προετοιμαζόμαστε για νέα απεργία μέσα στον Γενάρη.

 

Διεκδικούμε:

  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένας πλειστηριασμός.
  • Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και το ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια, και αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένας πλειστηριασμός.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης.
  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών Συμβάσεων, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης και των τριετιών.
  • Διαγραφή χρεών στους επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας.
  • Δραστική μείωση των Δημοτικών τελών για εργαζόμενους και επαγγελματίες.
  • Άμεση καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου στους οφειλόμενους.
  • Προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη κενών στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Μέτρα πρόληψης για την υγεία, σε Πανεπιστήμιο και σχολεία.
  • Δωρεάν παρκινγκ στο λιμάνι και όπου απαιτείται κάρτα ελεγχόμενης στάθμευσης. 

------

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – OAEE - ΙΚΑ- ΕΛΤΑ - ΝΑΤ 

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ 

ΠΡΟΣ

 ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΕΦΚΑ (Συνταξιούχους  ΙΚΑ-Συνταξιούχους Δημοσίου-Συνταξιούχους ΝΑΤ-ΟΑΕΕ-ΕΛΤΑ-όλο το Λεσβιακό λαό).

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ, ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Κομνηνάκη 43)

   Συνάδελφοι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τελευταία έχουν οδηγήσει τους συνταξιούχους σε απόγνωση και εξαθλίωση. Σε όλη την Ελλάδα οι συνταξιούχοι βρίσκονται στο πόδι. Είμαστε ξανά στο δρόμο του αγώνα, γιατί δεν ανεχόμαστε την απαίσια μαύρη προπαγάνδα τα ψέματα και τις μισές αλήθειες από κυβέρνηση, μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που είναι χειρότερα από ψέμα.

  Όταν ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς 12 και 13% και το ποσοστό που θα δοθεί θα είναι της τάξης του 7,5%. Όταν αυτό το ποσοστό δεν θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις.

  Όταν ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καμιά αύξηση γιατί με τον νόμο 4387/16 του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), φορτώθηκαν την λεγόμενη «προσωπική διαφορά», νόμο που θα καταργούσε η ΝΔ, αλλά τον διατηρεί και τον εφαρμόζει.

  Όταν όλοι οι συνταξιούχοι αντί να πάρουν την πληρωμένη 13η σύνταξή τους θα λάβουν 250 ευρώ και  μόνο αυτοί που έχουν φορολογικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.600 ευρώ, δηλαδή κάτω από 800 ευρώ στο σύνολο κύριας και επικουρικής και αυτό το πενιχρό επίδομα έχουν το θράσος να το ονομάζουν «δώρο».

  Όταν χαρίζονται δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό σε επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του ταμείου ανάκαμψης, αλλά και τα δισεκατομμύρια αυτών που χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τους συνταξιούχους και στον λαό «χαρίζεται» το «τρύπιο καλάθι του νοικοκυριού».

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε:

  • Επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης σε 24ωρη βάση και πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων.
  • Στελέχωση και κάλυψη κενών σε γιατρούς, σε μόνιμη βάση και νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και 50% μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη.
  • 50% μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φόρου στα καύσιμα.
  • 50% μείωση στα εισιτήρια και την καταβολή χρημάτων για το μεταφορικό ισοδύναμο.
  • Την άμεση καταβολή των πληρωμένων δώρων μας (13η-14η σύνταξη).
  • Την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξιμες αποδοχές μας. Να δοθεί αύξηση μετά από 13 χρόνια σε όλες τις συντάξεις κύριες και επικουρικές.
  • Αύξηση της εθνικής σύνταξης στα 650 ευρώ, από 360 και 384, που είναι σήμερα.
  • Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των αναδρομικών, Επικουρικών και Δώρων του 11μηνου για το 2015.
  • Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση στο δημόσιο σύστημα υγείας με άμεση πρόσληψη  γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, να εκκαθαριστούν και να αποδοθεί στους δικαιούχους το  συνολικό ποσό των συντάξεων τους, κύριας, παράλληλης, διαδοχικής, εφάπαξ, επικουρικής.

  Είμαστε ξανά και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο δρόμο του αγώνα. Δεν κάνουμε αγώνα για τον αγώνα, αλλά γιατί μόνο μέσα απ΄αυτόν αντιμετωπίσαμε και καθυστερήσαμε αντιλαϊκά μέτρα, καταφέραμε και λύσαμε κάποια προβλήματα. Σ’ αυτόν το αγώνα βρίσκεται η προοπτική για να καλυτερέψουμε τη ζωή μας. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι μέσα από την εναλλαγή των κυβερνήσεων στην εξουσία θα λυθούν τα προβλήματά μας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι αυτά δεν χωράνε στις πολιτικές τους, αφού αυτές καλύπτουν μόνο τα προβλήματα των επιχειρηματικών ομίλων.

           Έχουμε την πείρα μιας ζωής, αλλά και των τελευταίων χρόνων ότι όποιος θα παίρνει

την κυβερνητική σκυτάλη θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο.

   Με την μαζική συμμετοχή μας στους αγώνες θα βάλουμε φραγμό στις αντιλαϊκές τους πολιτικές.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΙΚΕΤΟΦΟΡΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2022 ΚΑΙ ΩΡΑ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Κομνηνάκη 43)

 

Μοιράσου το άρθρο!