Κοινωνία

30/10/2020 - 08:55

Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης του ΠΙΚΠΑ

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης του ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη Μυτιλήνης. 

 Αστυνομικές δυνάμεις παρουσία εισαγγελικών λειτουργών έχουν περικυκλώσει το χώρο και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν. Έξι οχήματα της αστυνομίας ετοιμάζονται να μεταφέρουν σήμερα και τα 74 άτομα που διαμένουν στον ΠΙΚΠΑ στο δημοτικό χώρο του Καρά Τεπέ.

Αξίζει να τονιστεί ότι η μεταφορά είχε προγραμματιστεί για χθες αλλά σταμάτησε δίνοντας χρόνο στους υπευθύνους της δομής να ετοιμαστούν.

Με τη σημερινή μεταφορά έχουμε την οριστική πλέον διακοπή της λειτουργίας της δομής από την οργάνωση «Lesvos Solidarity». Μια δομή που εδώ και 5 χρόνια έχει πάρει τα εύσημα για την προσφορά της στους πρόσφυγες. 

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει: 

Με ασφάλεια θα μεταφερθούν στην αναγνωρισμένη δημοτική δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ για ευάλωτα άτομα, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι τελευταίοι 74 διαμένοντες στην άτυπη δομή φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ Λέσβου. Σημειώνεται ότι η δημοτική δομή φιλοξενίας έχει σήμερα 524 κενές θέσεις. Επισημαίνεται ότι στη δομή του ΠΙΚΠΑ Λέσβου διέμεναν επίσης 21 ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία και μεταφέρθηκαν σε ειδικές δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής επέδωσε σήμερα την σχετική απόφαση μετακίνησης. Αναμένουμε από την ΜΚΟ που διαχειρίζεται την έκταση να συνεργαστεί για την ασφαλή μεταφορά των επωφελούμενων. Ο χώρος του ΠΙΚΠΑ αποτελεί δημόσια έκταση που παρέμεινε, τα τελευταία χρόνια, υπό κατάληψη, με την άτυπη δομή να λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο. Η ολοκλήρωση της μετακίνησης των 74 διαμενόντων θα έχει ως αποτέλεσμα και την απόδοση της έκτασης στο Δημόσιο, για να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

 

   

 

Μοιράσου το άρθρο!