Κοινωνία

19/11/2019 - 17:35

Το σενάριο για κλειστή δομή μεταναστών στη Λέσβο και... η παγίδα!

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά αύριο θα ανακοινωθεί – εκτός απρόοπτου - και επίσημα το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών που θα δημιουργηθούν σίγουρα  σε Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λέρο και Κω ενώ εξετάζονται και τα ενδεχόμενα δημιουργίας κλειστών δομών στην ηπειρωτική χώρα και σε άλλα νησιά.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ζήτησε να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και να δημιουργηθούν κλειστές δομές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο.  Η πρόταση του Περιφερειάρχη συμβαδίζει με το σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να υλοποιηθεί στη Λέσβο…

Και για να υλοποιηθεί χρειάζονται 3 προϋποθέσεις: α) να αδειάσει η Μόρια των 15.000 ατόμων  β) να βρεθεί ο χώρος ώστε να γίνει κλειστή δομή γ) να διατηρηθεί ο αριθμός των μεταναστών με βάση τη δυναμικότητα της κλειστής δομής.

Η β’ προϋπόθεση  είναι και ο μεγάλος γρίφος.  Σε ποια περιοχή της Λέσβου θα μπορούσε να γίνει κλειστή δομή; Σίγουρα στο τραπέζι έχουν πέσει δύο-τρία ονόματα περιοχών με το επικρατέστερο να είναι στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.  Θα δεχθούν όμως οι κάτοικοι της περιοχής έστω και αν απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το χωριό τους;  Πόσο γρήγορα μπορούν να στηθούν οι υποδομές και να δημιουργηθεί μια κλειστή δομή που θα φιλοξενεί τουλάχιστον 2000 άτομα;

Η α’ προϋπόθεση μοιάζει με ανέκδοτο! Η αποσυμφόρηση της Μόριας εδώ και δύο μήνες είναι το μεγάλο ανέκδοτο. Όσα άτομα φεύγουν από τη Μόρια προς την ηπειρωτική χώρα άλλα και τόσα και ακόμη περισσότερα έρχονται από τις τουρκικές ακτές. Η δημιουργία κλειστής δομής είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά; Άγνωστο.

Η γ’ προϋπόθεση που έχει σχέση με τις ροές ίσως να είναι η μεγάλη παγίδα… Και εξηγούμαστε:  Στο υποθετικό σενάριο όπου η κλειστή δομή που έχει δημιουργηθεί σε κάποιο σημείο της Λέσβου φθάσει γρήγορα σε υπερπληθυσμό τι θα γίνει;  Μήπως θα ανοίξει ξανά και η Μόρια;  Και μήπως τελικά η Λέσβος έχει θα αποκτήσει ακόμη μια δομή μεταναστών; Δεν χρειάζεται να τονιστεί ότι μια κλειστή δομή δύσκολα να επεκταθεί… δεν είναι Μόρια που μπαίνουν σκηνές σε ελαιοκτήματα και έχουμε αθόρυβα επέκταση.  Και ας μην ξεχνάμε ότι οι κλειστές δομές που θα αναγγείλει η Κυβέρνηση θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα  2000 άτομα. Επομένως με την αποδοχή μιας κλειστής δομής μήπως ανοίγουμε απλά την πόρτα για μια ακόμη δομή στη Λέσβο; 

Δεν είναι τυχαίο ότι και στη Λέσβο ακούγονται πολλές φωνές που είναι αντίθετες σε οποιαδήποτε δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο και αυτό που προτείνουν είναι η Μόρια να έχει μέχρι 3000 άτομα σύμφωνα με τη δυναμικότητά της. 

Ο Πρωθυπουργός για τις ροές και τη στάση της   Τουρκίας

Στη συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός στην εφημερίδα  Handelsblatt και στην ερώτηση "πόσο ακόμα θα αντέξει η χώρα» την έλευση κάθε μέρα εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά" απαντά:  «Αυτό είναι απαράδεκτο, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»  τονίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το μεταναστευτικό για να αναγκάσει την Ευρώπη να κάνει παραχωρήσεις. «Ανέφερα πολύ ανοιχτά στον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι δεν μπορεί να εκμεταλλεύεται τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αν θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα», προσθέτει.

«Τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους. Αυτό είναι απαράδεκτο γιατί παραβιάζει τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους επισημαίνει: «Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους 'στάθμευσης' για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο».

Στο ερώτημα «τι πρέπει να γίνει», ο πρωθυπουργός απαντά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί το πρόβλημα και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να δεχτεί τη στάση όσων «συμπεριφέρονται σαν να είναι αποκλειστικά ένα πρόβλημα της Ελλάδας».

«Θα πρέπει να δοθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζει. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προωθήσει τις προτάσεις του υπουργoύ Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου».
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στις ενέργειες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση, όπως η αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. «Όποιος δεν λαμβάνει άσυλο, πρέπει να επιστρέφει, είτε στην Τουρκία, είτε στη χώρα προέλευσής του. Γι' αυτό θα δημιουργήσουμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Εκτός αυτών, θα ενισχύσουμε την ακτοφυλακή μας για να μπορεί να επιτηρεί καλύτερα τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα των 4.000 ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα: «Γνωρίζετε τι θα συμβεί αν δεν φροντίσουμε αυτά τα παιδιά στα κατάλληλα ιδρύματα; Θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Θα έβλαπτε τόσο πολύ την Ουγγαρία ή την Πολωνία αν υποδέχονταν εκατό από αυτά τα παιδιά;» αναρωτιέται.

Μοιράσου το άρθρο!