Skip to main content
|

Σήμα κινδύνου αν δημιουργηθούν δύο Πολεοδομίες στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Κύριοι Δήμαρχοι,

 

Με την παρούσα επιστολή, επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 42858/06-08-2019 & 42860/06-08-2019 αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που αφορά στον τρόπο διάσπασης του ενιαίου Δήμου Λέσβου και στη δημιουργία,  δύο νέων Δήμων στο νησί της Λέσβου, και ειδικότερα στο κομμάτι που αναφέρεται στις Υπηρεσίες Δόμησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ως άνω αναφερθείσα απόφαση και τους μεταβατικούς Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), που καταρτίζονται με αυτή, δημιουργούνται δύο Υ.ΔΟΜ. στο νησί, μία σε κάθε νέο Δήμο. Άποψή μας είναι ότι η επικείμενη διάσπαση της υφιστάμενης Υ.ΔΟΜ. θα δημιουργήσει ποικίλα προβλήματα, τόσο στους πολίτες, όσο και στους μηχανικούς της νήσου, δεδομένων ότι :

α) Θα πρέπει να χωριστεί το αρχείο της, τόσο αυτό των οικοδομικών αδειών, όσο κι αυτό των λοιπών εγγράφων, ανάλογα με τη χωρική κατανομή, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αφού πρόκειται για 60000 οικοδομικές άδειες και άνω των 300.000 εγγράφων.

β) Η μετακίνηση των τεσσάρων υπαλλήλων της υφιστάμενης Υ.ΔΟΜ. στον Δήμο Δυτικής Λέσβου θα επιφέρει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Πολεοδομίας Μυτιλήνης, αφού στην ήδη υποστελεχωμένη Υπηρεσία θα πρέπει να τοποθετηθούν τέσσερις νέοι συνάδελφοι, που, προφανώς, δεν θα γνωρίζουν τη δαιδαλώδη πολεοδομική νομοθεσία, και ακόμα, τους Χάρτες Γης, Π.Δ Παραδοσιακών Οικισμών, ΣΧΟΟΑΠ κλπ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αποδυναμωθούν οι Υπηρεσίες των Δ/νσεων Περιβάλλοντος και Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, τη στιγμή που είναι προφανής η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού.

Το ΤΕΕ Β. Α. Αιγαίου, ως ο πρώτος Τεχνικός Σύμβουλος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προτείνει και προτρέπει τις δύο νέες Δημοτικές Αρχές της Λέσβου και τα νέα τους Δημοτικά Συμβούλια, να πάρουν αποφάσεις για κοινή Υ.ΔΟΜ. , τουλάχιστον μέχρι την τροποποίηση των νέων –μεταβατικών Ο.Ε.Υ. αυτών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν, ή και να εξαλειφθούν, τα όποια προβλήματα ανακύψουν, τόσο από την έλλειψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, όσο κι από την διάσπαση του αρχείου.

Ένα παράδειγμα, που συνηγορεί υπέρ των παραπάνω, αποτελεί ο Δήμος Κέρκυρας, όπου υπάρχει σαφώς πιο αυξημένος ρυθμός ανοικοδόμησης, σε σχέση με τη Λέσβο, ωστόσο η Υ.ΔΟΜ. αυτού  παραμένει ενιαία, παρά τη διάσπασή του σε τρεις νέους Δήμους.

Με τη σκέψη ότι θα πρυτανεύσει η λογική, παρακαλούμε, όπως απαντήσετε στην πρότασή μας αυτή, καθώς οι συναντήσεις και η έκθεση της κατάστασης, προφορικά, έχουν ήδη γίνει.

Κλείνοντας την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να ζητήσουμε από τις δύο νέες Δημοτικές Αρχές να χαράξουν το δρόμο της ενότητας και να δράσουν στο πνεύμα αυτής, σ’ αυτή τη δύσκολή, ομολογουμένως, συγκυρία, για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

 

 

                                                                          Για το Π. Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ

                                                                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

 

 

                                                                        ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ  ΜΑΝΩΛΑΚΕΛΛΗΣ

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία