Κοινωνία

25/09/2019 - 13:49

Στα όρια της κατάρρευσης το αστυνομικό προσωπικό της Λέσβου - Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΛΕΣΒΟΥ / ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΊΑΣ

ΠΡΟΣ:  α) ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ Β

                 ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ: κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Χ.

               β) ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ: κ. ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ Ι.

               γ) ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΚΕ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ: κ. ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ Μ.

               δ) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ: κ. ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ Κ.

               ε) ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: κ. ΚΥΤΕΛΗ Ε.

              στ) ΔΗΜΑΡΧΟ Δ. ΛΕΣΒΟΥ: κ. ΒΕΡΡΟ Τ.

 

   2014-2019:

   Μετράμε ήδη 5 χρόνια από την έκρηξη του μεταναστευτικού και τα προβλήματα - συνέπειες που έχει προκαλέσει στη χώρα, και ειδικότερα στα νησιά που υποδέχονται τους μετανάστες και τους φιλοξενούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες, και ιδιαίτερα χρονοβόρες δυστυχώς, διαδικασίες (ταυτοποίηση, ιατρική εξέταση, διαδικασία εξέτασης αιτήματος ασύλου, επανεισδοχές κ.λ.π).

   Πολλές υποσχέσεις  δόθηκαν κατά καιρούς από τους εκάστοτε Κυβερνώντες, αλλά το μοναδικό ορατό έργο τους σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι, η έλλειψη σεβασμού απέναντι στους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά ιδιαιτέρως απέναντι στους εργαζόμενους (Αστυνομικούς-Λιμενικούς- Πυροσβέστες - Πολιτικούς Υπαλλήλους) που καλούνται να διαχειρίζονται καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, το δυσβάστακτο αυτό φορτίο που καλείται μεταναστευτικό -προσφυγικό.

   Παρόλο που είναι  πασιφανές ότι το πρόβλημα έχει ξεφύγει προ καιρού της έννοιας του προσωρινού , μετατρεπόμενο σε μόνιμο και σαφώς επικίνδυνο, γεγονός το οποίο πλέον αποτελεί μέρος της  καθημερινότητάς μας, δυστυχώς, δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια για την ορθή, πρέπουσα και οφειλόμενη για τη διαχείρισή του .Αντίθετα οι λύσεις που έχουν δοθεί έως τώρα είναι προσωρινές, με ανεπιτυχή αποτελέσματα.

   Στο νησί μας δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία, δύο νέες Υπηρεσίες (το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου και το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Λέσβου), με αποκλειστική αρμοδιότητα το μεταναστευτικό. Οι Υπηρεσίες αυτές με «διαδικασίες εξπρές» στελεχώθηκαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, και όχι από αστυνομικούς άλλων Αστυνομικών Διευθύνσεων ανά την Επικράτεια, ως προβλέπεται για τις νεοϊδρυθείσες Υπηρεσίες από Προεδρικά Διατάγματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πληθώρα νέων προβλημάτων στις υπόλοιπες ήδη υποστελεχώμενες Υπηρεσίες της Δ.Α. Λέσβου και να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν πλέον στις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στην κοινωνία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης. Το μεγαλύτερο Αστυνομικό Τμήμα του Βορείου Αιγαίου, με πλήθος αρμοδιοτήτων (Δικαστήρια, Κρατητήρια, Μεταγωγές Κρατουμένων, Μέτρα Τάξης κ.α), το οποίο με μεγάλη δυσκολία ανταποκρίνεται στις απολύτως βασικές υποχρεώσεις του πλέον. Δείγμα της εγκατάλειψης που βιώνουν οι Υπηρεσίες μας, και κατ’ επέκταση η κοινωνία της Λέσβου, αποτελεί το γεγονός ότι η ανωτέρω Υπηρεσία εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών έχοντας στη διάθεση του για χρήση, ένα (1) μόνο περιπολικό όχημα και αυτό άνω των 20 ετών και των 240.000 χιλ/ων.

   Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, καθώς δεν έχει γίνει η παραμικρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για ενίσχυση των Υπηρεσιών είτε με νέα και ασφαλή στη χρήση τους υπηρεσιακά οχήματα είτε με αστυνομικό προσωπικό είτε με υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

    Κύριοι, Λέσβος δεν είναι μόνο το Κ.Υ.Τ.Α. της Μόριας,

Η Λέσβος αποτελεί  το τρίτο σε μέγεθος ελληνικό νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια, με έκταση 1.636 τετρ. χιλ/ων, έχει πληθυσμό τουλάχιστον 90.000 κατοίκους, με ιδιαίτερη γεωμορφολογία και πολλές απαιτήσεις μέσα στις οποίες ήρθε και εγκαταστάθηκε το μεταναστευτικό –προσφυγικό.

Η Μυτιλήνη η πρωτεύουσα της Λέσβου, μία πόλη των 28.000 χιλ/ων κατοίκων περίπου καλείται να αντιμετωπίσει τις ανάγκες 12.500 ατόμων στο ΚΥΤΑ Μόριας, 2.000 περίπου στη Δομή του Καρά Τεπέ και αγνώστου αριθμού ατόμων στις διάφορες δομές φιλοξενίας εντός της πόλεως. Ένας αριθμός ατόμων που αγγίζει πλέον το ½ του συνολικού πληθυσμού της πόλεως της Μυτιλήνης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.   

    Πέραν τούτου όμως, στη μεγάλη αυτή γεωγραφική έκταση της Λέσβου, υπάρχουν και περιφερειακά Αστυνομικά Τμήματα, τα οποία στεγάζονται ακόμα και σε ακατάλληλα κτίρια για τον 21ο αιώνα (ΑΤ Αγιάσου , ΑΤ Πλωμαρίου),τα οποία με το φιλότιμο και μόνο των αστυνομικών παραμένουν οριακά λειτουργικά, εξαιτίας της λειψανδρίας, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και της κακής κατάστασης των υπηρεσιακών οχημάτων, Αστυνομικά Τμήματα τα οποία χρήζουν άμεσης ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό διότι το υπάρχον αστυνομικό προσωπικό βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

    Παρόλο που η νέα Κυβέρνηση και ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός είχαν προαναγγείλει δέσμευση να δώσουν άμεση προτεραιότητα στην εύρεση λύσης για το μεταναστευτικό, δυστυχώς με τις έως τώρα ενέργειές τους έχουν πετύχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, με  συνέπεια να «βυθίζουν » ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία του νησιού μας.

    Πέραν των ανωτέρω εκτεθέντων, την «χαριστική βολή» ήρθε να δώσει στο νησί η Πολιτική και Φυσική μας Ηγεσία, κρίνοντας και αποφασίζοντας ότι η Γενική  Περιφερειακή Αστυνομική  Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου δε χρειάζεται ενίσχυση με Αστυνομικό Προσωπικό, όπου με μια ιστορική και άνευ προηγούμενου απόφαση δεν καλύπτει  ούτε μία από τις 25 κενές οργανικές θέσεις της Διεύθυνσής Αστυνομίας Λέσβου μας στις έκτακτες μεταθέσεις με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται !!!

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου ως θεσμοθετημένο και αντιπροσωπευτικό όργανο των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Δ.Α. Λέσβου, και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία της Λέσβου, κρούει των κώδωνα του κινδύνου. Τα ψυχικά και σωματικά μας αποθέματα εξαντλήθηκαν, η κατάσταση γίνεται ολοένα και  μη διαχειρίσιμη !!!

Με την παρούσα ανοιχτή επιστολή απευθυνόμαστε σε όλους εσάς προκειμένου να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε κάνει έως τώρα, ή που προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να ενισχυθεί η Διεύθυνση της Αστυνομίας Λέσβου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της διασφάλισης της ασφάλειας των συμπολιτών μας και την κρατική ασφάλεια του τόπου μας.

Αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα ώστε να υπηρετήσουμε σωστά όλοι μαζί την τοπική κοινωνία ως έχουμε ευθύνη. 

 

 

 

                Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

 

        ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος                                 ΦΤΕΡΓΙΩΤΗΣ Αθανάσιος

Μοιράσου το άρθρο!