Κοινωνία

01/12/2010 - 21:52

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο Νοσοκομείο 2-12-2010 (8:00-12:00)

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης (Βοστάνειο)

Συνάδελφοι-σες,

Το τελευταίο διάστημα ως σύλλογος εργαζομένων δεχόμαστε αλλεπάλληλα, κείμενα διαμαρτυρίας από τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου για τις ελλείψεις προσωπικού και την εξαντλητική υπερκόπωση που συνεπάγεται. Το ΔΣ στην κατεύθυνση αυτή: ÷ πραγματοποίησε συγκεντρώσεις τμημάτων και ειδικοτήτων, ÷ μετέφερε επανειλημμένως τα αιτήματα στη Διοίκηση του νοσοκομείου, ÷ γνωστοποίησε την διάσταση του προβλήματος στη Διοίκηση της 2ης Δ.Υ.Π.Ε. στέλνοντας στην έδρα της δύο φορές αντιπροσωπεία του ΔΣ, ÷ απευθύνθηκε ακόμα και στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, τέλος ÷ με συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ δημοσιοποίησε το πρόβλημα στους πολίτες του νησιού μας, αναδεικνύοντας απόλυτη προτεραιότητα τον νέο οργανισμό. Όμως παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα υποστελέχωσης παραμένουν και οξύνονται (αποχώρηση των stages, συνταξιοδότηση προσωπικού κλπ). Και ενώ το υπάρχων προσωπικό δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει ικανοποιητικά και με ασφάλεια -για τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς- τις υφιστάμενες δομές του νοσοκομείου γίνονται σχεδιασμοί για άνοιγμα νέων τμημάτων και κλινικών.

Συνάδελφοι-σες,

Το προηγούμενο διάστημα οι μοναδικές εξελίξεις που είχαμε γύρω από τα προβλήματα της υποστελέχωσης ήταν οι δηλώσεις του υποδιοικητή της ΔΥΠΕ πριν λίγες ημέρες ότι «ο οργανισμός είναι ζήτημα ημερών» και οι προσλήψεις συμβασιούχων επικουρικού προσωπικού. Όσον αφορά τις μεγαλόσχημες δηλώσεις έχουμε να πούμε ότι «Χ-Ο-Ρ-Τ-Α-Σ-Α-Μ-Ε(!!!) από υποσχέσεις… τον οργανισμό δεν βλέπουμε». Και ρωτάμε: 1. Πόσο αξιόπιστες είναι οι τελευταίες δηλώσεις όταν ο υποδιοικητής έχει υποσχεθεί ξανά, τα ίδια ακριβώς πριν 6 μήνες; (και τότε ο οργανισμός ήταν υπόθεση ημερών). 2. Γιατί ο οργανισμός του νοσοκομείου της Ρόδου ψηφίστηκε και της Μυτιλήνης καρκινοβατεί;

Όσον αφορά το επικουρικό προσωπικό έχουμε να πούμε πως «αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, που δεν μπορεί να λύσει προβλήματα αλλά να μπαλώσει κάποιες τρύπες» Ρωτάμε λοιπόν: 1. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια για άνοιγμα νέων κλινικών θα πραγματοποιηθούν με συμβασιούχους και επικουρικούς εργαζόμενους; 2. Γιατί ενώ στο σχεδιασμό προσλήψεων, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει υπόψη την γνώμη του σωματείου, πράγμα που γινόταν στο παρελθόν, δύο χρονιές τώρα αγνοήθηκε ο σύλλογος;

Συνάδελφοι-σες,

Βιώνουμε μια δύσκολη και σκληρή πραγματικότητα που μοιάζει με τις «συμπληγάδες πέτρες». Από την μια, κυβέρνηση -ΕΕ-ΔΝΤ μας κλέβουν τον ιδρώτα μας και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών και το δικό μας, και από την άλλη συνθλιβόμαστε ψυχικά και σωματικά από την εξουθένωση και την εντατικοποίηση της δουλειάς. Τα οφειλόμενα ρεπό αυξάνονται βδομάδα με εβδομάδα και οι κανονικές άδειες δεν μπορούν να δοθούν, αν και βρισκόμαστε στο τέλος του χρόνου. Το νοσοκομείο λειτουργεί «στο κόκκινο» όσον αφορά την ασφαλεία και το επίπεδο νοσηλείας των αρρώστων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο χειρουργικός τομέας ασφυκτιά, η ΜΕΘ λειτουργεί μακριά από τα διεθνή στάνταρ , τα χειρουργεία λειτουργούν σε εξαντλητικούς ρυθμούς, ο εργαστηριακός τομέας, τα ΤΕΠ η Καρδιολογική – Πνευμονολογική Κλινική καθώς και οι Παθολογικές , το Ψυχιατρικό τμήμα δεν εξαιρούνται του κανόνα, και οι λειτουργία όλων αυτών επιτυγχάνεται με το φιλότιμο των εργαζομένων που όμως παρά τις προσπάθειές τους δεν είναι αρκετό. Τέλος το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοκιμαστούν οι αντοχές της διοικητικής υπηρεσίας από την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.

Συνάδελφοι, σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε: § την απαράδεκτη κατάσταση σχετικά με την καταβολή των εξαιρέσιμων, αργιών και νυχτερινών που δεν έχουν πληρωθεί εδώ και τρεις μήνες. § την πρόκληση που σχετίζεται με τους 17 συναδέλφους που «μισθοδοτούνται» από τα κληροδοτήματα και που είναι απλήρωτοι για 7 μήνες, επειδή κάποιοι «χορτάτοι» συνεχίζουν να τους θέλουν ομήρους. § τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της διοίκησης για επιστροφή των αποσπασμένων υπαλλήλων του νοσοκομείου και των απασχολούμενων σε αλλότρια καθήκοντα.

Συνάδελφοι-σες,

Το Δ.Σ του Συλλόγου μπροστά σε αυτή την κατάσταση λαμβάνοντας υπόψη τις αγωνίες και τις απαιτήσεις των εργαζομένων στο νοσοκομείο αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Για αυτό στις 02/12/2010 αποφάσισε να προχωρήσει σε 4ωρη στάση εργασίας 8π.μ-12μ.μ. Κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί: 1. Κλείσιμο χειρουργείων 2. Κατάληψη τμημάτων του νοσοκομείου 3. Συνέντευξη τύπου στα Μ.ΜΕ. Ενώ η χώρα έχει ανάγκη από υπηρεσίες υγείας, δημόσιες, δωρεάν, και ποιοτικές με ισότιμη πρόσβαση όλων σε αυτές, η κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει και να γενικεύσει την καταβολή των 3€ για τακτικές εξετάσεις. Εμείς οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, αρνούμαστε την επιβολή αυτού του μέτρου και την μετατροπή των δημοσιών μονάδων υγείας σε εισπρακτικό μηχανισμό. Οι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει με συνέπεια, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Η πολιτεία είναι αυτή πού αποποιείται μια βασική συνταγματική της υποχρέωση, την «δωρεάν παροχή υγείας». 4. Για αυτό τις ώρες της στάσης εργασίας δε θα επιτρέψουμε να δίνονται τα 3€ από τους πολίτες.

Ø ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ - ΝΕΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ Ø ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΊ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ 3€ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΑ Ø ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΈΝΩΝ ΥΠΑΛΛΉΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ Ø ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΑΛΛΌΤΡΙΑ ΚΑΘΉΚΟΝΤΑ. Ø ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Μοιράσου το άρθρο!