Κοινωνία

18/04/2020 - 09:12

Στο Δήμο Δυτικής Λέσβου "νηστεύουν", στο Πλωμάρι ζητούν "αμαρτωλούς", στη Μυτιλήνη βρήκαν...

Σε δράσεις με σκοπό την άμεση στέγαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο, που σήμερα ζουν σε καταυλισμούς και ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες και μπορεί να πληγούν άμεσα από την πανδημία του κορονοϊού covid 19, έχει προχωρήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

   Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύτηκαν προκηρύξεις οι οποίες προβλέπουν:

   - Την ενοικίαση ξενοδοχείων και άλλων δομών φιλοξενίας, για τη στέγαση αιτούντων άσυλο και προσφύγων που διαμένουν στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Λέρο αλλά και στη Ρόδο και στην Κρήτη. Στην προκήρυξη ζητούνται οικονομικές προσφορές από τους ιδιοκτήτες κλειστών σήμερα επιχειρήσεων φιλοξενίας (ξενοδοχεία, ξενώνες, απλά καταλύματα με πρωινό, ενοικιαζόμενα δωμάτια και άλλες επιχειρήσεις φιλοξενίας) που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού ή άλλη αρμόδια αρχή. Η διαθεσιμότητα των χώρων που θα προσφερθούν πρέπει να είναι ΑΜΕΣΗ και η διάρκεια ενοικίασης θα είναι τριών μηνών.

   - Την ενοικίαση πλοίων τα οποία θα μπορούν να φιλοξενήσουν σε καμπίνες 300 άτομα το καθένα, στα λιμάνια των πρωτευουσών πόλεων της Λέσβου, Χίου και Σάμου καθώς και πλοία με χωρητικότητα 100 ατόμων στην Κω και στη Λέρο.

Διαβάστε εδώ το σχετικό δημοσίευμα του Lesvosnews.net στις 11/4/2020

 

Μια εβδομάδα μετά την προκήρυξη ... έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και τις πρώτες αντιδράσεις: 

Η ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου:

"Η λατρεμένη μας Υπατη Αρμοστεία κάνει προσπάθεια - μέσω τρίτων - να νοικιάσει ξενοδοχεία στην περιοχή μας. Χαλαρή συνάντηση με ξενοδόχους χθες το μεσημέρι, που έχουν δεχθεί προτάσεις. Αποφάσισαν, λόγω της ημέρας, να κάνουν αποχή από το τυράκι. Μ. Παρασκευή γαρ"

Η ανάρτηση από επιχειρηματία  στην περιοχή του Πλωμαρίου 

"Μεγάλη προσοχή σε όλους τους συναδέρφους ξενοδόχους μας! Όπως είναι γνωστόν, η Ύπατη Αρμοστία με πρώην μεγάλο πράκτορα του νησιού, έχει κάνει κάλεσμα σε ξενοδοχεία των νησιών του ΒΑ Αιγαίου να νοικιάσουν δωμάτια για φιλοξενία ευάλωτων ομάδων μεταναστών. Εκμεταλλευόμενη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε από το 2016 μέχρι σήμερα λόγω του προσφυγικού και τώρα την παγκόσμια κρίση της τουριστικής βιομηχανίας λόγω του κορονοϊού, η Ύπατη Αρμοστία, καθώς και η ίδια η κυβέρνηση μας αντί να πιέζει για αποσυμφόρηση του νησιού μας, αναζητά ξενοδοχεία σε ολόκληρο το νησί (Πλωμάρι, Βατερά, Μυτιλήνη, Σκάλα Καλλονή, Μόλυβο και Πέτρα), που είναι ακριβώς οι περιοχές που δουλεύουν με τα ξένα τουριστικά πρακτορεία Ευρώπης΄.Εάν συμβεί κάτι τέτοιο- έχουμε βάλει τη ταφόπλακα στον τουρισμό του νησιού μας για πάντα"

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ύπατη Αρμοστεία ήδη έχει  προχωρήσει στις πρώτες μισθώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. 

Μοιράσου το άρθρο!