Κοινωνία

26/08/2011 - 17:16

Στον εισαγγελέα ο πλοίαρχος, ο λοστρόμος και ο ιδιοκτήτης για τα άλογα που πέθαναν στο πλοίο ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε στην καταγγελία για τα δύο άλογα που βρήκαν τραγικό θάνατο από θερμοπληξία στο γκαράζ του πλοίου ''Μυτιλήνη'', αν και αναπάντητο παραμένει το ποιός επέτρεψε αυτό το ταξίδι. Η ερώτηση στη Βουλή έγινε από τους βουλευτές κ. Πλεύρη και κ. Γεωργιάδη. 

Η απάντηση:

ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΥΟ ΑΛΟΓΩΝ

ΣΧΕΤ. ΕΡΩΤΗΣΗ: 19272/11-7-2011

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. Α. Πλεύρης, Α. Γεωργιάδης, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) με το αρ. πρωτ. 170251/13.07.2011 έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του (Δ/νση Κτηνιατρικής) ζήτησε από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να διερευνήσει το περιστατικό του τραγικού θανάτου των δύο αλόγων, κατά τη μεταφορά τους από Πειραιά προς Μυτιλήνη, με το πλοίο ''Μυτιλήνη'' καθώς και να εντοπισθούν τόσο ο ιδιοκτήτης, όσο και ο πλοίαρχος, οι οποίοι φέρουν ευθύνη για τη μη εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών μεταφοράς ζώων.

Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 2241/19.07.2011 έγγραφο της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο οποίο επισυνάπτεται η με ημερομηνία 8/7/2011 έκθεση, με τα ευρήματα του επιτόπιου ελέγχου που διενήργησαν ο Δ/ντής Κτηνιατρικής και η κτηνίατρος της ίδιας Δ/νσης, προκύπτει από την κλινική εικόνα των ζώων (έντονη εφίδρωση, αφυδάτωση, διευρυμένα ρουθούνια κλπ) ότι αυτά πέθαναν από θερμοπληξία και πιθανότατα από δηλητηρίαση από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων που βρίσκονταν στο χώρο στάθμευσης του οχήματος.

Η έκθεση αυτή, με το προαναφερόμενο έγγραφο, απεστάλη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, για να κινηθεί η διαδικασία επιβολής των ποινικών κυρώσεων του Ν.1197/81 ''Περί Προστασίας των Ζώων'' στον πλοίαρχο του πλοίου, το λοστρόμο και τον ιδιοκτήτη των ζώων. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Ι.ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ

--------------------------------------------------

Θυμίζουμε το συμβάν - καταγγελία:

Μία θλιβερή εικόνα αντίκρυσαν οι υπάλληλοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης όταν κλήθηκαν από το Λιμεναρχείο για να κατέβουν στο λιμάνι της πόλης. Μέσα στο γκαράζ του πλοίου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» το οποίο είχε καταπλεύσει από τον Πειραιά κοίτονταν δύο άλογα νεκρά. Η κατάστασή τους ήταν απερίγραπτη αφού τα δύο ζωντανά είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από θερμοπληξία!

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Μιχάλη Σασχαμάνογλου τα δύο ζωντανά πρέπει να βρήκαν εφιαλτικό θάνατο αφού οι συνθήκες διαμονής τους στο γκαράζ του πλοίου λόγω κυρίως των αποπνικτικών θερμοκρασιών ήταν αυστηρά ακατάλληλες και επικίνδυνες για τη ζωή τους.

Εκτός αυτού τα δύο άτυχα άλογα ταξίδευαν ασυνόδευτα και μάλλον δεν είχε φροντίσει κανείς ούτε να τα ταϊσει αλλά ούτε και να τα ποτίσει.

Φυσικό επακόλουθο ήταν λοιπόν να μην αντέξουν σε αυτές τις συνθήκες και να βρουν τραγικό τέλος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα δύο άλογα ήταν επαγγελματικών προδιαγραφών προέρχονταν από τον Ελληνικό ιππόδρομο και ο ιδιοκτήτης τους είναι μάλλον από την Καλλονή.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Μυτιλήνης μελετά και ερευνά την όλη υπόθεση και σύμφωνα με τον κ. Σασχαμάνογλου πρόκειται να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Μυτιλήνης για όποιες ποινικές ευθύνες προκύπτουν για τον ιδιοκτήτη αλλά και για την Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου αφού όπως υποστηρίζει δεν έπρεπε να παραλάβει τα δύο ζωντανά αν δεν είχε κατάλληλο χώρο για να τα φιλοξενήσει χωρίς να κινδυνεύουν οι ζωές τους.

Αυτά αναφέρει το lesvos news ενώ όπως είναι γνωστό,ούτε σκυλάκι δεν ταξιδεύει ασυνόδευτο και πάντα απαγορεύεται η παραμονή στο γκαράζ, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Πώς μπήκαν άραγε δύο μεγάλα άλογα μέσα στο πλοίο χωρίς να τα δει κανείς;;;;; Ή ποιός επέτρεψε το ταξίδι τους;;;;

πηγη: adespoto.gr

Μοιράσου το άρθρο!