Στοπ στα επί πιστώσει φάρμακα
- Η μεγάλη καθυστέρηση των ταμείων στην πληρωμή των φαρμακοποιών οδηγεί στον οικονομικό απαγχονισμό. Μόνη λύση η αναστολή επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των ταμείων που δεν πληρώνουν. - Η χαοτική κατάσταση με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και οι ελλείψεις βασικών και αναντικατάστατων φαρμάκων, δυσχεραίνουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού.
Ο κόμπος στο χτένι Στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων θα προχωρήσουν τελικά οι φαρμακοποιοί της Λέσβου από 1η Απριλίου, στους ασφαλισμένους του Δημοσίου. Αυτό αποφάσισε την Τετάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στη συνεδρίασή του, αφού όπως ανέφερε ο πρόεδρος Απόστολος Βαλτάς, η τελευταία πληρωμή του ΟΠΑΔ στους φαρμακοποιούς της Λέσβου ήταν τον περασμένο Ιούλιο. Ήδη, οι μεγάλοι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αθήνας και του Πειραιά έχουν αναστείλει την επί πιστώσει χορήγηση από τις αρχές του τρέχοντος μήνα και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι. Σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας των σοβαρών καθυστερήσεων στις πληρωμές των ταμείων. Τόνισε μάλιστα ότι, υπάρχουν ταμεία όπως αυτό της ΔΕΗ που στην ουσία έχει κηρύξει στάση πληρωμών και όχι μόνο δεν πληρώνει τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς, αλλά πλέον σταμάτησε να πληρώνει στους ασφαλισμένους τα χρήματα που δαπανούν για την περίθαλψή τους. «Η προοπτική εξόφλησής μας από τον ΟΠΑΔ δεν είναι ευοίωνη υπό την έννοια ότι πιθανόν να πάρουμε τέλος του μήνα ένα πολύ μικρό ποσοστό από το σύνολο των οφειλουμένων και με δεδομένη τη στενότητα της αγοράς, τα περισσότερα φαρμακεία αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι συνεταιρισμοί απαιτούν τα λεφτά τους μέσα σ ένα μήνα και οι εταιρείες σε κάποιες περιπτώσεις ζητούν να πληρωθούν προκαταβολικά για να μας στείλουν φάρμακα. Οι φαρμακοποιοί χρωστούν στις τράπεζες, δεν μπορούν να καλύψουν τις επιταγές τους. Το καλύτερο για μας είναι να αναστείλουμε την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, ακολουθώντας τους άλλους συλλόγους.
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑΜΕΙΑ Δυστυχώς, όμως, έχουν ξεκινήσει μικροπροβλήματα ακόμη και με ταμεία που μέχρι πρότινος πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους. Για παράδειγμα, ο ΟΓΑ ήταν πάντα συνεπής, όμως τώρα έχει καθυστερήσει τις πληρωμές του μέχρι 10 ημέρες. Καταλαβαίνετε ότι για έναν φαρμακοποιό, που υπολόγιζε σ αυτά τα λεφτά για να καλύψει τις υποχρεώσεις του, υπάρχει πρόβλημα. Τελικά μετά από επικοινωνία που είχαμε με το Διοικητή, μας διαβεβαίωσε ότι την Παρασκευή θα κάνει πληρωμές».
ΧΑΟΣ Ο Απ. Βαλτάς αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία όπως τόνισε διαφημίστηκε κατά κόρον από την κυβέρνηση και τα ασφαλιστικά ταμεία τους προηγούμενους μήνες. «Επικρατεί ένα χάος. Το σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, το πρόγραμμα στον υπολογιστή κολλάει συνεχώς και τόσο οι γιατροί, όσο και οι φαρμακοποιοί, αδυνατούν να περάσουν τα φάρμακα των ασφαλισμένων. Καταγγέλλουμε ότι το θέμα αυτό είναι στον αέρα και δεν λειτουργεί σωστά, παρά το γεγονός ότι εμείς ως φαρμακοποιοί ήμασταν οι πρώτοι που το στηρίξαμε, γιατί πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητος ο έλεγχος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται».
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ Ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί τα φαρμακεία και τους ασφαλισμένους τους τελευταίους μήνες, είναι οι μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά, οι οποίες σύμφωνα με τον Απ. Βαλτά δεν είναι μικρές και σε συγκεκριμένα είδη, αλλά τεράστιες και δημιουργούν προβλήματα σε φαρμακοποιούς και πολίτες. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λέσβου, Παναγιώτης Παπαδέλλης, εκτός από τις εξαγωγές που αποτελούν πάγιο πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό, σήμερα προστέθηκαν και άλλα ζητήματα. «Αυτή τη στιγμή, ένα μεγάλο ποσοστό των φάρμακων μεγάλων εταιρειών που είναι αναντικατάστατα στο είδος τους και εισάγονται για χρήση στην Ελλάδα, επανεξάγονται από διάφορους επιτήδειους, που μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος. Όλες οι πολυεθνικές εταιρείες επειδή φοβούνται τις επισφάλιες στην Ελλάδα, έχουν μειώσει τις ποσότητες που στέλνουν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ελλείψεις. Η πρότασή μας στους φαρμακοποιούς είναι να καταγγέλλονται τα περιστατικά των ελλείψεων στον ΕΟΦ και από εκεί και πέρα να γίνεται προσφυγή στην επιτροπή ανταγωνισμού. Δυστυχώς, οι υπάρχουσες συνθήκες της κρίσης και της καθυστέρησης πληρωμής των φαρμάκων από τα ταμεία θα διαιωνίζει το καθεστώς της έλλειψης, με δυσάρεστα αποτελέσματα στην υγεία των πολιτών».
Μ. Χατζηγεωργίου/ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ