Κοινωνία

26/06/2013 - 14:31

Συγκέντρωση-διαμαρτυρία για τα βασανιστήρια μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης

>ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΛΕΣΒΟΥ           
«το χωριό του όλοι μαζί» - συνέλευση στο λιμάνι

Δεκάδες  εθελοντές, συγκεντρώθηκαν χθες (Τρίτη 25/6) στο λιμάνι  της Μυτιλήνης για δώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κρατούμενους εκεί (για πολλοστή φορά) μετανάστες.  Μολονότι οι εθελοντές απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι απ’ την στάση των Αρχών, είχαν αποφασίσει  να σταματήσουν να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους συνανθρώπους μας , ώστε να αναγκαστούν οι Αρχές να βρουν οριστική λύση στο πρόβλημα , οι τραγικές συνθήκες κράτησής τους (μέσα στο λιοπύρι όλη την ημέρα, χωρίς φαγητό, χωρίς νερό και με καύσωνα!) τους ανάγκασαν να επέμβουν και πάλι. Απ’  την Κυριακή στο λιμάνι υπήρχαν πάλι μετανάστες που έφθασαν στους  100, οι οποίοι , ύστερα από πολλές πιέσεις (ιδιαίτερα για ανακούφιση των οικογενειών με μικρά παιδιά) έγιναν χθες  βράδυ  μόνο …60!  

Οι  ενορίτες του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία (πατέρας Κύριλλος) φρόντισαν για το μεσημεριανό  και οι εθελοντές για να φάνε κάτι και το βράδυ.

Απευθυνόμενοι προς τον Λεσβιακό Λαό οι εθελοντές, μετά από την χτεσινή συνέλευση στο λιμάνι,  καταγγέλλουν την ανάλγητη στάση  των αρχών (πρωτίστως  αυτών που έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα, αλλά  και των αιρετών που παρακολουθούν ως «Πόντιοι Πιλάτοι»)  απέναντι  στο κοινωνικό αυτό πρόβλημα, που εκδηλώνεται στο νησί μας και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται (ούτε είναι στο χέρι μας) να σταματήσει.

Πουθενά αλλού στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  δεν κρατούνται μετανάστες στη μέση του δρόμου  κάτω από τέτοιες  συνθήκες!  Δυστυχώς στο νησί μας για να βολεύονται οι Υπηρεσίες συμβαίνει και αυτό, και, κανείς δεν διαμαρτύρεται ,κανείς δεν φαίνεται να ενοχλείται!

Οι εθελοντές,  προγραμματίζουν 26/6 Τετάρτη στις 9 μμ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ με πανό "Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ" και 27/6 Πέμπτη να επισκεφθούν την Εισαγγελέα Μυτιλήνης για να εκθέσουν τις απόψεις τους και να ζητήσουν να καταλογισθούν ευθύνες, σ αυτούς που εκ του νόμου έχουν αρμοδιότητα και κάνουν τα «στραβά μάτια».

Παράλληλα  απευθύνουν έκκληση σε κάθε ευαίσθητο πολίτη να συνδράμει με όποιο τρόπο μπορεί τους κρατούμενους συνανθρώπους μας στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προσφέροντας τους έστω και ένα μπουκάλι νερό, που έχει ξεχωριστή αξία μέσα σε συνθήκες  καύσωνα.

Όλοι είναι πλέον ενήμεροι, Πολιτεία, Βουλευτές,  άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Διωκτικές αρχές κλπ. Αναρωτιέται κάθε νοήμων άνθρωπος :  πότε επιτέλους θα πράξουν  το καθήκον τους;

Οι εθελοντές μολονότι αντιλαμβάνονται ότι η δράση τους εξυπηρετεί την ανικανότητα και την αδιαφορία των Αρχών για να κουκουλώνουν έτσι το πρόβλημα και τις ευθύνες τους, θα συνεχίσουν προτάσσοντας τον ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ και την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  να βρίσκονται στο Λιμάνι, ή όπου αλλού και να παρέχουν την βοήθεια που μπορούν.

Διεκδικούμε ανοιχτό χώρο υποδοχής, σε συνθήκες μη κράτησης , με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που θα λειτουργεί αυτοδιαχειριζόμενο από τους ίδιους τους μετανάστες με τη βοήθεια των εθελοντών.

Μοιράσου το άρθρο!