Κοινωνία

06/04/2021 - 11:01

Συνεδρίαση για την υπερδομή στη Βάστρια: "Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι μην γίνετε πιόνια... "

Επιστολή από την Επιτροπή Αγώνα Λέσβου

Την Τετάρτη 07 Απριλίου 2021 το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης καλείται να αποφανθεί για το αν θα δώσει την συγκατάθεση του στην δημιουργία μιας μόνιμης ανοιχτής υπερδομής στην θέση Βάστρια της Δημοτικής Κοινότητας Ν. Κυδωνιών.

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, στην πραγματικότητα καλείστε, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Λεσβιακού λαού, να αποφασίσετε για το μέλλον του νησιού μας και όχι απλά για την επιλογή μιας θέσης. Οι μάσκες πλέον έχουν πέσει. Οι υπερδομές είναι μέρος μιας μεταναστευτικής στρατηγικής που εκφράζεται από το νέο «Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο». Ένα Σύμφωνο που γκριζάρει τα νησιά μας θεωρώντας τα ουδέτερες ζώνες διαλογής μεταναστών. Ένα Σύμφωνο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων με απορριπτικές αποφάσεις ασύλου στα νησιά μας. Ένα Σύμφωνο που θα οδηγήσει στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά μας δεδομένου ότι οι υπόλοιπες χώρες πρώτης υποδοχής έχουν ενεργές συμφωνίες επιστροφής με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής ενώ η Ελλάδα είναι έρμαιο στις διαθέσεις της Τουρκίας. Αυτό επιτείνεται περαιτέρω από την πίεση που θα ασκήσουν οι ΜΚΟ, με την εμπλοκή τους στην έρευνα και διάσωση που προβλέπεται από το Σύμφωνο, ώστε να σταματήσουν να φυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορα με τον αποτελεσματικό τρόπο που φυλάσσονται τα τελευταία χρόνια.

Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι μια ιδιαίτερη συμμαχία είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας. Η Ευρώπη αποφάσισε να θυσιάσει τα νησιά μας ώστε να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα πάνω σε αυτά. Και δίνει ανέλπιστο δώρο εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών στοχεύσεων της Τουρκίας μέσω της δημιουργίας μόνιμων, συμπαγών και γκετοποιημένων μουσουλμανικών κυρίως πληθυσμών σε αυτά. Δίνουν την δυνατότητα στην Τουρκία μέσω της εκμετάλλευσής του θρησκεύματος των εγκλωβισμένων πληθυσμών να επιδιώξει τον πολιτικό έλεγχο (και όχι μόνο) των νησιών μας μεσοπρόθεσμα. Οδηγούμαστε δηλαδή σε αυτό που η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν δέχθηκε για δεκαετίες αντιλαμβανόμενη ότι ο Έβρος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελούν ζωτικό χώρο της πατρίδας μας.

Οι πρόσφατες εξελίξεις και τα γεγονότα μαρτυρούν την παραπάνω αλήθεια. Η κ. Γιόχανσον ήρθε στην Λέσβο να ανακοινώσει ειλημμένες αποφάσεις για την δημιουργία μόνιμης και ανοιχτής δομής και να μας κουνήσει επιδεικτικά 250 εκατομμύρια για να κάνει τους αφελείς να πιστεύουν ότι αυτά τα λεφτά θα στηρίξουν και θα οδηγήσουν τα νησιά μας σε οικονομική ανάπτυξη. Δεν μας είπε όμως ότι το μέλλον της οικονομίας μας θα είναι επιδοματικό και παρασιτικό παράλληλα, με κύριο άξονα του το θεσμικά κατοχυρωμένο σύγχρονο δουλεμπόριο. Επίσης η κ. Γιόχανσον κούνησε το δάχτυλο στην κυβέρνηση, επικαλούμενη την δήθεν ανθρωπιστική ευαισθησία της Ευρωπαϊκής ένωσης και της ίδιας , ώστε να πιέσει την Ελλάδα να μην προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα μας. Καμία κουβέντα όμως από την κ. Γιόχανσον για την θρασύτατη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, μέσω των προωθήσεων τους με χρήση της τουρκικής ακτοφυλακής, που εκτός από τα άλλα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αυτών των ανθρώπων. Ο κ. Μηταράκης, ανερυθρίαστα, αντί για υπουργός μιας κυρίαρχης χώρας που θέτει κανόνες σε θέματα Εθνικής ασφάλειας και κυριαρχίας, εμφανίζεται σαν επιστάτης ενός αφεντικού που τον επιπλήττει για τις παραλείψεις του. Τον είδαμε ακόμα και να δικαιολογείται για τα παραμύθια που πούλαγε στον Ελληνικό λαό ότι δήθεν οι δομές θα είναι κλειστές και να λέει, σε άπταιστα αγγλικά ομολογουμένως, πως εννοούσε ότι οι νέες δομές θα έχουν ελεγχόμενη είσοδο. Ευτυχώς η αντίδραση του Λεσβιακού λαού σε αυτή την επικοινωνιακή παράσταση ήταν άμεση και αποτελεσματική ώστε η φωνή του και τα δίκαια αιτήματα του να ακουστούν στα αποστειρωμένα γραφεία των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, όπως φάνηκε από την κάλυψη των διεθνών μέσων στο θέμα. Έχετε αναρωτηθεί όμως γιατί η κ. Γιόχανσον δεν επισκέφθηκε και τη Χίο για να εγκαινιάσει τα δόλια σχέδια της Ε.Ε… Η απάντηση είναι απλή. Στη Χίο το Δ.Σ. είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε αντίθεση με το δικό μας που με επίπλαστη και οριακή πλειοψηφία τους άνοιξε την κερκόπορτα λίγες εβδομάδες πριν! Το ομολόγησε και ο Πρωθυπουργός στην συνάντηση με τους Δημάρχους. «Η Χίος είναι πιο σύνθετη περίπτωση». Το ακούσατε;

Και φυσικά, μόλις λίγες μέρες μετά το ιλαροτραγικό φιάσκο Γιόχανσον- Μηταράκη, η Τουρκία δοκίμασε τις αντοχές του Ελληνικού Λιμενικού επιχειρώντας μεγάλης έκτασης απόβαση φουσκωτών λέμβων με μετανάστες. Περίεργη σύμπνοια συμφερόντων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν νομίζετε κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι; Και φυσικά στοχοποιημένη σε αυτή την διαδικασία είναι η Λέσβος, όπως παραδέχονται κύκλοι του Λιμενικού σώματος σε πρόσφατο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, όπου γίνεται λόγος και για τον σκιώδη ρόλο ορισμένων ΜΚΟ.

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όσες πιέσεις και αν έχετε δεχθεί, αντισταθείτε. Δεν είναι θέμα κομματικό η μικροπολιτικό. Είναι θέμα βαθύτατα πολιτικό με ιστορικές προεκτάσεις. Μην αναλάβετε την ευθύνη της «Φιλανδοποίησης» του νησιού μας. Τίποτα δεν θα έχει σημασία την επόμενη μέρα γιατί δεν θα είμαστε εμείς οι ίδιοι που θα αποφασίζουμε για τις τύχες μας. Θυμηθείτε ότι πολλοί από τους πολιτικούς συνεργάτες των Γερμανών την περίοδο της Κατοχής, πίστευαν ότι λειτουργούσαν προς όφελος της Ελλάδας. Η ιστορία όμως τους δίκασε και τους καταδίκασε στη συνείδηση των Ελλήνων. Μην γίνετε συνένοχοι ενός σχεδίου του οποίου δεν μπορείτε να είστε παίκτες αλλά πιόνια. Μην παρασυρθείτε από ψευτοδιλήμματα. Μη θεωρήσετε ότι η άρση αυτού του βάρους από την πατρίδα μας δεν είναι εφικτή. Είναι εφικτή. Δεν μπορούμε να τους πείσουμε. Μπορούμε να τους αναγκάσουμε. Γνωρίζουν καλά ότι το σχέδιο τους προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Αν δεν στηθεί δομή στον τόπο μας, όπως έγινε για παράδειγμα στη Ρόδο, αν ελεγχθούν οι ΜΚΟ, αν συνεχίσουν να φυλάσσονται αποτελεσματικά τα σύνορα μας, αν τους δείξουμε ότι ο τόπος μας είναι αφιλόξενος για τα ύπουλα σχέδια τους, τότε θα αναγκαστούν να βρουν άλλες διαδρομές για να στήσουν την επιχείρησή τους. Ας μην εγκρίνουμε την μονιμοποίηση αυτής της ζοφερής κατάστασης αλλά αντίθετα ας τους ενημερώσουμε ότι ο χρόνος τελείωσε και ότι το νησί μας πρέπει να αποσυμφορηθεί σήμερα. Θα πρέπει παράλληλα να γνωρίζετε κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ότι αν δεν ακυρωθεί η κατασκευή μόνιμης υπερδομής στην Βάστρια με την ψήφο σας, αυτή θα ακυρωθεί στο πεδίο όπως έγινε και πέρυσι στην Καράβα. Οπότε θετική ψήφος στο Δημοτικό συμβούλιο θα συνεπάγεται μόνο αποδοχή των ανωτέρω σχεδιασμών και ενδεχομένως την μονιμοποίηση της δομής του Μαυροβουνίου. Εμείς σας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να κλείσει και αυτή η προσωρινή δομή και σας θέλουμε δίπλα μας στον αγώνα αυτό.

Με λύπη διαπιστώνουμε όμως ότι κάποιοι, που έχουν κεντρικό θεσμικό ρόλο στο δήμο Μυτιλήνης, δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα από τα παραπάνω. Καταγγέλλουμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης ο οποίος έβαλε να συζητηθεί το θέμα της νέας δομής ενδέκατο και τελευταίο στην ατζέντα του αυριανού Δημοτικού Συμβουλίου. Τόσο ασήμαντο θέμα το θεωρεί ο κ. Χατζηγιάννης. Αυτή η κίνηση, αν και νομότυπη, είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη. Προσπαθεί να κοιμίσει και να αποπροσανατολίσει τον Λεσβιακό λαό. Ο λαός μας όμως έχει πλέον ξυπνήσει και θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις από κοντά. Ο κ. Χατζηγιάννης ήταν ο ίδιος που δεν επέτρεψε στον πρόεδρο της κοινότητας Ν. Κυδωνιών να ψηφίσει, στο προηγούμενο Δ.Σ. ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε που θα γίνει η νέα δομή, την θέση της οποίας όπως αποδείχτηκε ο κ. Κύτελης είχε ήδη υποδείξει στον πρωθυπουργό. Διέπραξε μέγα θεσμικό ατόπημα τότε ο κ. Χατζηγιάννης. Το ίδιο και χειρότερο ετοιμάζεται να διαπράξει την Τετάρτη όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε θέμα που εισήγαγε η αντιπολίτευση ο ίδιος όρισε τον κ. Κύτελη ως εισηγητή. Προφανώς, οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου, θέλουν να χειραγωγήσουν το σώμα και να οδηγήσουν τη συζήτηση εκεί που αυτοί θέλουν. Πρέπει να γνωρίζουν όμως ότι εμείς θα παρακολουθήσουμε την διαδικασία θεσμικά και νομικά και θα τους ξεσκεπάσουμε.

Όλοι οι αιρετοί που θα συμμετάσχουν στο Δημοτικό συμβούλιο της Τέταρτης θα είναι υπεύθυνοι για τα λόγια και τις πράξεις τους. Έρχονται κάποιες στιγμές στην ιστορία ενός τόπου, που η συγκυρία αναδεικνύει ως ήρωες ανθρώπους που τον εκπροσωπούν. Αυτή είναι ύψιστη τιμή και τύχη για ένα άνθρωπο. Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ο λαός του τόπους μας περιμένει από εσάς να γίνεται οι ήρωες του και όχι οι Εφιάλτες του!

Μοιράσου το άρθρο!