Κοινωνία

23/10/2015 - 17:35

Συνθήκες εμπόλεμης ζώνης στη Μόρια

“Οι συνθήκες στη Μόρια συγκρίνονται μόνο με αυτές σε εμπόλεμη ζώνη” αναφέρει στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ εθελοντής που βρίσκεται διαρκώς τα τελευταία βράδια στο χώρο μέσα κι έξω από το πρώην Στρατόπεδο Παραδέλλη. Παιδιά με πυρετό, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι περιμένουν μέσα στη βροχή στις λάσπες και στα σκουπίδια. Η αναμονή στην ουρά για την καταγραφή μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ολόκληρη ημέρα.



“Τη νύχτα η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη. Έχουν σημειωθεί τουλάχιστον τρία περιστατικά εγκύων που έχουν αποβάλλει, ενώ περίμεναν στην ουρά. Η μία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ οι άλλες δεν δέχτηκαν για να μην χάσουν τη σειρά τους. Άνθρωποι λιποθυμούν διαρκώς και είναι αδύνατον να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, αφού το ασθενοφόρο δεν μπορεί να έρθει στο σημείο, όπου έχει σχηματιστεί η ουρά. Το βράδυ υπάρχει μόνο μια εθελόντρια γιατρός. Προσφέρει ότι ιατρική φροντίδα μπορεί στην ουρά αλλά είναι τόσα τα περιστατικά που είναι αδύνατον να τα προλάβει” λέει ο εθελοντής.

Πρόχειρες τέντες βρίσκονται παντού στα γύρω από το Κέντρο Καταγραφής ελαιοκτήματα. Τα κλαδιά από τις ελιές κόβονται και καίγονται χλωρά προκειμένου να ζεσταθούν οι χιλιάδες των μεταναστών που παραμένουν τα βράδια εκεί μέχρι να έρθει η σειρά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς νηστικοί με βρεγμένα ρούχα κοιμούνται στις λάσπες που άφησε το νερό της βροχής.

Οι εντάσεις και οι συμπλοκές στην ουρά καταλήγουν πολλές φορές σε τραυματισμούς. Αρκετοί μετανάστες κρατώντας ξύλα περιφρουρούν την ουρά και αν κάποιος προσπαθήσει να την παρακάμψει τον απομακρύνουν συνήθως ξυλοκοπώντας τον.

Λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξης της λειτουργίας του πρώτο “Χοτ Σποτ” στην Ελλάδα, διαπιστώνεται όχι μόνο η ανεπάρκειά του να ανταποκριθεί στην προσφυγική ροή, αλλά και η παντελής απουσία στοιχειωδώς ανθρώπινων συνθηκών για όσους περιμένουν εκεί να πάρουν απλά ένα χαρτί.

 

Ηλίας Μαραβάς / ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δείτε και βίντεο ... το γκλομπ του ΜΑΤατζη στο κεφάλι του πρόσφυγα

Μοιράσου το άρθρο!