Κοινωνία

08/04/2015 - 15:48

Συνύπαρξη: Να γίνει η Μόρια κέντρο ανοιχτής υποδοχής μεταναστών

 προς την κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου 
        Αναπλ. Υπουργό για θέματα Μετανάστευσης
       ΑΘΗΝΑ 
 
Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Η οργάνωση μας δραστηριοποιείται εδώ και 16 χρόνια στην παροχή υλικής και ηθικής υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί της Λέσβου.        Γνωρίζετε ασφαλώς ότι μετά την ανέγερση του λεγόμενου «Φράχτη»  στην μεθόριο του Έβρου, οι ροές μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας πολλαπλασιάστηκαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας (παράτυποι μετανάστες – πρόσφυγες) εισέρχονται κάθε χρόνο  στο νησί μας.   Όλα αυτά  τα χρόνια που λειτουργεί η οργάνωσή μας, έχουμε βιώσει τις κακουχίες, τα βάσανα, τη φτώχεια και δυστυχώς συχνά και τους πνιγμούς  των ανθρώπων αυτών.
Παράλληλα στο νησί έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης με επίκεντρο το δίκτυο αλληλεγγύης «Χωρίο του όλοι μαζί», στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του πρώην ΠΙΚΠΑ στην περιοχή Νεάπολη Μυτιλήνης, όπου παρέχεται βοήθεια και εξασφαλίζεται  η διαμονή προσφύγων και μεταναστών, που βιώνουν ιδιαίτερα  προβλήματα  (ασθενείς, έγγειες γυναίκες, αναμένοντες άσυλο ή επανένωση κλπ ).                                                                       Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών σήμερα,  μετά την διαδικασία καταγραφής τους από τις εντεταλμένες Αρχές, αναχωρούν σε  μικρό χρονικό διάστημα από την άφιξη τους στο νησί για Πειραιά. Η σύντμηση του χρόνου κράτησής τους στο κέντρο Μεταναστών Μόριας Μυτιλήνης, έχει συμβάλλει ώστε να μην δημιουργούνται εντάσεις, παρόλο που το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφονται πάρα πολλές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Λέσβο.
Ωστόσο παραμένουν ανοιχτά σημαντικά ζητήματα , των οποίων επείγει η αντιμετώπισή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-Αποσαφήνιση της τηρούμενης πολιτικής σε ό, τι αφορά σε Λιμενικό, Αστυνομία αλλά και Frontex.
- Διαμόρφωση του σημερινού Κέντρου Μεταναστών στην Μόρια Μυτιλήνης σε ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ, ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ώστε να μπορούμε πλέον να μιλάμε για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των συνανθρώπων μας αυτών.
- Διαχείριση του προβλήματος των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών.
- Συμβολή των κοινωνικών Οργανώσεων στο κοινωνικό αυτό για το νησί της Λέσβου ζήτημα.
-Τέλος. γενικότερος συντονισμός.
Κυρία Υπουργέ, 
Εκτιμούμε ότι η προσωπική σας παρουσία στη Λέσβο θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση των παραπάνω, ώστε να οικοδομηθεί μία σχετικά σταθερή και βιώσιμη πρακτική του ζητήματος των μεταναστών στο νησί μας.
Μένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεννόηση τυχόν ζητήσετε.
 
Με τιμή 
Απ το Δ.Σ. της «Συνύπαρξης»
Ο πρόεδρος                               η Γ.Γραμματέας
Στρατής Πόθας                          Στέλλα Καλαϊτζόγλου
  

Μοιράσου το άρθρο!